У США попереду — півстоліття війни

11 Квітня 2003
535
11 Квітня 2003
11:36

У США попереду — півстоліття війни

535
Інтерв'ю з політологом Вадимом Карасьовим У рамках дискусії „Детектор медіа” щодо постановки та пошуку вітчизняними політиками та експертами відповідей на геополітичні запитання, які перед світом – і Україною теж – поставив нинішній іракський конфлікт, нам видалося цікавим інтерв’ю відомого політолога Вадима Карасьова газеті „Україна і світ сьогодні”. Передруковуємо в оригінальній версії.
У США попереду — півстоліття війни


ГЕОПОЛІТИКА У США попереду — півстоліття війни

Після падіння Багдада війна в Іраку вступає в завершальну фазу. Тому постає головне питання — а яким буде повоєнний світ? У минулому числі «УіСС» опублікувала фрагмент інтерв’ю директора Інституту глобальних стратегій (ІГЛС) Вадима КАРАСЬОВА «Новий світовий порядок». Пропонуємо увазі читачів повний варіант розмови з ним. У матеріалі пропонуються нові термінологічні та концептуальні визначення нового світового порядку. Особливий погляд на суть розбіжностей між Сполученими Штатами та Європою навколо іракського конфлікту, на майбутнє України в нових реаліях є спробою поставити якісно нову проблематику перед вітчизняними політиками та дипломатами, фахівцями в галузі політичних та геополітичних досліджень.

— Війну в Іраку вже визначають як ключову дату становлення нового світового порядку. Чи дійсно ми прокинулися 19 березня в іншому світі?

— Світ нині перебуває в стані глибокої системної трансформації, і якщо казати про те, коли вона розпочалася, то 19 березня, як і 11 вересня, — це лише дати детонації тих процесів, що відбулися наприкінці вісімдесятих — початку дев’яностих років.

По-перше, це розпад двополярної системи, який підбив риску під ідеологією та технологією ядерного стримування як забезпечення стратегічної стабільності.

По-друге, глобалізація та пов’язане з нею розмивання національно-державного суверенітету: держави-нації, сформовані в епоху модерніті, втратили монополію єдиного суб’єкта міжнародних відносин. Політика стає дійсно глобальною.

По-третє, світ став більш фрагментованим, на сцену великої політики крім держав вийшли недержавні та постдержавні структури, зокрема сітьові організації, які починають конкурувати з державними інституціями.

Класичний приклад такої конкуренції — «мережний» глобалізований терор «Аль-Каїди», наркомафії, фінансові кримінальні суспільства і т.ін.

Це свідчить, що система міжнародного порядку, яка була створена за Вестфальским договором 1648 року після Тридцятирічної війни в Європі і базувалася на визнанні національно-державного суверенітету та зовнішніх кордонів держав, поклавши основу сучасним міжнародним відносинам, себе вичерпує, переходячи в зовсім іншу систему світового порядку.

Це вже не міжнародні відносини в класичному вигляді, тобто не відносини між народами і суверенними державами, а відносини між різними державними, недержавними і навіть антидержавними глобальними структурами.

Показовим є парадокс у тому, що національно-державний суверенітет і класичне міжнародне право в нинішній ситуації загроз глобалізованого терору та глобального розповсюдження засобів масового знищення захищає не цивілізований світ, а саме ті політичні режими, або так звані держави-ізгої, які ними володіють і несуть небезпеку глобальному світу.

Те ж саме і зі «стратегією стримування», яка досить тривалий час була надійною гарантією безпеки у доядерну та ядерну епохи. Наразі стримування, у т.ч. ядерне, «атомний шантаж» стають носіями небезпеки і загроз від диктаторських режимів (наприклад, Північна Корея) і гарантією захисту таких режимів.

Світ, система міжнародних відносин і безпеки в епоху глобалізації і появи нових загроз змінюється радикально. Те, що становило підвалини стратегії світової безпеки, трансформувалося у свою протилежність. Тому і з’явилися концепції та стратегії «превентивної оборони», «війн роззброєння», «превентивної війни», що відкидають національний суверенітет і принцип невтручання у внутрішні справи держав-ізгоїв та політичних диктатур і доктрину стримування як гарантію забезпечення міжнародної та національної безпеки. Воєнне вирішення іракської проблеми — це лише ще один грунтовний штрих на полотні нового світопорядку.

— У чому, на ваш погляд, полягає конфлікт саме навколо Іраку?

- Ірак, в руслі нових дипломатичних геостратегічних і дипломатичних визначень, — режим-ізгой. Крім того, іракська воєнна кампанія — це, по суті, реалізація стратегії «превентивної війни» з боку єдиної, за визначенням держсекретаря США Коліна Пауела, наддержави світу, тобто боротьба — я б дав таке визначення — однополярної коаліції проти режимів-ізгоїв.

Суть цієї проблеми в тому, що, маючи можливості створення зброї масового знищення, засвоївши технології стримування періоду холодної війни, ці держави становлять головну загрозу сучасному західному світу. Тобто природа конфлікту — в появі нового типу загроз. Як визначають самі американці, це поєднання терористичних загроз та наявності зброї масового знищення.

Інша справа, що в ситуації з Іраком війна також має нафтове підгрунтя, певне економічне виправдання. Але хоча нафта і робить цю війну рентабельною, вона не є сенсом конфлікту. Певною мірою цей конфлікт можна також розглядати і як превентивне облаштування і роззброєння нестабільних, невлаштованих, потенційно небезпечних регіонів сучасного світу. Це можна розглядати і як зіткнення цивілізацій, але не в плані традиційного розуміння — мусульманська цивілізація проти християнської, а у сенсі зіткнення з тими режимами, які, використовуючи сучасні західні технології, одночасно апелюють до власних цивілізаційних особливостей.

Але іракська війна не є війною релігій або цивілізацій у сенсі Самюеля Хантінгтона, хоча б тому, що Кувейт входить до антиіракської коаліції, а Ірак захищають як мусульмани, так і іракські християни.

— Ще до початку воєнних дій в Іраку західна спільнота фактично розкололася на «стару» і «нову». Чи буде ця «лінія розколу» поглиблюватися?

- Я проти вживання терміну «розкол», скоріше це, як визначають самі союзники по НАТО, «трансатлантична тріщина». Якщо ця тріщина буде поглиблюватися, програють і Європа, і США. Суть цих розбіжностей в різній оцінці процесів, які відбуваються у світі. Має також місце певне ціннісне розмежування з приводу класичної проблеми війни і миру, справедливих та несправедливих війн, з приводу засобів розв’язування конфліктів.

Американський підхід полягає в тому, що Сполучені Штати з вересня 2001 року перебувають у стані війни. Замість концепції стримування загроз Америка вже застосовує стратегію їх превентивного ліквідування. З американської точки зору це, так би мовити, ідея «вічної війни». Якщо слідувати такій логіці, то Америка протягом найближчих п’ятдесяти років приречена бути в стані війни, превентивної профілактики конфліктів, боротьби з режимами-ізгоями, з терористичними мережами, доки не доб’ється того, щоб уся глобальна периферія була перемодельована за американським зразком і не становила загроз безпеці Америки. Для американців це унілатералістські дії, тобто однополярна система міжнародного порядку, модель гегемонної — а не міжнародної — стабільності і безпеки.

На відміну від Америки, Європа схиляється до того, що після зникнення «східної загрози» від СРСР, вона має вступити в епоху «вічного миру». Це реалізація суто європейської ідеї Канта про вічний мир, і Європа пропонує свій суто європейський погляд на сучасний світ, який можна підтримувати за допомогою інститутів колективної безпеки — через ООН, ОБСЄ і т.ін., мультилатералістської (багатосторонньої) дипломатії мирного вирішення конфліктів.

Основна суперечність «франко-німецької Європи» та США зводиться до того, хто, які інститути і як забезпечать глобальну стабільність і безпеку: «концерн» держав під егідою ООН (Європа + Росія + Китай) чи коаліція гегемонного типу — «коаліція бажаючих», за визначенням американської дипломатії, під головуванням США.

- США розпочали воєнні дії без санкції Ради Безпеки ООН. Чи не стане це прецедентом для інших країн?



- Я не думаю, що це стане прецедентом для інших країн, але це, безперечно, стане прецедентом для самих Сполучених Штатів. Це є і небезпечним прецедентом для ООН, яка втрачає роль як ключовий інструмент багатосторонньої дипломатії. В однополярному, постіракському світі США сподіваються самостійно керувати світовим устроєм. В будь-якому випадку іракський прецедент несе загрозу країнам, які мають проблеми, аналогічні тим, що були в Іраку.

- Україну зарахували до учасників антиіракської коаліції. Це може мати якісь наслідки?



— До учасників коаліції Україну зарахував Буш. Американці дійсно хочуть збільшити кількість членів коаліції, щоб показати кількість країн, які підтримують американський варіант роззброєння. З іншого боку, була чітка позиція нашого МЗС, яка підтверджує суто гуманітарну місію нашого батальйону. Ми засуджуємо воєнне вирішення конфлікту в Іраку, але в той же час ми учасники військово-гуманітарної акції. Рішення гнучке, оскільки ми не конфліктуємо ні з ким з учасників воєнно-політичної гри навколо Іраку.

Хай американці розуміють нашу позицію так, як їм вигідно. Це питання інтерпретації, відповідно, все залежить від того, хто, з якою ціллю і як інтерпретує. Зараз Україну ніхто не примушує офіційно визнавати статус учасника коаліції, але американці можуть трактувати нашу позицію як їм завгодно. Можливо, це сприятиме нашій участі у відбудові Іраку.

— Наскільки популярною можуть стати ідеї «антиглобалізму, антиамериканізму, антиатлантизму»? Чи мають вони перспективу?

- Зараз відбувається сплеск цих ідеологічних течій. Вони матимуть різні форми: від лівацького антиглобалізму до цивілізованого державного стримування домінування Америки як єдиної наддержави. На таку нішу претендує, наприклад, Франція. Але, за великим рахунком, є певний ідеологічний вакуум опонування Америці.

Має місце емоціонально-ціннісне несприйняття суспільною думкою позиції США щодо «вічної війни», але поки що це не оформилося в ідеологію, існує лише на рівні суспільної психології мас або якихось сектантських політичних дій. Єдиний можливий ідеологічний виклик новому атлантизму — це самоорганізція мусульманської «вулиці», яка може скинути світські політичні режими і оформити ісламський блок, зразком якого може вважатися Іран, де ідеологія ісламу є несучою конструкцією держави. Цей варіант можливий лише за умови того, що Америка зазнає поразки в Іраці. Це було б сигналом того, що в світі немає більше нічого, що стримувало б ісламську пасіонарність.

Тому зараз, хоч як це дивно, ми повинні бажати перемоги Сполученим Штатам, з мінімальними втратами, з швидким цивілізованим облаштуванням не тільки Іраку, а й всього Близького Сходу. Якщо американці зможуть за допомогою всіх великих держав реконструювати цей регіон, ми зможемо впевнено сказати, що світ став безпечнішим.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
535
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду