До 10 березня керівники ДТРК мають відзвітувати про усунення фінансових порушень, виявлених ГоловКРУ

25 Лютого 2009
15204
25 Лютого 2009
13:52

До 10 березня керівники ДТРК мають відзвітувати про усунення фінансових порушень, виявлених ГоловКРУ

15204
До 10 березня керівники ДТРК мають відзвітувати про усунення фінансових порушень, виявлених ГоловКРУ
У 2008 році Головне контрольно-ревізійне управління провело ревізії в Держкомтелерадіо, 30 підпорядкованих Комітету обласних та регіональних державних телерадіокомпаній, в НТКУ та НРКУ та виявило фінансових порушень загалом на суму понад 153,2 млн. грн. Стан усунення фінансових порушень обговорювали члени колегії Держкомтелерадіо на засіданні 24 лютого.
 
Здебільшого порушення стосуються виконання програми «Виробництво та розповсюдження телерадіопрограм для державних потреб». Зокрема, ревізори ставлять у провину Держкомтелерадіо:
 
– укладання державних контрактів з окремими ДТРК на виготовлення телерадіопрограм понад затверджені ліцензовані обсяги мовлення та без наявності ліцензії («Всесвітня служба «УТР» – мовлення на Північну Америку, ДТРК «Крим» Севастопольська та Дніпропетровська ОДТРК – період з липня по грудень 2006 року), в цілому це 16,6 тис. годин, із сумою фінансування 10 млн. грн.;
 
– нецільове використання бюджетних коштів у сумі 29,3 млн. грн. (частина виділених за програмою «Виробництво та розповсюдження телерадіопрограм для державних потреб» коштів була спрямована на оплату послуг з трансляції телерадіопрограм);
 
– витрата у 2006 році 10 млн. грн. понад обсяги державного замовлення, затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 19.04.2006 року № 518;
 
– фінансування Криворізького міського державного об’єднання телебачення та радіомовлення Дніпропетровської ОДТРК та Новгород-Сіверської міської державної телерадіокомпанії «Сіверська» без укладання контрактів безпосередньо з керівниками цих компаній, сума порушень – 5,7 млн. грн.;
 
– порушення тендерного законодавства на суму 13,5 млн. грн.;
 
– включення витрат на проведення інженерно-технічних робіт до вартості переданого ДТРК обладнання, що призвело до завищення його вартості на 18 млн. грн. тощо.
 
Аби усунути ці порушення й уникати їх надалі Держкомтелерадіо, зокрема, вдосконалює положення закону «Про телебачення і радіомовлення» (проект підготовлено для розгляду Верховною Радою в другому читанні) та вже припинило практику фінансування ТРК без ліцензій. Також 12 лютого 2009 року т.в.о. голови Держкомтелерадіо видав наказ № 46, який передбачає, починаючи з 2009 року, укладання державних контрактів з Криворізьким міським державним об’єднанням телебачення та радіомовлення та Новгород-Сіверською міською ДТРК «Сіверська».
 
Задля повернення до державного бюджету незаконно витрачених 134,3 тис. грн. під час проведення у 2006 році II Київської міжнародної книжкової виставки-ярмарку, Держкомтелерадіо підготувало вимогу до ТОВ «ЕКСПО 2000 Україна» про повернення боргу в досудовому порядку. А щодо повернення зайво перерахованих Держкомтелерадіо підрядній організації ТОВ «Авіатекс» коштів та сплати нею штрафних санкцій за порушення термінів виконання робіт (загальна сума більше 165 тис. грн.), комітет у лютому 2009 року звернувся з відповідним позовом до Господарського суду м. Києва.
 
Колегія вирішила взяти всю інформацію до відома й посилити контроль, а керівники ТРК зобов’язані до 10 березня 2009 року надати остаточну інформацію про стан усунення порушень, забезпечити повне усунення виявлених державним фінансовим контролем порушень і недоліків у фінансово-господарській діяльності та не допускати їх у подальшій роботі.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15204
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду