Killing the Story. Розслідування Тома Менголда

26 Квітня 2002
443
26 Квітня 2002
09:11

Killing the Story. Розслідування Тома Менголда

443
21 квітня на британському телеканалі ВВС2 було показано документальний фільм "Killing the Story", знятий в жанрі журналістського розслідування. "Розслідував" українські події останніх часів репортер Том Менголд, продюсер стрічки - Ева Еварт. Нижче можна познайомиться зі стислим змістом картини. Журналіст, що загинув, чиє обезголовлене тіло знайдене в неглибокій могилі. Охоронець в бігах, що рятує своє життя, адже ставка - його голова.
Killing the Story. Розслідування Тома Менголда
Президент, що потрапив під вогонь критики та чиї розмови були таємно записані, тепер звинувачується у вбивстві, корупції і здійсненні міжнародного злочину.

Україна в кризі - і криза ця простягається далеко за її межі.

Журналіст

Тіло українського журналіста Георгія Гонгадзе 19 місяців тому було знайдено в лісі в ста милях від Києва. Він виявився тринадцятим журналістом в Україні за 10 років, що вмер неприродною смертю. Його вбивство підштовхнуло низку подій у всьому світі.

Георгій Гонгадзе критикував те, що він вважав ганебним і корумпованим управлінням країною. В Україні це не вітається.

Саме тому невідомі вбивці завдали удару. Убивши його, вони забрали документи і заховали скалічене тіло в неглибокій могилі. Грубо, зате з кінцями.

Після вбивства вдова Гонгадзе поїхала в США, забравши з собою їхніх дітей- близнюків. Вона впізнала тіло Георгія, незважаючи те, що були спроби приховати його особу: тіло було обезголовлене та вкрите кислотними опіками.

Далі - гірше: розгорівся новий і ще руйнівніший скандал.

Викривальні записи

Випливли таємні записи, що робилися протягом року. Як виявилося, було зафіксовано розмову Кучма та його людей, які обговорювали, як розправитися з Гонгадзе і йому подібними. Президентський кабінет прослуховувався.

Записи викрили мстивого Кучму, який прагне заподіяти шкоду своїм ворогам. Керівництво країни відмовилося мати справу з плівками, назвавши їх "фальшивками" штучного характеру.

Але офіцер президентської охорони майор Микола Мельниченко заявив, що він сам встановив "жучок", намагаючись викрити злочинну і корумповану владу.

Скандал вийшов за межі простого вбивства журналіста, тому Мельниченку довелося шукати притулку в Америці.

Вуличні настрої в Україні провіщали бурю - все частіше стали звучати заклики до імпічменту президента. Уперше здалося, що Кучма не витримає атаку.

Небезпечні часи

Україна - одна з найнебезпечніших країн в Європі для тих, хто вирішив стати журналістом.

Виховне побиття журналістів "важкоатлетами", діючими з відома влади, улюблена форма переконання.

Опозиційний коментатор Олексій Подольський був ще одним інакомислячим, що відправився в класичну "автомобільну прогулянку по-українськи". За ним стежили, викрали, як і у випадку Гонгадзе, але він вижив і розказав про це.

Олег Єльцов, інший колега Гонгадзе, відстежував зв'язки між державними чиновниками, впливовими промисловими олігархами і урядом.

Єльцов розслідував діяльність Служби безпеки України, що наводить старх на пересічного українця. Його розвідка зайшла настільки далеко, що Єльцов вирішив за краще поїхати з міста. Але СБУ стежила за ним і після цього.

Вони захопили вінчестер його комп'ютера, влізли в його автомобіль, звідки викрали самі документи. В Україні це називають "циганським попередженням".

Президент

Кучма опинився під інтенсивне міжнародним тиском, що вимагає, аби він пояснив свою роль у вбивстві Гонгадзе, а також, загалом, в поводженні з пресою [в Україні].

"Я особисто ніколи не наказував переслідувати якусь газету, радіостанцію, телеканал, або якогось журналіста. Якщо подібне мало місце - повторюю, я не був до цього причетний, - це було б помилкою і частиною процесу вчення".

"Мельниченко не грав в цьому ніякої ролі, бо я його не знаю. Не можу навіть пригадати, як він виглядав".

У схованці

Невловимий майор Мельниченко, за голову якого призначена величезна ціна, осів на вулицях Нью-Йорка. Він не говорить англійською і міняє помешкання кожні декілька днів.

"Коли я працював в охороні президента у Києві, всі мої ідеали розбилися. Дізнавшись про деякі факти, факти, що доводять особисту корумпованість Кучми - я втратив ілюзії. Я - безпосередній свідок. Я не знаю всіх деталей, але розслідування в Штатах пов'язане з відмиванням грошей в США, нажитих на торгівлі наркотиками, зброєю і крадіжці російського газу".

Записи також містять інформацію про британського громадянина Олександра Жукова, затриманого на початку цього року в зв'язку з перехопленням найбільшої в історії партії незаконної зброї. Йшлося про 13 000 тонн автоматів Калашникова, боєприпасів, вибухових речовин, керованих ракет і гранат.

На подальші питання про таємні записи майор Мельниченко відповів так: "у мене є інформація про Жукова - запис декількох розмов між ним і Кучмою, які показують, що між ними дуже близькі відносини".

Але є і інші обвинувачення в торгівлі зброєю - вже без участі Жукова. Є підозра, що керівництво України незаконно відправило на Близький Схід військові радари вартістю 100 млн. доларів.

Майор Мельниченко говорить: "Ірак згадувався в розмовах в кабінеті Кучми. Але це все, що я можу зараз сказати".

Зв'язок з Іраком викликає особливе занепокоєння.

Якщо він підтвердиться, Україна буде звинувачена в серйозних порушеннях міжнародного ембарго. Наскільки ми розуміємо, обвинувачення стосуються розмов, в яких обговорюється можлива операція щодо продажу деталей ракет з України в Багдад.

Убити новину - Killing the Story

Дехто у Києві, хто дуже добре знає підстави цих викриттів, поїхав в Нью-Йорк спеціально для того, щоб зустрітися з Мельниченком і купити за $6 млн. його та його мовчання.

Можливо, життя Мельниченка як утікача скоро завершиться. ФБР хоче допитати його про записи в безпечному приміщенні, що знаходиться в комплексі, який належить американським військовим.

По іронії долі, справу про вбивство Гонгадзе і викривальні записи можна розглядати та досліджувати лише в США.

Оскільки, можливо, Києву буде простіше просто "убити новину".
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Correspondent Europe, 23,04,2002, 16:22
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
443
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду