КРУ: З 29 підприємств «Укрвидавполіграфія» в державній власності лишилося тільки чотири

3 Квітня 2009
11668
3 Квітня 2009
14:44

КРУ: З 29 підприємств «Укрвидавполіграфія» в державній власності лишилося тільки чотири

11668
КРУ: З 29 підприємств «Укрвидавполіграфія» в державній власності лишилося тільки чотири

Контрольними заходами Головного контрольно-ревізійного управління України у ДАК «Укрвидавполіграфія» (поліграфічні підприємства, що перебували у юрисдикції Держтелерадіо) встановлено фінансових порушень на загальну суму 71,2 млн грн., у тому числі таких, що призвели до втрат фінансових ресурсів на 22 млн грн., порушень тендерного законодавства – на 27,2 млн грн. та порушень ведення бухгалтерського обліку – на 4,8 млн грн., а також втрат доходів державним бюджетом – на 16,2 млн гривень. Ревізію проведено за період II півріччя 2006 року, 2007 рік та 9-10місяців 2008 року.

 

В аналітичній довідці про результати ревізій ДАК «Укрвидавполіграфія» та товариств, що входять до сфери її управління, зокрема ідеться про те, що сьогодні лише 4 з 29-ти обревізованих Товариств мають державну форму власності, а саме – ВАТ «Наддніпрянська правда», ВАТ «Видавництво «Поділля», ВАТ «Галицька книга» і ВАТ «Видавництво «Полтава». ВАТ «Чернівецька обласна друкарня» має колективну форму власності, решта Товариств – приватну.

 

Цитуємо документ:

 

«Користуючись змінами в законодавстві України, зокрема – введенням в дію з 28.05.2004 нової Класифікації організаційно-правових форм господарювання, якою не передбачена колективна форма власності, Товариствами у державних реєстраторів проводиться перереєстрація, при якій колективна та державна форми власності змінюються на приватну. Лише упродовж 2006-2008 років 11 Товариств згідно з установчими документами змінили форму власності:

 

з колективної на приватну – 2 Товариства (у 2006 році – ВАТ «Сумська обласна друкарня», у 2008 році - ВАТ «Видавництво «Харків»);

з державної на приватну – 9 Товариств «у 2007 році – ВАТ «Укрполіграфпостач», ВАТ «Видавництво «Вільна Україна», ВАТ «Львівполіграфпостач», ВОТ «Львівська книжкова фабрика «Атлас», ВАТ «Волинська обласна друкарня», ВАТ «Український науково-дослідний інститут поліграфічної промисловості ім. Т.Г.Шевченка»; у 2008 році – ВАТ «Харківкнига», ВАТ «Харківська книжкова фабрика ім. М.В.Фрунзе», ВАТ «Видавництво «Київська правда».

 

Викладене свідчить, що керівниками Товариств фактично здійснюється їх виведення із державного сектора економіки у приватну власність».

 

Також в акті ревізії зазначено, що внаслідок незабезпечення оформлення Товариствами правовстановлюючих документів на земельні ділянки та непроведення їх експертної оцінки в бухгалтерському обліку 16 Товариств не відображені земельні ділянки площею понад 24 га.

 

Матеріали ревізії передано до правоохоронних органів.

 

Анатолій Мураховський, т. в. о. голови Держтелерадіо, пояснив ТК, що висновки КРУ не зовсім відповідають дійсності.

 

«Щодо переведення з державної в приватну форму власності – це змішування понять, нічого в приватну власність не переводилось. Всі підприємства як були, коли ми прийняли їх по акту від Кабінету міністрів, так вони і залишилися. Вони корпоратизовані ще в 1998 році, і майно належить Відкритим акціонерним товариствам, а 100% акцій належить державі і функція акціонера від імені держави здійснюється Держкомтелерадіо, тому вони всі залишилися в державній власності», – пояснив пан Мураховський ТК.

 

В офіційному поясненні Держтелерадіо ідеться про те, що Статутний фонд Державної акціонерної компанії «Укрвидавполіграфія»  сформовано за рахунок 100 відсотків пакетів  акцій 30 відкритих акціонерних товариств (з них: 19 видавничо-поліграфічних підприємств (в тому числі 4 книжкові фабрики), 5 підприємств книгорозповсюдження, 3 науково-дослідні установи, 2 підприємства матеріально-технічного забезпечення та 1 спеціалізоване видавництво. На момент корпоратизації  до статутних фондів відкритих акціонерних товариств було передано на праві власності майно, а управління здійснюється державою в особі: з 1998 року – Кабінету Міністрів; а з 18 жовтня 2006 року – Державного комітету телебачення та радіомовлення. Відповідно до ст. 3 Закону України «Про управління об'єктами державної власності» від 21.09.2006 № 185-V визначено, що об'єктами державної власності є корпоративні права, що належать державі у статутному фонді суб'єктів господарювання, а не майно даних суб'єктів господарювання, що повністю узгоджується з положеннями Цивільного кодексу України, Господарського кодексу України та Закону України «Про господарські товариства».

«Проблемними» підприємствами пан Мураховський назвав лише два – ВАТ «Харківська книжкова фабрика ім. Фрунзе» і ВАТ «Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку», де тривають суди довкола питання власності. Решта підприємств – демонструє стабільні показники економічного зростання.

 

За минулий рік корпоративними підприємствами ДАК «Укрвидавполіграфія» отримано чистого доходу від реалізації продукції у сумі 179 млн грн., що на 23 млн грн. або на 14,7% більше ніж за відповідний період минулого року. Корпоративними підприємствами Компанії сплачено податків та зборів до бюджетів всіх рівнів на суму 57 млн грн., що на 10 млн грн. більше ніж за 2007 рік.

 

Найближчим часом колегія Держкомтелерадіо розгляне питання про висновки КРУ і складе план із усунення порушень, хоча, за словами пана Мураховського, деякі порушення було ліквідовано на етапі перевірки.

 

«Детектор медіа»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11668
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
jurnalist
5502 дн. тому
МУраХОвський, доведеться за дерибан відповідати. Зовсім не страшно?
Земляк
5502 дн. тому
Пане Мураховський, Ви вважаєте ВАТ "Наддніпрянська правда" безпроблемним? Тоді підніміться з крісла, приїдьте у Херсон і подивіться на цю поліграфічну Помпею. Може хоч трохи совість заговорить! Чи у Вас одне думці: будь-що утриматися у високооплачуваному кріслі? Ганьба мураховським!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду