Литовське підприємство – у жорнах української політики

28 Серпня 2002
714
28 Серпня 2002
13:12

Литовське підприємство – у жорнах української політики

714
Литовська газета «Летувос Рітас» надрукувала статтю про боротьбу українських податківців проти литовського дочірнього приватного підприємства ВПЦ «Такі справи» Напали озброєні посадовці
Литовське підприємство – у жорнах української політики
Дочірнє підприємство литовського товариства «Tokios tokeles», яке зареєстроване в Україні під назвою «Такі справи», вже півроку потерпає від терору інституцій цієї країни.

Нещодавно українська податкова міліція з озброєною охороною здійснила рейд на підприємство. Поадовці забралися тільки тоді, коли з’явилася міліція, пожежники, журналісти і представники литовського посольства.

Поліграфічне і видавниче підприємство «Такі справи», засноване в Києві, видало цього року мільйонним накладом брошуру опозиційного президентові Леонідові Кучмі блоку Юлії Тимошенко під назвою «Невиконане замовлення».

Вже 14 лютого поліграфічне підприємство почала трусити податкова міліція. «Подакткові інспектори намагалися довести, що угода з підприємством «Продукт БВО», яке єдине згадувалося як замовник брошури, не дійсна», - каже президент «Таких справ» Сергій Данилов.

Але суд через брак доказів відхилив позов податкової міліції, оскільки друкарі представили всі потрібні документи і свідоцтво, що брошуру була надруковано і гроші за неї отримано.

Пізніше позови податкових інспекторів до підприємства «Такі справи» було відхилено ще двома судами.

Кампанія дискредитації також розпочалася

Але підприємство, що друкувало видання для опозиції, наприкінці травня дочекалося ще одного удару: у багатьох українських газетах з’явилася замовна стаття податкової міліції про буцімто розкритий механізм відмивання грошей, що був підпорядкований блокові Юлії Тимошенко, і головна його ланка – це «Такі справи».

Як стверджує С.Данилов, посадовця податкової міліції, який наказав всім відділенням за свої кошти розмістити цю статтю у місцевих виданнях, вже звільнено, а цей його наказ визнано недійсним. Незважаючи на це, замовну статтю надрукувало понад сто видань.

Пізніше, коли податковій міліції не вдалося за допомогою озброєної охорони знищити підприємство, було заарештовано рахунки підприємства.

Цього разу було пред’явлено нове звинувачення – буцімто друкарі не заплатили податків, більше того, не допустили перевіряючих для перегляду записів.

Не впустили перевірити записи

«Зараз я запитую податкових інспекторів – а куди ж поділася раніше згадуване відмивання грошей, чому не звернулися до суду через це звинувачення? Відповіді нема. А впустити їх ми не могли: перевіряючі не мали потрібних повноважень», - каже С.Данилов.

Загалом протягом півроку податкова міліція здійснила п’ять рейдів на підприємство «Такі справи», хоча, за словами його керівника, жодних порушень не знайдено.

Минулого тижня у Києві відбулося судове засідання, на якому розглядався позов «Таких справ». У ньому вимагалося визнати арешт рахунків підприємства незаконним.

Одначе суд позов відхилив. Як стверджує Сергій Данилов, суддя навіть не дозволила учасникам справи подивитися на підпис, яким зафіксовано спробу податкової міліції увірватися з озброєною охороною на територію підприємства.

«Тепер звертатимемося до апеляційного, а якщо не пощастить – до касаційного суду. Але якщо і тут не знайдемо справедливості – звертатимемося до Страсбургу», - не засмучується керівник «Такі справи».

Підприємство перевіряли несподівано

С.Данилов не приховує, що кероване ним підприємство раніше співпрацювало з Рухом, друкувало його видання. Але зараз «Такі справи» більше займається поліграфічним бізнесом, а зі своєї ініціативи видають тільки історичні книги.

Перед парламентськими виборами в Україні 31 березня цього року, підприємству не бракувало замовлень від різних політичних сил – тут друкували свої видання соціалісти, блок партії влади «За єдину Україну!», блок «Наша Україна» та інші.

Одначе, на переконання С.Данилова, саме замовлення Юлії Тимошенко, котра є однією з найактивніших критиків президента Л.Кучми, стало причиною навали на підприємство податкових інспекторів.

Посольство зберігає документи

Терором дочірнього підприємства литовського товариства «Tokios tokeles» вже зацікавилася литовське посольство в Україні. Воно попрохало роз’яснень від різних інституцій цієї країни. За словами другого секретаря посольства Донатаса Тамулайтіса, отримано відповідь, що стосовно одного з директорів «Такі справи» порушено кримінальну справу через можливий стосунок його до фінансових зловживаннь.

Одначе незалежні українські медіа цю подію оцінюють як політичну розправу. Як стверджує Д.Тамулайтіс, за перебігом справи «Таких спраи» уважно стежать західні дипломати, оскільки все це пов’язується з обмеженнями свободи слова.

Наразі у посольстві знаходиться частина вже перевірених податковою міліцією документів «Таких справ». Як стверджує С.Данилов, вони попрохали про це через те, за наступної перевірки підприємства податкові інспектори ці документи можуть взагалі не повернути.

«Ми дійсно за певну плату зберігаємо документи – це проста консульська послуга, яка надається багато кому», - каже Д.Тамулайтіс.

Буде пред’явлено мільйонний позов

По допомогу «Такі справи» зверталося не тільки до литовського посольства: минулого тижня товариство «Tokios tokeles» надіслало документи, які стосуються розбіжностей його дочірнього підприємства з українською податковою міліцією до Міжнародного суду інвестиційних спорів (International Center for Settlement of Investment Disputes), що розміщується у Вашингтоні і яким опікується Світовий Банк.

Якщо цей суд визнає, що інституції української влади порушили права литовських інвесторів і справу буде розглянуто, українській податковій інспекції може бути пред’явлено величезний позов.

За словами С-Данилова, він може сягнути 100-150 мільйонів українських гривень (66,32-99,48 мільйонів літів). Через рейди інспекторів підприємство вже зазнало і зазнає збитків на суму 20-30 мільйонів гривень (13,26-19,89 мільйонів літів), не кажучи вже про моральну шкоду і шкоду іміджеві.

«Такі справи» – одна з найбільших українських друкарень, що працює в цій країні з 1988 року. Зараз на підприємстві працює 304 працівники, річний оборот підприємства – близько 17 мільйонів гривень (11,27 мільйонів літів).
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
714
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду