“Цунамі” виборів насувається на Україну

22 Травня 2003
588
22 Травня 2003
16:09

“Цунамі” виборів насувається на Україну

588
Єдине, на що здатен сьогодні телеканал і газети, підконтрольні одній політичній силі, - це не допустити певну інформацію, тобто ввести цензуру Яка “цунамі” насувається на Україну
“Цунамі” виборів насувається на Україну
Концептуальна, кадрова, інвестиційна, політична, геополітична кризи… Коли все це збігається в одному відрізку часу з президентськими виборами, то можна говорити про мікрореволюцію. Це дуже небезпечно, каже відомий політолог Віктор НЕБОЖЕНКО в інтерв’ю, повну версію якого можна прочитати у 19 числі тижневика “Україна і світ сьогодні” від 24 травня (www.uwtoday.com.ua). Він також розповів, які стратегії конкуруватимуть на наступних виборах, як впливатиме рівень довіри населення до партій на рейтинги відповідних кандидатів, а також які зміни громадської думки можливі напередодні виборів.





- Вікторе Сергійовичу, Україну нерідко називають лідером по використанню брудних PR-технологій. В Росії та Білорусі були випадки, коли негативна інформація про певних політиків значно підвищувала їхні рейтинги. На чию користь працюють ці досить дорогі кампанії у нас – замовників чи жертв?



- Чорний піар – це стан безсилля. Коли політики та політологи якоїсь сили не можуть впоратися з опонентами, то вони застосовують саме цю технологію. На Заході під чорним піаром розуміють не критику одного політика іншим, а образу людської гідності або використання відвертого фальсифікату. Те, що роблять “випуклим” у нас, – це, скоріше, сірий піар, звичайна контрпропаганда.

- Результати попередніх виборів значною мірою залежали від рекламної кампанії. Сьогодні наші політично свідомі співвітчизники хоч і довіряють ЗМІ, все ж відрізняють, скажімо, телеканали та газети за іменами їхніх власників. Як за останні роки змінилися можливості маніпулювання громадською думкою?



- Вперше підконтрольні олігархам і проурядовим колам ЗМІ не спрацювали під час “касетного скандалу”. Як виявилося, журналістам необхідна правдива інформація. А щось приховувати – це значить ще більше драматизувати ситуацію. Тому приблизно з 2000 року наші ЗМІ за великим рахунком стали національними фальсифікаційними органами, які однак не можуть реалізовувати дезінформаційні програми.

Це підтвердили і попередні вибори, коли СДПУ(о), маючи два телеканали, цілодобово паплюжила “Нашу Україну”, і через те втратила 3% голосів. Єдине, на що здатен сьогодні телеканал і газети, підконтрольні одній політичній силі, - це не допустити певну інформацію, тобто ввести цензуру. А поширювати дезінформаційні матеріали вони не спроможні.

-Чи не вичерпано ресурс телевізійних сценаріїв? Чи здатні лідери апелювати безпосередньо до суспільства?



-Ймовірно, їм доведеться підлаштовуватись під громадську думку, працювати акуратніше. Прямий чорний піар не спрацьовує бо, по-перше, “подорослішав” виборець, а по-друге, “постаріли” ЗМІ. Редактори вимушені рахуватися з рейтингами, які визначаються інтересами глядачів та змістом продукції, а не лише наказами хазяїна.



- Чим ці вибори відрізнятимуться від попередніх?



- Вони будуть дуже схожими на вибори 1994 року. Збігається кілька процесів, що вже є неприємністю. З одного боку, йде зміна правлячого класу, з другого – політичного режиму, й нарешті - пошук нової геополітичної ролі. Адже та роль геополітичного паразита, яку наша країна грала 10 років, себе вичерпала.

Вперше на цих виборах надзвичайну роль гратиме геополітичний фактор. Зазвичай на цьому рівні починають домовлятися за три-чотири роки дипломати, йдуть певні переговори з елітами, вкладаються інвестиції, надаються кредити. Але Вашингтон і Москва поки що не показують, на кого вони роблять ставку. А це дуже важливо, адже від їхніх позицій залежатиме поведінка церков, регіональних еліт, ЗМІ.

А зараз Білий дім і Кремль впливають на українську політику “on-line”. Згадайте, як посол США в момент підрахунку голосів опинився в ЦВК. Такого Україна ще не знала. Так само буде й зараз. Будуть і несподіванки, бо ми поки не знаємо, яка “цунамі” можливо насувається на Україну. Не виключений варіант дострокових чи перенесених виборів. Хоча є надія, що все пройде спокійно.



Цим інтерв’ю розпочинаємо дискусію щодо проблем, пов’язаних з наступними президентськими виборами. Саме тому редакція нашої газети запросила провідних українських політологів взяти участь у роботі “круглого столу”: “Україна до і після президентських виборів-2004. Стратегії та сценарії”. Засідання відбудеться в Києві 27 травня об 11:00 у приміщенні Національної філармонії України.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
588
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду