Навіщо вони роблять «это»?

28 Лютого 2009
17199
28 Лютого 2009
11:42

Навіщо вони роблять «это»?

17199
Навіщо вони роблять «это»?
Нарешті здійснилася блакитна мрія Катерини Михайлівни. Українське кіно (у вигляді окремих аматорів) уже вписалося в американський контекст. Жирними такими мазками. Не пастель вам якась. А постіль (м’яко-посадкова). Отже, народний артист України Філіп Бедросович Кіркоров, плюс заслужений артист України Володимир (не пам’ятаю по батькові) Зеленський, плюс передовий загін рідного гумору («Квартал 95»), плюс діамантовий голос України Віра Брежнєва (екс-«ВІА Гра»)… нарешті обжили, обсовали й облобизали квартали Нью-Йорка (на Брайтоні) у прем’єрному фільмі псевдоамериканського режисера прибалтійського походження Марюса Вайсберга. Ви вже здогадалися, це «Кохання у великому місті». Прем’єра відбулася цього тижня в кінотеатрі «Київ».
 
Три телепні — дантист, гід і фітнес-інструктор — ведуть хаотичне сексуальне життя. Чоловіків у самому розквіті грають Зеленський, Чадов, Хаапасало, які раніше справляли на глядача враження не секс-терористів, а пай-хлопчиків із пристойних родин. Із персонажами коїться щось нехороше. «Віра! Майна!» — а Він не слухається. Ні туди і ні сюди... Ні лікарі, ні віагра (у вигляді зцілювального) чомусь не допомагають. Тоді, продерши очі, три імпотенти згадують: на них, певно, наслав порчу вже до того чимось зіпсутий і бомжуватого вигляду Кіркоров (у вигляді св. Валентина). А позаяк життя телепнів минає безглуздо — «нада шо-то рєшать»...
 
Цей фільм, випущений джином до Міжнародного свята жіночої солідарності, — жвавий продукт компанії «Леополіс» (плюс згаданий «Квартал 95»). А режисер Вайсберг — мій «особистий ворог» після бридких пародійних збиткувань над Днем Перемоги в його ж попередньому фільмі «Гітлер, капут!».
 
До категорії «мистецтва» ці (й інші аналогічні) твори на маячні теми ніхто з нас зараховувати, природно, не береться. Ще чого!.. Успішно освоєна виробнича лінія — «кіноспам». Ти від неї відмахуєшся, відбрикуєшся, видаляєш цю гидоту — а «воно» лізе (як чума на обидва наші доми). Чи то у вигляді кіноідіотизму Made in Comedy Club (усі «найкращі» останні фільми). Чи то у вигляді творчих польотів (у сні й у маячній гарячці) деяких загублених дітей лейтенанта Маслякова. А позаяк конкуренція між «клабами» і «кварталами» незабаром стане схожою на протистояння люберецького і солнцевського угруповань (на екранах, зокрема), то місцевим касирам надовго роботи вистачить. І, це вже на мій смак, наші браві хлопці увійдуть в історію як батьки-засновники сучасного українсько-американсько-російського «сурогатного кіно».
 
…Друзі, Вован, ніхто з вас не повинен ображатися! Ну є ж на землі «сурогатні матері». Тиняються навколо «сурогатні політики» (кожен другий — у нас). Є й повсюдне «сурогатне телемовлення». У тому числі й на тому каналі, де щосуботи царює «Квартал 95».
 
Ось і нове кіно — таке дивне... Сурогатне. Зовні — з картинки судячи — усе в ньому правильно, гарно, потішно й інколи смішно. Як казав незабутній герой Пуговкіна з «Двох капітанів»: «Палички мусять бути попендикулярні!». Тобто наявна очевидна «попендикулярність» сценарного і постановочного покрою. Але сурогатність (штучність, фальшивість) — так і пре… В усьому. За версту.
 
Вона — сурогатність — у боягузливості сценариста, який коли вже замахнувся «осатирити» путінську Росію, то й малюй їй далі вуса на портреті «Джоконди», а не боягузливим пінгвіном ховай свого пензлика в задню кишеню... Вона — у безпорадній «геговій» режисерської конструкції: на Брайтоні, вочевидь, тільки такі художні витівки й цінують, а Голлівуд на поріг не пускає. Вона (сурогатність) — у випендристій неорганічності навіть тих акторів, які раніше у своєму житті грали терпимо або добре (Хаапасало, Чадов).
 
А найбільш обгрунтовані ознаки саме такої «сурогатності» — це проникнення в нібито художню тканину певних антихудожніх попсових елементів зі зведеної таблиці розважальних телевізійних передач...
 
Хто з недругів по секрету повідомив Кіркорову, буцімто він «драматичний артист»? Незрозуміло... (Так, покірно визнаю, він «народний артист України», але це не творча, а хоружівська тема.) Якщо йому про це повідомив київський режисер С.Горов (після мюзиклів), то не відомо, хто повідомив останньому про кінорежисуру... Не можна сказати, що Кіркоров грає погано — він такий є. Комусь подобається, комусь ні... І нас — більшість.
Схоже зачудування — і один із ідеологів «Кохання», а нині «наше все» і, напевно, вже «навіки» — Володимир (не пам’ятаю по батькові) Зеленський. На всі ручки майстер. Людина артистична. З явним іскрометним талантом кривляки-пересмішника. Ніби «київська відповідь М.Галкіну, тільки навпаки». Бо Макс — як сонячний клоун, а Вова (у народі кажуть ласкаво «наш Вовочка», як про героя анекдотів) — цей зловтішний троль-брюнет із можливим кастетом за пазухою. Те, що йому переконливо вдається у важливій державній справі дозволеного осміяння (а інколи — й плазування) політикуму Made in Ukraine у «ефірташі» популярного каналу — те в ліричній історії здається малопереконливим. Жанром не вийшов. Ні, це не провал. У таких у принципі не буває провалів. Це — лише несміливий крок... Проба пера... У «великому кіносексі». У великому сурогатному кіно, окрім якого, не сумніваюся, у нас незабаром взагалі більше нічого не залишиться...
 
Студія Довженка, як і нині, працюватиме тільки раз на тиждень — і то у вихідні.
 
Мізерні держкошти, як тепер, «втюхають» у чергову «Кризу»: це новий фільм однойменний, який також «відіб’є» себе в прокаті, як я післязавтра одружуся з Мадонною.
 
Ганна Павлівна Чміль, розпорядник місцевого кінобалу, днями втратить роботу — ні з чого буде більше «розподіляти»...
 
…І, гіп-гоп ура, на радість нащадкам серед шумного балу в «частці» виробництва кіно залишиться... Вова (та ще хтось із вайсбергів). І гнатиме — сурогат. Бо віднині і прісно «найважливішим із мистецтв для нас є...» — «воно».
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олег Вергеліс, «Дзеркало тижня»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
17199
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Виталий
5688 дн. тому
Они хоть такое снимают, государство не сподобилось качественно сделать даже исторический фильм (я про владыку Андрея) - лет 20 назад ленты более качественно делали
Bata
5689 дн. тому
Странная рецензия... Я так понимаю, Вергелису очень понравилось, только он стесняется признаться. Надо сходить :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду