Нестерпна легкість буття

23 Березня 2009
13352
23 Березня 2009
14:39

Нестерпна легкість буття

13352
Наше телебачення демонструє людям, як легко заробляти гроші, ображати і принижувати інших і навіть убивати.
Нестерпна легкість буття

«Телевізор» нам демонструє, що дуже легко заробити гроші. Різноманітні шоу з різним змістом, метою яких є одне - заробити величезні, як на пересічну людину, гроші. Шоу «Тільки правда» на Новому каналі є апогеєм цієї легкості: все, що треба зробити, щоби заробити 50 тисяч гривень, - це сказати правду у відповідь на 10 запитань. Інша справа, що на шоу запрошують здебільшого зірок, а їхнє бурхливе особисте життя не дозволяє говорити правду. На щастя, вже минула ера «Першого мільйону», коли нібито пересічна людина із середнім, я наголошую - середнім рівнем загального розвитку могла виграти мільйон. Про цю еру нам нагадав оскароносний фільм «Мільйонер із нетрів». Проте це гіпертрофована історія про винятково складну долю людини, що живе в Індії. Нині ж ідеться про Україну. На тому ж Новому каналі є ще одне «грошове» шоу - «Хто проти блондинок?», у якому так само легко заробити гроші - як блондинкам, так і головному учасникові. Наголошую: питання на шоу стосуються того ж загального розвитку. Після перегляду цього шоу виникає лише одне запитання: кого організатори шоу намагаються виставити як менш розумного - учасника чи блондинок? У різноманітних лотереях усе ще простіше - ти можеш виграти нібито купу грошей, просто вгадуючи цифри.

 

Також в Україні дуже легко потрапити на телебачення - якщо, звісно, вірити самому телебаченню. Програма «Танцюють усі» на СТБ демонструвала: якщо ти вмієш танцювати, в тебе не буде жодних проблем із тим, щоби потрапити у славнозвісний блакитний екран. Нині будь-яка людина, що має хоч якийсь талант, може потрапити в шоу «Україна має талант» на тому ж СТБ, про це повідомляють навіть кореспонденти новин «Вікна». Ще була «Фабрика зірок» на Новому каналі, проте тільки тепер, після її завершення, стає зрозуміло, які таланти треба було мати, щоби потрапити на шоу...

 

Є навіть подібні шоу для дітей, хороший приклад тут - «Найрозумніший», що виходить на телеканалі «Інтер». Діти, які добре вчаться в школі, цікавляться наукою та мають у своєму арсеналі захоплення, можуть потрапити на шоу, а потім виграти титул найрозумнішого та статуетку «Золотого бабака». Таких шоу загалом дуже багато: є ще «Караоке на Майдані» на «1+1», був «Шанс» - усі не й перелічиш. Організатори таких шоу, культивуючи легкість, із якою кожен може потрапити на телебачення, ніколи не показують, яким чином проходять відбіркові тури і за яким принципом відбирають учасників. Споглядання за цим викликає лише спогад про фільм «Реквієм за мрією», де одній із героїнь подзвонили з телеканалу і повідомили, що вона потрапить на телебачення. Вона була щасливою від того, почала ретельно готуватися, худнути за допомогою амфітамінів, фарбувати волосся, а в кінці просто втратила розум від очікування й наркотиків, потрапивши до психлікарні. Хіба до цього рухається наше телебачення?

 

Серіали, зняті в Україні й Росії і трансльовані на телебаченні, показують, наскільки легко жити красиво. Сім'я головної героїні серіалу «Руда» на «1+1» не має великих статків, проте живе за мірками середньої української сім'ї дуже непогано. Те ж стосується няні Віки з серіалу «Моя прекрасна няня» на «Плюсах», її сім'я нібито живе у віддаленому районі Москви, вони нібито переїхали з Маріуполя і нібито саме через нестачу грошей Віка пішла працювати нянею. Проте ці умови життя для багатьох пересічних українців є мрією. Згадаймо серіал «Ранетки» на Новому каналі: дівчата вчаться в елітній школі, а такі умови навчання є не більше ніж у 1-2% українців. Та ж історія і з серіалами «Буремний шлях» та «Беверлі Гіллз»: на екрані ми чомусь бачимо тільки елітні навчальні заклади. Потім дитина, надивившись таких серіалів, підходить до мами й запитує: «А чому я не вчусь у такій школі?». Серіальна планка «середньостатистичності» значно вища за реальну «середньостатистичність». Певно, тому досі залишаються улюбленими радянські «С легким паром!» і «Служебный роман», вони реально відображали побут радянської доби.

 

Тепер поговорімо про політичні ток-шоу. Кожне політичне шоу демонструє, наскільки легко ображати та принижувати людей. «Свобода на "Інтері"», «Шустер live» на каналі «Україна», «Свобода слова» з Андрієм Куликовим на ICTV, «Майдан» та «П'ять копійок» на 5-му каналі. Ці шоу покликані виконувати одну з найважливіших функцій журналістики - забезпечувати діалог між політиками й суспільством. Про це, між іншим, у підручниках для журналістів пишуть. Проте в українських реаліях політики кричать один на одного, поливають брудом, користуються нецензурною лексикою. Честь та гідність людини захищено хіба «запікуваннями» нецензурщини. Політики, певно, навмисне позбавляють одне одного поваги в очах глядачів. А організатори шоу і журналісти в самодискредитації політикуму намагаються виглядати білими й пухнастими. Але цим демонструють власну непрофесійність, невміння бути модераторами в цьому діалозі політиків і суспільства. А колись за честь людини стрілялися на дуелях...

 

Тепер про найболючіше. Телебачення демонструє, наскільки легко вбити. І це вже стосується не тільки вітчизняного продукту, але й купованого: серіали, телемуві й фільми з-за кордону. Якщо вірити телевізору, то людське життя нічого не варте. Вбивають і мерзотників, і ні в чому не винних людей. Вбивають і молодих, і старих, і дітей. Вбивають і чоловіків, і жінок. Найчастіше на телеекрані ми бачимо вбивство не на війні, де це на жаль, але має відбуватися, а в повсякденному житті. А люди, що вбивають, - не лише вояки, поліція чи кілери, це прості люди, такі, як ми, які живуть поруч із нами. Тут ідеться не про високу мораль, а, як уже говорилося, про цінність людського життя. Хто ж після перегляду такого телевізійного продукту захоче читати «Злочин і кару»? Спокута, певно, нині не в моді.

 

Марта Вітер, 19 років

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Марта Вітер, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13352
Читайте також
15.05.2009 15:31
Виталий Третьяков, «Актуальные комментарии»
23 405
30.04.2009 18:34
Микита Касьяненко, «День»
13 996
24.04.2009 16:24
Ігор Лосєв, «День»
49 312
24.04.2009 16:02
Анатолий Шарий, From.ua-com
21 615
27.03.2009 12:34
Ілько Майдачевський, «Український тиждень»
11 940
26.03.2009 12:47
«Эхо Москвы»
30 130
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
аноним
5658 дн. тому
Тут всё по делу! Хорошо нынче студенчество думает. Умные дети растут. А то, что человек пытается показаться сильно умным на фоне ребёнка, это просто пошло. И не о чем говорить с человеком, защищающим "Ранеток"... Тут даже не уровень Донцовой, тут журнал "Лиза" будет высокоинтеллектуальным чтивом. Очень грустно!
***
5658 дн. тому
До Siniestrorate: я б не святотацтвувала!
Siniestrorate
5659 дн. тому
Уже и к Ранеткам дое%%%%сь.)) Марта, а Вы, случаем, Пауло Коэльо не читаете?) Или как основная масса - Дарью Донцову) А нет, лучше возьмите Библию) Там тоже много убийств, насилия и кровосмешения)
amf
5659 дн. тому
які в біса закони жанру! дитина сказала вам правду - а ви ховаєте очі й лепечете про "жанри"... на мило!!!
Сергей
5660 дн. тому
Не отом пишите госпожа Марта Витер. Посмотрите сколько на телеэкранах появилось телешоу, которые отнимают кровные наших близких, друзей ("Телевикторина","Знаки судьбы" и т.д.)
fi-fi
5660 дн. тому
у 19 років я теж би так написала...але є закони жанру, прагматичніші, тому й живучіші за юнацький максималізм...сподіваюсь, що у свої 30, Ви матимете переможний план зміни світу медіа на краще :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду