Російський сайт можуть закрити за екстремізм у коментах

21 Квітня 2009
20235
21 Квітня 2009
12:18

Російський сайт можуть закрити за екстремізм у коментах

20235
Російський сайт можуть закрити за екстремізм у коментах

Федеральна служба Росії із нагляду у сфері зв'язку і масових комунікацій (Роскомсвязьнадзор) винесла два попередження уральському сайту ura.ru, а федеральний арбітражний суд Московського округу відмовив керівництву видання в їх оскарженні, повідомляє російський «КоммерсантЪ».

 

Попередження були винесені за екстремізм, ознаки якого були знайдені не в журналістських матеріалах, а в коментарях читачів до публікацій сайту. Раніше рішення про відхилення скарги ura.ru виносили Басманний суд Москви та московський арбітражний суд. Тепер Роскомсвязьнадзор має право звернутись до суду та вимагати закриття сайту.

 

Як повідомили в редакції сайту, перше екстремістське повідомлення було опубліковане у 2008 році в коментарях до публікації під заголовком «20 квітня скінхеди відзначать день народження Гітлера масовими нападами на іноземців». У коментарі невідомий автор бажав смерті першим особами держави і висловлював расистські погляди. Повідомлення було видалене модераторами, але його встигло помітити територіальне управління Роскомсвязьнадзора і винесло сайту попередження. Після цього подібні коментарі почали з'являтись на сайті щодня. На думку керівництва ura.ru, йдеться про сплановану кампанію із знищення видання за допомогою попереджень Роскомсвязьнадзора.

 

Міністерство внутрішніх справ та Федеральна служба безпеки Росії шукали екстремізм і в редакційних матеріалах, проте нічого не знайшли. Не змогли знайти й авторів коментарів, хоча правоохоронцям було надано їхні ІР-адреси. Жоден із судів не взяв до уваги той факт, що співробітники видання не мали жодного стосунку до появи екстремістських висловлювань у коментарях. Адвокат ura.ru Андрій Бельянський побоюється, що розширене тлумачення судами понять «інтернет» і «форум» може призвести до обмеження роботи всіх ЗМІ, які влада побажає закрити.

 

Тим часом у Роскомсвязьнадзорі збираються, перш ніж подавати позов про закриття сайту, поспостерігати за ним і визначити, чи є поява коментарів редакційною політикою видання. У регуляторному органі наголошують, що екстремістські коментарі слід вчасно відстежувати і видаляти.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20235
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду