На думку журналістів СТБ, без грошей не варто йти до Храму...

24 Листопада 2008
21389
24 Листопада 2008
15:44

На думку журналістів СТБ, без грошей не варто йти до Храму...

21389
На думку журналістів СТБ, без грошей не варто йти до Храму...
На СТБ ані в п’ятницю, ані в суботу не було місця подіям Великого Голоду. Передсуботні новини навіть сполучним словом не обмовилися про сумні, страшні і поки що маловідомі страшні події в тридцятих роках минулого століття. Не вірю, що про них також не знає СТБ; ніхто на каналі, в тому числі головні в інформаційному просторі…
 
У суботу йшли чи то «Гроші за віру», чи то «Віра за гроші» (цикл «Правила життя», - «ТК»). Сюжети в стилі каналу розказували про зовсім не другорядні факти, які, на думку журналістів, мають місце в релігійних громадах. Цього разу, правда, із ідеєю, що без грошей не варто пхатися навіть у монастир, в якого є свій устав, до речі.
 
На думку журналістів СТБ, без грошей не варто йти до Храму, щоби помолитися за душі убієнних Голодом. Бо нічого задарма не вийде. Задля об’єктивності журналіст навіть переодягнувся і зробив підпільну вилазку у Володимирський собор. Не зрозуміло, чи окрім переміни (сподіваюсь, на час зйомки) в одязі не була «проведена» прилюдна відмова від Христа, бо молодик-журналіст вирішив промовчати: чи є він охрещеним, чи християнином, чи взагалі віруючим; яка його настільна книга – Біблія чи «Біблія для невіруючих» Ярославського (була така головна атеїстична книга в ті ж таки тридцяті). Перевдягнений журналіст показав країні, чи можна бомжу (не малогрішному чи безгрішному) прийняти Таїнство хрещення без копійки. Але якось уривчасто все це вийшло – як у журналіста, так і в каналу. Країна побачила тільки, як священик пробував переконати переодягненого в бомжа журналіста, що складно купити хліба без гроша, що складно проїхати в транспорті, незважаючи на те, що кондуктори в автобусах, тролейбусах чи навіть у метро закривають очі на бомжів. Одним словом, без грошей – ані до порога. В Україні ж завжди було без Бога?!.
 
Насправді священик (переконана!) говорив зовсім не про те. Бо отак одразу про гроші та ще й у Володимирському соборі… Мені видається, що акценти були різні. Що варто все-таки працювати. Що молодому хлопцю ще можна зреалізуватися. Що його місія як людини дещо інша. Очевидно, священик запитував, а чого молодий чоловік до сьогодні неохрещений. А ще цікавився апостол Бога на землі: а що привело молодого чоловік саме тепер до Таїнства хрещення? А ще, напевно, хотів знати, як він розуміє свою місію Христа надалі? На всі отакі питання по суті щось переконливо відповідав бомж задля СТБ. І багато ще чого говорив святий отець. Проте ані я, ані інші цього не побачили…
 
Я все-таки не виключаю, що бувають різні священики. І додаю: монахи, монахині також. Бо і перші, і другі, і журналісти СТБ – люди, із людськими вадами. Різне людське, очевидно, має місце і в християнських спільнотах. Проте є між ними і багато спільного. Християн, і зокрема журналістів-християн об’єднує головне: всі вони зодягнені в Христа. До речі, якої віри був цей журналіст? І яке його моральне нутро, якщо у Храмі, посередником між Богом і людьми, зважився декілька разів на відверту брехню. Одна із Заповідей Божих каже: не свідчи неправдиво проти ближнього твого. І в Храмі вона діє також…
 
Визнаю стиль каналу. Саме у них найкраще виходять хроніки із Верховної Ради. Дуже вдало показують сутички між Нестором та Миколою. Правда, не зрозуміла, за яким принципом мордобій між колишніми соратниками став першою подією п’ятниці. З інтересом дивлюся, як подають «Вікна» новини, пов’язані із двома Вікторами та однією Юлією. І економічний блок у принципі збалансований. Додам: все це дивлюся із олівцем у руках.
 
Мені лише не зрозуміло: чого не було сказано жодного слова про Голод? Через те, що у «Вікнах» виходить краще показувати різноманітні грізні зведення із головних владних майданчиків, а для людяних сюжетів бракує журналістів? Тоді пропоную свої послуги для сюжетів про Бога, віру, конфесії й екуменічний, себто позаконфесійний діалог. Чи, може, це їх особисто попросив Дмітрій Мєдвєдєв? Якщо так, то варто було би показати все-таки інше ставлення до подій 75-річної давності.
 
Також не второпала суті сюжету із Володимирського собору. СТБ закликає не вірити, не ходити до соборів, а зокрема до Володимирського? Колись хтось, здається, вже таке робив. Чи нехрещеним на цій землі краще бути? Чи просто охрещуватися варто у більш ранньому віці, щоби Божа благодать тебе до працездатного віку осінила? Чи таланти свої СТБ демонстрував, бо якщо священик не засумнівався, то, може, варто журналісту змінити професію і робити те, про що колись сказав Станіславський: «Не вірю!»?
 
Але головне криється в іншому: якщо журналіст справді щойноспечений (Господи, прости) християнин, то за його місію Христа, в яку він прилюдно, використовуючи брехню та підпільну зйомку в намоленому місці, зодягнувся, хочу попросити всю Українську православну Церкву Київського патріархату молитви. Звісно, за такого християнина. І за канал також. Бо вірю, що надалі сюжети журналіста будуть трохи про інше.
 
Надія Князев, непарафіянка Української православної Церкви Київського патріархату, але прихожанка Володимирського собору
 
Від редакції «ТК»: Ми готові дати можливість телеканалу СТБ відповісти на закиди, що містяться у цьому листі.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Надія Князев
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21389
Коментарі
7
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
kasim
5666 дн. тому
іржав. дякую
5668 дн. тому
я не могу понять - камера зафиксировала, что священник говорил с прихожанино о деньгах, а автор пишет - я уверена, что он "запитував, а чого молодий чоловік до сьогодні неохрещений. А ще цікавився апостол Бога на землі: а що привело молодого чоловік саме тепер до Таїнства хрещення? А ще, напевно, хотів знати, як він розуміє свою місію Христа надалі?" записали алфавит и смонтировали?
Филя
5668 дн. тому
Зачем смешивать неосвещение голодомора и коммерциализацию церкви? Церковь себя дискредитирует, это общественная проблема и ее нужно освещать. Это церковь наносит вред отношению к религии, а не журналисты, которые об этом рассказывают. Я передачу не смотрел, но из вашего материалов понял, что сюжет был не качественным. Вот на этом и надо было сосредоточиться! Неужели вы считаете, что критиковать церковь как организацию аморально? Или что православные церкви в украине хотябы удовлетворительно выполняют свою миссию? Насчет голодомора согласен, что не осветить эту проблему для канала профиля СТБ было непрофессиональным. Но это должно было стать темой отдельной статьи. Если только вы не считаете религиозную мораль единственной формой морали. И что за иезуитские полемические приемы вы используете? Если кто-то критикует МВД, или коррумпированный суд, это не значит, что он призвывает к анархии или неподчинению законам! Так же, если сюжет освещает, фактически, коррумпированность церкви, это не значит, что он призывает не верить.
5668 дн. тому
год назад крестили сына во Владимириском соборе. ощущение хорошо оплачиваемого конвейера - быстро деньги в кассу сюда, платки купить там, свечки тут. вся процедура заняла минут 20 - никаких рассказов о том, что такое крещение и какие обязанности ложатся на крестных. батюшка отбубнил положенное, капнул на ребенка воды из купели, все, свободны. так что касательно сюжета из Владимирского - совершенно не удивлен
Замітка
5668 дн. тому
Володимирський собор - Київський патріархат, вочевидь на СТБ вважають, що їх можна "мочити". Ну що ж, це і є редакційна політика Олексія Мустафіна. Не журналісти винні у таких темах, а ті, хто дають їм вказівки.
Прес-секретар УАПЦ
5668 дн. тому
До мене зверталися журналісти СТБ з проханням допомогти зробити сюжет проти Церкви. Це було смішно. http://uaoc.net
5668 дн. тому
В новостях СТБ форма всегда преобладает над содержанием. Они всегда расскажут, кто пришел на какое-либо мероприятие, в какой последовательности заходили, в каких ботинках и нарядах, но никогда не говорят - а зачем собственно приходили. Как в сюжете про Близнюка и долбодятлов. Не о проблеме перевода фильмов, а 3 минуты стеба с орнитологом, филологом и всякой лабудой вокруг одного слова. Да еще и назвали его зачем-то губернатором Донецкой области. Ну, так ведь легче, чем серьезный материал снять.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду