Василь Горбаль пропонує на рік звільнити друковані ЗМІ від сплачування податків

9 Січня 2009
13561
9 Січня 2009
16:42

Василь Горбаль пропонує на рік звільнити друковані ЗМІ від сплачування податків

13561
Василь Горбаль пропонує на рік звільнити друковані ЗМІ від сплачування податків
Народний депутат, член фракції Партії регіонів Василь Горбаль пропонує звільнити від сплачування податку на додану вартість операції з виконання робіт і надання послуг у видавничій діяльності газет до 1 січня 2010 року, повідомляють «Українські новини». Про це йдеться в законопроекті «Про антикризові заходи у виданні друкарських засобів масової інформації», зареєстрованому у Верховній Раді 29 грудня 2008 року.
 
Згідно з документом, відповідні зміни пропонується внести до закону «Про податок на додану вартість», зокрема, тимчасово до 2010 року звільнити від оподаткування: операції зі ввезення на митну територію України газетного паперу; послуги з друкування газет, надавані підприємствами поліграфії; операції з виготовлення в Україні газетного паперу.
 
Колега Горбаля по фракції Партії регіонів, член профільного комітету з питань свободи слова та інформації Олена Бондаренко прогнозує, що комітет підтримає законопроект Василя Горбаля, але в сесійній залі його проходження малоймовірне.
 
«Це питання обговорювалося на двох останніх засіданнях комітету. Ми розуміємо, що в умовах кризи всім медіа буде дуже складно. Згідно з різноманітними прогнозами, падіння ринку друкованих ЗМІ буде мінус 50-60%. Але в сесійній залі буде дуже важко проголосувати за зняття будь-яких податків, особливо проти буде Кабмін. Що стосується друкованих ЗМІ, то у них ситуація складніша, ніж в електронних. У них основні витрати – на папір, який переважно ввозять з-за кордону», – зазначила Олена Бондаренко.
 
Член профільного комітету Олена Кондратюк (фракція БЮТ) також висловила впевненість, що комітет підтримає законопроект, однак підтримка у сесійній залі залежатиме від фінансового обґрунтування.
 
«До нас зверталася Асоціація періодичної преси з проханням допомогти друкованим ЗМІ. Ми домовилися на найближчому засіданні комітету розглянути антикризові заходи, які би допомогли друкованим ЗМІ, – сказала Олена Кондратюк. – Окрім того, що пропонує Василь Горбаль, мова йде про пільги і про те, що вже на сьогодні друкованим ЗМІ немає за що закупити папір. Представники галузі просять посприяти у безвідсоткових кредитах в Ощадбанку”й “Укрсиббанку”. Йдеться про дуже великі суми. Я мало вірю в те, що нині вдасться ці кредити отримати».
 
Народний депутат також зауважила, що звільнення від податків не врятує галузь. За її словами, споживання українського паперу складає тільки один відсоток, все решта закуповується за кордоном, переважно в Китаї, де папір нині істотно подорожчав.
 
«Чи підтримає зала, залежатиме від того, скільки бюджет недоотримає коштів. Як на мене, буде важко. А з іншого боку, ми ж підтримуємо будівельників, металургів, то чому ми не можемо підтримати й друковані ЗМІ?» – риторично запитала Олена Кондратюк.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13561
Читайте також
19.01.2009 14:13
Ирина Миронова, «Коммерсантъ»
24 816
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
qwerty
5593 дн. тому
хорошая идея. только желательно, чтобы те, кто будет ее воплощать, как следует продумали все нюансы во избежание классической ситуации: "хотели как лучше, а вышло..."
5594 дн. тому
китайцы завезут и украинскую прессу и книжки напишут. Вышиванки делают, украинские сувениры делают и не плохо получается, народ покупает. Это ж страна без мозгов. Это только законопроект, да еще с 1 января 2010 года. Почему не с 2020?
Влад Бовсуновський
5596 дн. тому
Кроме газетной бумаги, нужна еще бумага для журналов. А ее закупают за евро в Финляндии Есть сложности и с бумагой для книг - доллар очень дорогой. Как в таких условиях добиться того, чтобы не поднять розничную цену продукции? Можно вообще отказаться от этого бизнеса, но в дальнейшем, украинская пресса исчезнет совсем, как и книгоиздательская деятельность
proff
5596 дн. тому
Оксане Кондратюк. Газетную бумагу покупают в основном в России, а не в Китае.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду