Новорічно-різдвяне теледежавю: враження глядача

5 Січня 2009
10430
5 Січня 2009
11:51

Новорічно-різдвяне теледежавю: враження глядача

10430
Наші телевізійники ніяк не можуть навчитися в італійців однієї доброї старовинної традиції - наприкінці року весь непотріб, усі пережитки минулого викидати геть із вікна. Натомість щороку з року в рік за кілька днів до Нового, даруйте за тавтологію, року розпочинається щорічний марафон, таке собі дежавю: чи не усі телеканали транслюють ту ж саму «культурну програму», що й 5 чи 10 років тому.
Новорічно-різдвяне теледежавю: враження глядача
А українці, віддані свої лінощам, не завжди й канали намагаються перемикати в пошуках чогось кращого. Та й чи є це «краще» на нашому телебаченні?
 
Десь ми це вже бачили!
 
Вже 27 грудня минулого 2008 року принесло українцям перший передноворічний подарунок - на двох різних вітчизняних телеканалах «крутили» «Іронію долі, або З легкою парою». Ще по кілька порцій Жені та Галі з вулиці Строітєлєй, які живуть у різних містах, приносять дні наступні, і вже не тільки на українських, але й на російських телеканалах.
 
Насправді я дуже люблю цей фільм, і Новий рік без нього уявити тяжко. Можливо тому, що з дитинства пам'ятаю, як усією сім'єю чекали на той момент, щоб разом сісти перед екраном телевізора і подивитися  »Іронію долі», адже наступного разу її можна буде побачити аж за цілий рік... Та зараз з цього культового не лише в радянські, але й у пострадянські часи фільму зробили такий собі «ширпотреб», банальну і нецікаву «фішку» Нового року, яку вже просто нецікаво дивитися. Забагато!
 
Остогидли вже й ті «теплі» різдвяні американські драми із такими передбачуваними «гепіендами», асортимент яких з року в рік змінюється вкрай рідко. Та окрім «Іронії долі» й «Міс Конгеніальність», наші телеканали «подають» нам набагато гірший «ширпотреб» у ще більших дозах - це найрізноманітніші «новорічні вогники» та сучасні дешеві екранізації вже добре відомих та популярних фільмів та казок.
 
Не знаю, чим потішили нашого невибагливого глядача цього року, бо телевізора я ще цього року не вмикала, та, зважаючи на досвід попередніх років з тими «Попелюшками» та «За двома зайцями», не важко здогадатися, що екранізували заново цього року... Щодо «вогників», то окрім нових, цьогорічних, у новорічну ніч на телебаченні можна побачити усі такі «збірні виступи», зняті за участі російських та українсько-російських зірок вподовж останніх 15 років...
 
Між Монро і Сердючкою
 
Повертаючись зі святкування Нового року з друзями, розповіла їм, що маю підготувати статтю про те, чим нас «годують» вітчизняні телеканали під час різдвяних та новорічних свят. «Про що ж ти будеш писати? - здивувалася подруга. - У нас щороку одне й те саме! Нецікаво навіть телевізор вмикати!»
 
«Напишу якраз про те, що вибагливому глядачеві немає чого подивитися на свята по ТБ. Знаєш, особисто я б краще дивилася колядки з «Піккардійською терцією», старе чорно-біле чи німе кіно, записи з концертів Мерилін Монро або Френка Сінатри, адже джаз і Різдво - це гарне поєднання», - кажу я і розумію усю сюрреалістичність своїх слів. Побачити такі речі на українському телебаченні неможливо...
 
І одразу ж дістаю відповідь: «Навіть якщо запропонувати українцям вибір - подивитися на свята концерт Сердючки чи Монро, вони виберуть Сердючку. У нас просто люди до такого звикли, ніхто й не буде шукати, на якому саме каналі співає легендарна Мерилін Монро, а слухатимуть ту російську «попсу», яку першою знайдуть, увімкнувши телевізор», - сказала подруга. Ось і відповідь на запитання.
 
А чому так відбувається? Та дуже просто - нас цьому навчили, саме так, вчили упродовж багатьох років і виробили звикання, навчили слухати те, що подають - хоч воно неякісне, але ж «наше». Багатьох саме оцей радянський стереотип щодо «наших артистів» і змушує щороку шукати такі «вогники», інші, байдужі, просто слухають те, що пропонують, адже вибору й так немає, а дехто влаштовує німий спротив,  і взагалі не вмикає телевізор...
 
«Наше» Різдво
 
Ще кілька днів і ми святкуватимемо Різдво - світле свято Христового народження, яке має принести у наші домівки тепло, злагоду, сімейне благополуччя. І українські телевізійники пропонують нам шукати такий позитив у вельми цікавий спосіб.
 
6 січня, у Святвечір, з появою першої зірки на небі, коли вся сім'я сяде до столу, лише «Перший національний» пропонує нам справді різдвяну програму - святкові богослужіння, концерти, фільми та мультфільми про Різдво. Натомість «1+1» пропонує відчути «Реальне кохання» і дізнатися, що ж є «Смішніше за кроликів»; на «Інтері» вважають, що кутя смакуватиме краще під черговий епізод серіалу «Вогонь кохання» та мюзикл «Золота рибка»; «Новий» транслюватиме «різдвяного» «Брюса Всемогутнього»; доповнить святкову атмосферу продовження серіалу «Вулиці розбитих ліхтарів» на ICTV.
 
Не кращим буде телеменю і 7 січня - на саме Різдво: «1+1» повторить трансляцію «Реального кохання» та «кроликів», підсиливши їх «Сніговою людиною»; «Новий» знову покаже «Брюса Всемогутнього». І лише деякі телеканали після 22.00-23.00 насміляться показати якісь фільми чи передачі на різдвяну тематику.
 
Ось таке телеРіздво, зовсім неріздвяне і несвяткове, пропонує нам рідне телебачення. Чи це саме те свято, якого ми чекали упродовж року? Чи маємо ми в цей день із родиною передивитися з десяток бойовиків, трилерів чи концертів Задорнова, щоб нарешті дочекатися тої теплої коляди з екрану телевізора?
 
Ні, не таким має бути українське телеРіздво, не таким я його хочу бачити! Тішить хіба єдине, що серед усього цього мотлоху, який колись, маю надію, таки опиниться  у минулому, є місце для теплих різдвяних сімейних комедій, які піднімають настрій та дарують посмішку:)
 
Веселого Вам Різдва!
 
P.S. Згадала про минулорічний передріздвяний допис Оксани Забужко у власному блозі на «УП». Цитую для підсилення власних вражень:
 
«А католицьке Різдво я сей рік зустрічала в Німеччині. І співала за столом разом із своїми берлінськими друзями «Stille Nacht, heilige Nacht...» І по телевізору співали те саме, і з радіоприймачів цілий день лилися різдвяні мелодії. І ніч, виповнена таємничим мерехтінням, і справді виходила - і тиха, і свята...
 
Може, ще й тому мені тепер так ріже вухо вся та російська попса, що валить у ці дні з рідного ефіру - в таксі, в ресторані, скрізь, куди не поткнешся: то про Снєгурочку с Камчаткі, яка «ушла на б...дки», то ще щось настільки ж «новогоднее», від чого одразу почуваєшся «мордою в салаті»: Господи, і це - святочний ефір того самого народу, який досі складає анекдоти про свою співучість?»
 
Фото зі сайтів double-dot.info, www.utro.ua
 
Лілія КузікZaxid.net
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Лілія Кузік, Zaxid.net
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10430
Читайте також
18.01.2009 21:56
Маша Томак, «День»
9 466
14.01.2009 13:40
Андрій Трипільський, для «Детектор медіа»
14 118
02.01.2009 22:44
Сергей Ильченко, «Фонтанка.ру»
26 367
25.12.2008 15:28
Світлана Остапа
34 113
17.12.2008 10:48
Вера Цветкова, Ovide.Ru
17 052
Коментарі
14
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5607 дн. тому
Автор права. С мусорных баков насобирали многие телеканалы свой новогодний продукт И наркормили зрителей. А чего только стоит Поплавский На ЭРЕ и в тоже время на Киеве Этот подонок опустил украинскую культуру ниже плинтуса Сколько же он платит руководству каналов.Что бы те ставили его пакость? Продажные телечиновники...
servrig
5607 дн. тому
Вы и правда не всегда корректны с материалом. Женя и Надя с улицы Строітєлєй, а не Женя и Галя. Это не очень важно, но демонстрирует пребывание автора в теме. И рождество (а вместе с ним и пару идей, которые несет рождение Христа) вообще центральная тема этого фильма. Другое дело, что показывают его слишком часто
Прохожий
5608 дн. тому
Отчасти автор права. Но... "Реальная любовь" - самый что ни на есть уютный, семейный рождественский фильм, где собраны великолепные английские актеры. Одна Эмили Томпсон чего стоит. Или Колин Ферт - любимец барышень. Так что, прежде чем писать, стоит хоть иногда смотреть матчасть.
Кто-то
5608 дн. тому
Барышня-автор, не смотрите вы этот "працивный" телевизор. Лучше погуляйте на свежем воздухе. Вам пойдет на полльзу
читатель
5608 дн. тому
Увы. Девушка не в ладах ни со смыслом, ни со словарем. Ввернула непонятно для чего слово "сюрреалистический" - я, понимаю, что красиво, однако, надо было в словаре посмотреть, что оно на самом деле означает. Претензии по поводу передач на Рождество... так ведь верующие люди на Рождество не телевизор смотрят, а в церковь ходят, а потом время проводят в кругу семьи, а не глядя ящик. Вообще вся статья - типично совковая по смыслу - типа дать новые директивы, что надо показывать по телевизору. Чем тогда все это отличается от СССР? Но самео смешное в том, что девушка сама этого явно не понимает.
Діана
5609 дн. тому
Ви якось занадто серйозно сприймаєте телевізор. Насолоджуйтесь можливістю провести вільний час у колі рідних та друзів
Іван
5609 дн. тому
Цікава пані! Почитала телепрограму, і то, судячи з усього, буквально, двох-трьох каналів, і зробила такі глобальні висновки. А, між іншим, фільм "Реальне кохання", до відома авторки, це низка саме "різдвяних" історій. Раджу подивитися. Дуже добре кіно для сімейного перегляду. Звісно, це сучасні казки, не переобтяжені богослужіннями, і не 1001-е кінопереповідання біблійних текстів, але я, приміром, людина більше світська і мені цікавіше бачити втілення ідей Різдва для людей, а не для церкви.
Сергей
5609 дн. тому
Действительно интересно. Ничего не включала и все прокоментировала. Для чего? Уже давно пора поставить точку на эту тему. Нет у нас на Украине своего ( может пока нет) телепродукта. Не хотите крутить российские передачи и фильмы, крутите английские, немецкие, китайские. Кто Вам мешает. Или свое сделайте такое, что-бы люди сидели смотрели, получали удовольствие и от праздника и от передач. Ведь ТВ это как раз тот пример, когда "на вкус и цвет". К примеру: что смотреть "Иронию судьбы или..." или очередной подвиг американских товарищей спасающих очередной Боинг -747 толи от вирусов, захвата, поломки и т. д. Ясно, не нравится. Тогда на 5-й и слушаем наших любимых. Статья действительно ни о чем.
Карлсон
5610 дн. тому
По-перше, авторка береться писати про новорічний ефір, але його не дивиться. То ознака непрофесійності. Але вона ще й публічно зізнається в тому, що не дивилася предмета своєї статті. То вже несмак. Але в чому проблема? Якщо хочеться дивитися Монро або німі стрічки Чапліна - поставте диск або відео, та й дивіться. Ми ж не в СРСР, коли люди повністю залежали від того, що покажуть в ящику. Мені теж не подобається те, що в ящику. Ну то й не дивлюся. А стаття - ні про що. Типовий приклад "лиття води".
попсовед
5610 дн. тому
А меня другое прикололо в статье. Уважаемая Леся с подобострастием противопоставляет "пошлой" Сердючке "легендарную" Монро. Типа, Сердючка - это низко, а вот Монро - высокое искусство. А знаете ли Вы, Леся, что Монро образца 60-х - образец пошлости, масскульта, вульгарности и примитива. И не клевал ее только ленивый критик. А массы балдели, как от Сердючки сейчас. Так что Сердючка и Монро практически сестры - те же сиськи, та же пошлость. Только у нашей хоть фига в кармане. Пересмотрите сценки про Юща и Юлю в ее исполнении на Украине. Что ж вы нам американское суете... У лучше свое.
serg
5610 дн. тому
Ні, вони готові відстоювати ці шоу, перш за все тому що це якісний продукт російського виробництва.
свет
5610 дн. тому
Погано, що зустрічаються люди, які готові відстоювати ці музикальні шоу лише тому, що вони російською. А як же право вибору? чому по всім каналам показують одного і того ж Кіркорова з Алою Пугачевою? А тематика свята повинна зберігатись в будь-якому випадку. Для того щоб вірити в нього.
serg
5610 дн. тому
Кстати, статью надо было назвать "Новорічно-різдвяне теледежавю: враження глядача Захидной Украины". Ни разу не встречал людей, которые б не были недовольны новогодними программами. Ну включают как фон и празднуют или же действительно смотрят и получают удовольствие. А не нравится - можно переключить на перший национальный или на 5 канал :).
serg
5610 дн. тому
Блин, уже третья статья на одну и ту же тематику, и с тем же антироссийским уклоном. Но вот поди ж ты, а люди то смотрят. Не повезло авторам с народом. Представили б другую точку зрения что ли для разнообразия.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду