Експерти: не можна говорити про поразку України у інформаційній війні з Росією

20 Січня 2009
7021
20 Січня 2009
16:12

Експерти: не можна говорити про поразку України у інформаційній війні з Росією

7021
Експерти: не можна говорити про поразку України у інформаційній війні з Росією

Говорити про те, що під час недавнього газового конфлікту Україна однозначно програла «інформаційну війну» з Росією, не можна. Таку думку висловили деякі експерти під час дискусії на круглому столі «Газовий конфлікт. Хто переміг в інформаційній війні?», що пройшов 20 січня у прес-центрі «Главред-медіа». Організаторами заходу виступили проект проект «ІноЗМІ» та «Детектор медіа».

Зокрема, головний редактор проекту «ІноЗМІ» Андрій Пробитюк, говорячи про інформаційне протистояння, окреслив три фронти – «український», «внутрішньоросійський» та «західний» – і зазначив, що російська сторона отримала однозначну перемогу лише на своєму внутрішньому фронті. А за словами телеведучого Євгена Кисельова, в основних європейських столицях головним винуватцем європейської газової кризи вважають саме Росію.

 

Учасники круглого столу (зліва направо): Вікторія Сюмар, Євген Кисельов, Валентин Землянський, Олександр Мартиненко, Наталія Лігачова, Андрій Пробитюк, Альона Гетьманчук, Петро Бурковський.

Директор інформаційної агенції «Інтерфакс-Україна» Олександр Мартиненко відмітив і деякі позитивні моменти у роботі українських ЗМІ. Зокрема, за його словами, в українських медіа конфлікт висвітлювався повніше та інформативніше. Крім того, пан Мартиненко висловив окрему подяку НАК «Нафтогаз України» за відкритість та можливість для всіх бажаючих отримати інформацію, в тому числі і велику кількість конкретних цифр.

В свою чергу, шеф-редактор «Детектор медіа» Наталія Лігачова наголосила на тому, що причиною українських перемог були не дії української сторони, а ущербність самої політичної та економічної позиції Росії від самого початку. При цьому серйозною проблемою вона назвала те, що «порядок денний» в інформаційному просторі формувала не Україна – українська сторона лише оборонялася від закидів російської, не підготувавшись своєчасно до «другої газової війни» та не переходячи в свою чергу в наступ.

А виконавчий директор Інституту масової інформації Вікторія Сюмар звернула увагу на невміння не лише державних органів, а й абсолютної більшості засобів масової інформації надавати інформацію іноземними мовами, та на неготовність речників офіційних органів надавати кваліфіковану інформацію.

Крім того, пані Сюмар відзначила значну затримку у надходженні інформації від української сторони, зокрема від вищезгаданої НАК «Нафтогаз України». Присутній на засіданні речник НАК «Нафтогаз України» Валентин Землянський пояснив це тим, що на початку конфлікту компанія скеровувала свої зусилля на інформування західних партнерів та інформагенцій. Крім того, пан Землянський нагадав про те, що НАК «Нафтогаз України» є комерційною компанією, а відтак її прес-служба не може виступати «прес-службою держави Україна» або переходити з економічних моментів до політичних. Органи ж державної влади України не демонструють тієї єдності у висвітленні конфлікту, яка має місце в Росії.

 

Розширений матеріал по круглому столу очікуйте на «ТК» найближчим часом.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7021
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду