Піскун дозволив лаяти Кучму

30 Травня 2003
595
30 Травня 2003
22:31

Піскун дозволив лаяти Кучму

595
Кримінальну справу проти журналістів закрито. Це не злочин – "брутально лаяти" Кучму, називати його "дурнем", "ображати його людську честь і гідність" і "наклепницько фантазувати" на його адресу Кримінальну справу проти журналістів закрито. Це не злочин – "брутально лаяти" Кучму, називати його "дурнем", "ображати його людську честь і гідність" і "наклепницько фантазувати" на його адресу. Ці характеристики належать чиновнику адміністрації президента Сергію Васильєву.
Піскун дозволив лаяти Кучму
Місяць тому його це обурювало, але зараз Генпрокуратура виявила, що все це не суперечить закону. І закрила справу.

На адресу Миколи Томенка надійшов лист-відповідь від заступника генерального прокурора Віктора Шокіна. У ньому повідомлено, що "в діях працівників видань із Херсонської, Дніпропетровської, Черкаської, Харківської й інших областей, щодо яких проводилися слідчі дії за кримінальною справою №49-1120, не вбачається ознак злочину, передбачених Кримінальним кодексом України".

Ще в листі заступника генпрокурора сказано, що "по цій справі підозрюваних та обвинувачених слідством не встановлено", і "зазначена кримінальна справа закрита на підставі вимог пункту 2 статті 6 КПК України". Згідно з цією нормою "кримінальну справу не може бути порушено, а порушена справа підлягає закриттю за відсутності в діях складу злочину".

Такий ось фінал.

А все почалося 8 квітня, коли з'явилося повідомлення, що відомство Піскуна порушило кримінальну справу за фактами… Тут треба набрати повітря у легені, щоб вимовити: "за фактом публікації у засобах масової інформації, брошурах, інших виданнях матеріалів, спрямованих на перешкоджання виконанню службових обов'язків і підрив авторитету президента країни і мають образливий, наклепницький характер".

Справа викликала велику радість в очах опозиціонерів, які отримали гарний компромат проти Кучми. Журналісти ж таких емоцій не відчували – їх почали викликати на допити.

У справі фігурували принаймні шість газет: "Інформаційний бюлетень" (Кременчук), "Черкаська правда" (Черкаси), "Рівненський діалог" (Рівне), "Позиція" (Суми), "Антена" (Черкаси), "Лица" (Дніпропетровськ). Однак видно, що перелік не повний. Бо Шокін посилається на видання з Херсонської та Харківської областей, яких серед цих шести немає. Одного разу прийшли і до київських "Граней +". Але допиту не вийшло, бо сторони обопільно погодилися, що воно їм "на фіг (м'яко кажучи) не треба".

У регіональних журналістів питали різні подробиці появи бруду на президента. Чому вони передруковували статті з "Граней"? Звідки вони знають Тетяну Коробову і де брали її матеріали. Редактор "Рівненського діалогу", наприклад, казав, що "познайомився з нею на дискотеці".

Нова форма цензури викликала велику зацікавленість у світової спільноти. Тут якраз і Ханне Северінсен у Київ нагодилася.

На певному етапі стало зрозуміло, що єдиною жертвою цієї справи ставав Леонід Данилович. Кучма заявив 24 квітня, що вимагатиме від Піскуна закриття справи: "Я сам себе можу захистити". Але було пізно – через 9 днів "гарант" у чергове посів місце у списку ворогів преси "Репортерів без кордонів".

Хто був автором цієї вдалої "підстави" Кучми, офіційно невідомо. Хоча всі, хто бажає, можуть прочитати висловлювання багаторічного радника Медведчука і нинішнього керівника інформуправління адміністрації президента Сергія Васильєва. Він казав, що кримінальна справа проти журналістів матиме величезний профілактичний ефект: "Свободі слова в Україні не буде загрози. А багатьох людей просто навчить коректно й культурно поводитися на своєму робочому місці. Навчить багатьох людей підбирати слова. Навчить багатьох людей чемним звичкам, якщо вони не були навчені з дитинства".

Іншим фактором, який вказує на Медведчука, були слова Піскуна на зустрічі з фракцією соціалістів. За словами Юрія Луценка, генпрокурор пояснив депутатам із СПУ так: "Піскун сказав: я не бачу юридичних наслідків розслідування кримінальної справи. Але "найкращі юристи" говорять, що розслідування проводити можна. Я вважаю, що ні. Сьогодні це проводиться, і я вважаю, що ніякими юридичними наслідками це не завершиться".

Томенко бачить три причини, через які кримінальну справу проти журналістів закрили:

"Перша – правова. Експерти вважають, що застосування цієї норми до змісту публікації є ненормальним і притягнутим за одне місце. При чому так вважають не тільки медіа-експерти, але й фахівці, які працюють у системі Верховного суду, міжнародних структур.

Друга причина – міжнародний резонанс. Так співпало, що в цей час у Києві проходив семінар із представниками ПАРЄ. І ставало очевидно, що ця справа, після справи насильства проти журналістів, убивства Гонгадзе й Александрова, після справи темників, ця справа буде демонструвати, як президент діє проти журналістів. І перші заяви Северінсен говорили про серйозність зовнішнього впливу у цьому питанні.

І третя причина – суспільна. Попри те, що жоден телеканал не сказав про відкриття цієї кримінальної справи, але інтернет-спільнота, газетярі, FM-станції були досить активні. Їх солідарність щодо людей, які підпали під цей експеримент із відкриттям справи, дозволяє говорити про успіх акції журналістської солідарності й солідарності громадських діячів, політиків".

Наслідків же цього двомісячного розслідування є купа.

Чи залякало це журналістів? Навряд чи. Зважуючись публікувати таке проти Кучми, вже маєш певний занижений поріг сприйняття небезпеки з боку каральних органів держави. Чи перевиховало це пресу? Почитаємо наступного понеділка Коробову. Чи підсилило це авторитет Кучми або Піскуна? Ну про "гаранта" все зрозуміло – знову в компанії з Лукашенком і Мугабе. Піскуна підставили, а він показав, що може піддаватися під вплив "головних юристів". Якщо ж він діяв з власної ініціативи, то тим більше нинішнє анулювання справи показує юридичну слібкість генпрокурора. А факт закриття справи не змиває плями ганебного факту її відкриття. Щодо Медведчука і його виконавців – з одного боку він не постраждав, бо публічно не світився як замовник справи. Але ж скільки нових ворогів нажив!…

P.S. Під час написання цього матеріалу "Українська правда" здійснила чергову невдалу спробу взяти коментар у Сергія Васильєва.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
pravda,com,ua/archive/2003/may/30/2,shtml">УП
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
595
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду