Нацрада ускладнила процедуру прийняття рішень своєї громадської ради і не дозволила участь у її засіданнях журналістам

25 Лютого 2009
13099
25 Лютого 2009
12:15

Нацрада ускладнила процедуру прийняття рішень своєї громадської ради і не дозволила участь у її засіданнях журналістам

13099
Нацрада ускладнила процедуру прийняття рішень своєї громадської ради і не дозволила участь у її засіданнях журналістам
Національна рада з питань телебачення і радіомовлення на засіданні 24 лютого внесла зміни до Положення про Громадську раду при Нацраді. Про це повідомляє офіційний сайт регуляторного органу. Окрім численних стилістичних виправлень, до Положення внесено суттєві доповнення або ж вилучено окремі речення.
 
Зокрема, до ст. 10 внесено доповнення, що правління Громадської ради очолює голова (керівник) Громадської ради, а функціональні обов’язки та повноваження членів правління визначаються (розподіляються) самим правлінням, якщо з цього приводу немає відповідних рішень Громадської ради.
 
У ст. 11 зазначено, що плани роботи Громадської ради надаються Нацраді і є складовою частиною планів її роботи. Водночас порядок скликання позачергових засідань Громадської ради не змінився (до цих абзаців внесені лише стилістичні виправлення). Вони скликаються правлінням Громадської ради за ініціативи одного або кількох членів Громадської ради за умови підтримки цієї ініціативи третиною складу Громадської ради, висловленої у результаті голосування за допомогою електронної пошти чи в інший обумовлений Громадською радою спосіб, або не менше ніж двох членів Національної ради.
 
До Положення додано ст. 12, яка регулює порядок внесення проектів рішень Громадської ради. Згідно з нею, проекти рішень та інших документів Громадської ради вносяться правлінням Громадської ради на розгляд членів Громадської ради через розсилання їх електронною поштою чи в інший обумовлений Громадською радою спосіб: до чергових засідань – не пізніше ніж за три дні; до позачергових засідань – не пізніше ніж за одну добу. А рішення з оперативних, невідкладних питань у випадках, коли проекти заздалегідь не готувалися, можуть ухвалюватися на засіданнях Громадської ради лише у випадках наявності підтверджень, що з цими проектами змогли ознайомитися не менше двох третин членів Громадської ради.
 
Зі ст. 13 Положення вилучено абзац про те, що в засіданнях Громадської ради можуть брати участь члени Нацради (з дорадчим голосом) і представники ЗМІ. Натомість з’явився абзац, у якому йдеться, що засідання Громадської ради проводяться у приміщенні Нацради.
 
Нове Положення ускладнило процес ухвалення рішень Громадської ради (ст. 14). Так, рішення з питань, що готувалися до розгляду в плановому порядку і не були пов’язані з внесенням суттєвих змін до заздалегідь підготовлених проектів, приймаються простою більшістю голосів від присутніх на засіданні членів Громадської ради. Натомість доопрацьовані, суттєво змінені під час обговорення проекти рішень та інших документів Громадської ради мають бути підтримані не менше ніж половиною членів Громадської ради від її загального складу. А рішення з оперативних, невідкладних питань у випадках, коли проекти заздалегідь не готувалися, можуть ухвалюватися на засіданнях Громадської ради лише у випадках наявності підтверджень, що із цими проектами змогли ознайомитися не менше двох третин членів Громадської ради. Ці рішення набувають чинності також у разі підтримки їх не менше ніж половиною членів Громадської ради від її загального складу.
 
Також зі ст. 14 вилучено речення про те, що рішення Громадської ради не можуть прямо впливати на прийняття рішень Національної ради та їх чинність.
 
У ст. 16 нового Положення вказано, що з власної ініціативи Національна рада може достроково припинити повноваження не лише всієї Громадської ради, а й її окремого члена, якщо він систематично порушує норми законодавства чи Положення, а також у випадках невідповідності його статусу ст. 7 Положення (до Громадської ради можуть входити професійні некомерційні, недержавні організації, які легалізовані у встановленому законодавством порядку, а також авторитетні фахівці цієї сфери, запропоновані громадськістю).
 
Головою Громадської ради є директор Інституту медіа права Тарас Шевченко. Склад ради дивіться тут.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13099
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5556 дн. тому
"Нацрада ускладнила процедуру прийняття рішень своєї громадської ради і не дозволила участь у її засіданнях журналістам". Це заголовок, придуманий "Телекритикою". Тобто вся суть у кількох словах.Так мало б бути. А тепер прочитайте весь матеріал і перепитайте себе чи "Телекритику", звідки взявся цей висновок, що "не дозволила участь у її засіданнях журналістам"? Невже, якщо в документі нічого не говориться про можливість участі, це має означати заборону? Така от об"єктивна й неупереджена журналістика...
Ім'я
5557 дн. тому
ага, таки злякалися Толіка Улянова.
Ім'я
5557 дн. тому
ага, таки злякалися Толіка Улянова.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду