ВСРУ розпочинає мовлення новою іноземною мовою

1 Квітня 2009
2446
1 Квітня 2009
12:15

ВСРУ розпочинає мовлення новою іноземною мовою

2446
ВСРУ розпочинає мовлення новою іноземною мовою

Всесвітня служба «Радіо України» (входить до складу Національної радіокомпанії України) розширює мовлення іноземними мовами за межами України. Про це керівництво компанії оголосило на прес-конференції 1 квітня.

 

Зараз в ефірі ВСРУ є україно-, англо- та німецькомовні програми. За попередніми планами НРКУ, щороку буде з'являтись щонайменше одна нова служба іномовлення ВСРУ. Для першої, яка повинна запрацювати вже у травні 2009 року, було обрано універсальну мову токі пона.  Цей вибір зумовила простота і доступність мови, яка складається з 14 фонем і 118 морфем, і якою відтак може легко оволодіти будь-який радіослухач. «У цифрову добу всі медіа тяжіють до спрощення, - пояснив віце-президент НРКУ Валерій Юрченко. - Тому ми розпочали з найпростішої мови, можливо, не такої популярної, як англійська або іспанська, проте зрозумілої в усьому світі. Вона менш відома, ніж, наприклад, есперанто або ассемблер, але має значно більші перспективи». За допомогою супутникового та інтернет-мовлення нова програма ВСРУ буде доступною в усьому світі.

 

Відповідальним за розбудову нової служби ВСРУ призначений народний депутат України і постійний ведучий авторської програми на Українському радіо Володимир Яворівський. За його словами, він уже почав вивчати токі пона і навіть зробив кілька демо-записів радіопрограм цією мовою, які цілком задовольнили керівництво радіокомпанії. «За цією мовою - майбутнє, - ділиться з ТК Володимир Яворівський. - Вірю, що токі пона допоможе відкрити Україну світові. Поки що нам допомагатимуть перекладачі, але незабаром, упевнений, увесь колектив нової служби досконало опанує токі пона. Sina ken ala toki e toki pona, mi ken ala sona e toki awen sina, краяни!».

 

Мова токі пона (toki pona, що в перекладі означає «добра розмова»; http://www.tokipona.org/ ) розроблена канадським лінгвістом і перекладачем Сонею Елен Кісою у 2001 році. Ця максимально спрощена мова зосереджена на простих концепціях та елементах, універсальних серед різних культур.

 

«Детектор медіа»

 

P.S. :)))))

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2446
Теги:
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Лідія
5513 дн. тому
Актуальна
Otar Dovzhenko
5513 дн. тому
Лідіє, це емблема токі пона :)
Лідія
5513 дн. тому
Це ж треба було придумати - про мову)) За картинкою відразу видно характер матеріалу. :)
Слушатель
5513 дн. тому
Хорошая первоапрельская шутка. Спасибо, насмешили! Лучше бы выбрали язык суахили и ведущим пригласили бы Кучму. У Украины есть стратегические интересы в Африке, там есть откуда запускать в космос ракеты "Южмаша".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду