Асоціація журналістів-християн застерігає ЗМІ від упередженого висвітлення діяльності протестантських церков

20 Листопада 2008
7721
20 Листопада 2008
15:17

Асоціація журналістів-християн застерігає ЗМІ від упередженого висвітлення діяльності протестантських церков

7721
Асоціація журналістів-християн застерігає ЗМІ від упередженого висвітлення діяльності протестантських церков
Асоціація християнських журналістів, видавців і мовників «Новомедіа» поширила заяву, в якій констатує «чергову кампанію з дискредитації християнських протестантських церков, які помилково зараховуються до сект». Нагадаємо, нещодавно «Детектор медіа» опублікувала огляд «антисектантських» публікацій у медіа.
 
Наводимо заяву асоціації «Новомедіа» повністю:
 

Звертаємо увагу, що слово «секта» — не нейтральне, воно найчастіше носить негативний характер. Непрямим підтвердженням цьому є похідні від даного терміну – слова «сектант», «сектантство» і «сектантський», які викликають негативні асоціації і зазвичай використовуються у принизливому контексті. Поряд з ними часто використовується термін «адепт» в значенні прочанин церкви.  
 
Через емоційну забарвленість релігієзнавці уникають використання цього терміну інакше як в описі історичних процесів, віддаючи перевагу термінам «релігійні групи», «релігійні організації», «релігійні утворення», «релігійні течії». Слово «секта» уживається виключно публіцистами і релігійними діячами (стосовно інших релігійних організацій), практично завжди у зневажливому сенсі. Термін «секта» взагалі не вживається в нормативних актах України. 
 
Сектам властиво спотворювати Святе Письмо, редагувати Біблію на свій лад, щось додаючи, щось упускаючи, щось викривляючи. Так само керівники сект вважають написане  в Біблії недостатнім, і додають до неї «нові одкровення» або одкровення своїх так званих «духовних лідерів», які приймаються за чисту монету і проповідуються як непідроблена (непогрішима) істина, що підміняє справжнє Писання.  
 
Украй безграмотно зараховувати до сект протестантські церкви, у тому числі і харизматичного напряму, оскільки їхнє віровчення не суперечить Нікійському Символу віри та іншим документам християнства, які визначають істинність вчення і що приймаються і католиками, і православними, і протестантами. Усі протестантські церкви, що поширюють Євангелію на території України, включаючи лютеран, реформатів, баптистів, євангельських християн, п'ятидесятників і харизматів, стосовно ключових питань християнського віросповідання, зокрема божественності Ісуса Христа, догматів про Трійцю й інших віроповчаючих догматів, стоять на тих самих позиціях, що православні й католики.  
 
Слід окремо торкнутися і питань об'єктивності висвітлення у ЗМІ діяльності протестантських церков. У жодному з сюжетів, де протестантські церкви помилково зараховувалися до сект, а їхня діяльність піддавалася різкій критиці, не було наведено думки зворотної сторони – пасторів цих громад, керівників союзів і об'єднань церков. Не були залучені також незалежні експерти, які б висловилися з приводу звинувачень, викладених в сюжетах. Якби у публікаціях і сюжетах йшлося про політичні або економічні питання, то інформація, подана настільки тенденційно, розцінювалася б як замовлена. Втім, у даному випадку швидше йдеться не про спробу отримати грошову винагороду за сюжет/публікацію, а про незрозумілу ворожість по відношенню до протестантизму зокрема і до християнства в цілому. 
 
Асоціація журналістів, видавців і мовців «Новомедіа» виступає проти однобічного, необ'єктивного і претензійного висвітлення питань християнського церковного життя.   
 
Ми звертаємося до всіх українських журналістів з проханням слідувати стандартам об'єктивності та неупередженості під час підготовки публікацій і сюжетів про християнство і протестантські церкви. Ми закликаємо до того, аби у сюжетах про християнські протестантські церкви у повному обсягу відбивалася думка керівників самих церков, а також залучалися незалежні та компетентні експерти. Наша Асоціація своєю чергою ладна надати колегам, що готують такого роду публікації і сюжети, будь-яку необхідну допомогу, включаючи контакти і довідкову літературу.  
 
 

 
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
7721
Коментарі
22
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
хтось
5633 дн. тому
Стверджевати, що православ’я «Самая опасная секта в Украине» це, знаєте, трохи занадто!!!... Але у дечому погоджуюся з «человеком»!!! «…Именно она устраивала самые кровавые бойнина площадях страны». Справді, трохи неприємно дивитися на бабок, замотаних у хустини під час іхніх пратєстав! Причому, протестують з будь-якого приводу!... Пригадую фото в газеті: стара жінка у чорній хустині з іконою в руках, а за її спиною молодик з плакатом «ПРАВОСЛАВИЕ ИЛИ СМЕРТЬ». Це й справді «отголосок средневековья», як пише «человек»!!!... Пригадуєте, як вони збиралися кропити (не знаю чи кропили) «свяченою» водою вулиці, якими проїжджав Папа Римський???!!!... І справді – чи не середньовіччя???!!!... Борис Бахтєєв у статті «Сектофобія – хвороба чи комплекс?» пише: «у дні релігійних свят кожен киянин неодноразово бачив групи людей, що намагаються триматися відокремлено. На їхніх обличчях ви ніколи не побачите ані тіні усмішки. Суворі, із застиглим поглядом очі, які дивляться, мов у порожнечу. Суворо стиснені губи. Жінки та молоді дівчата у глухих хустках, що закривають зверху брови, а знизу підборіддя. Ні, ці жінки їдуть не до якогось підпільного будинку молитов. Вони їдуть до Києво-Печерської Лаври або до Видубицького монастиря. У Севастополі, людину не пустили до храму, сказавши «Вот и идите к своим христианам! А мы – православные!»… Чи ж і це не середньовіччя???!!!... Хочу тільки нагадати, що і Києво-Печерська Лавра і церква в Севастополі належать до … МОСКОВСЬКОГ-О-О-О-О (!!!) ПАТРІАРХАТУ (ЧИТАЙ - РОСІЙСЬКОЇ ПРАВОСЛАВНОЇ ЦЕРКВИ!!!..). А ще відомий священник російської православної церкви (з РОСІЇ !!!) (депутат останнього скликання вєрховного совєта СССР) Ґлєб Якунін свого часу сказав, що у РОСІЙСЬКІЙ православній церкві панує МРАКОБЄСІЄ-Є-Є!!!... Єму віднєй!!!. Повірте – інші НЕ ТАКІ-І-І-І-І!!!...
Ruta
5640 дн. тому
Сколько оскорблений друг на друга... Знаете, я сама хожу в пятидесятническую церковь уже более 6 лет. За это время разных людей видела и с разными общалась. Должна сказать, что есть прекрасные священники и в православной церкви, у которых многому еще можно научиться, есть такие, которые только отвращают людей от Бога.. такая же ситуация есть и в евангельских церквях... Когда протестантизм называют сектанством, для меня это означает только одно, что человек, который говорит подобным образом просто мало информирован и поддается общественному негативному эмоциональному состоянию. Как правило, в таких случаях, у людей, критикующих протестантизм аргументами являются лишь их эмоции, а не доктринальный деструктивизм протестантизма.
meri-1
5641 дн. тому
Даю цитату секретаря херсонской епархии УПЦ (КП), настоятеля Кафедрального собора Сретения Господнего, протопресвитера Иоанна Замараева из статьи Сергея ГРИЩУКА: - Я желаю всем быть более ориентированными на Бога и находиться как можно ближе к Нему. Тогда мы будем ближе друг ко другу. Не менее важно сохранить верность своей церкви, в какой бы человек ни находился – в баптистской или харизматической. Нужно уметь быть родным в своей общине. Но эта верность не должна быть в противопоставлении другой церкви и не должна выражаться в неприятии других верующих. Нужно быть открытым к взаимообогащению, уметь видеть лучшее, что есть в других церквях. Будем всегда помнить – Христос основал единую церковь. И единство это заключается не в единообразии и не в единой структуре, а в едином Духе! АБСОЛЮТНО СОГЛАСНА
Евгения
5643 дн. тому
А где эта Зоя таких картинок насмотрелась? Пусть сходит в Лавру или во Владимирский, поговорит з батюшками. Я православная не разделяю на разные пределы. Честно говоря, сектанты, главным образом раздражают тогда, когда на улице пристают. Или того хуже в двери звонят. С детьми разговаривают без разрешения родителей. И главное, с чего начинают, с того, что поносят, сплетничают на батюшек. Для того, чтобы кого-то грязью поливать благословение секты необязательно. Сидите себе, по старинке на кухоньке (нищей, богатые люди в это время деньги зарабатывают) и гоните, гоните на всех!!!
Матвей Береза, независимый журналист
5645 дн. тому
Народ! Дело не в том, "чьих холоп ты будешь?" А в том, что если уж ты называешься журналистом, то соответствуй профессии. А ребята - молодцы, что просветили. Теперь-то уж, если кто неправильно слово "секты" начнет употреблять, то сразу будет понятно - либо "заказуху" строчит за бабки, либо просто полный профан!
Православний
5646 дн. тому
А от цікаво, чому «журналісти-християни» жодним словом не обмовилися по суті сюжетів про неокульти ? Не відповіли на звинувачення в запровадженні тоталітарного підкорення вірних, здирництві, закритості для суспільства тощо? Схоже, їм не подобається сам факт уваги ЗМІ до діяльності харизматів в Україні. Саме харизматів, хоча в низці «ображених» вони сором’язливо згадуються авторами Заяви останніми. Звернімо увагу, про традиційні протестантські конфесії (Євангельські христяни-баптисти, п’ятдесятники та деякі інші) в публікаціях і сюжетах, що з’явилися останнім часом, згадується мало. Більше про усіляких новітніх «посланців Бога», наділених «харизмою» («харизма» - з грецької «Божественний дар», «милість», «благодать»). Вважати ці неокульти християнськими – велика помилка, бо свого головного пастора вони фактично вважають Божим посланцем і вимагають відповідного поклоніння з боку прихожан. До речі, Біблію вони цитують дуже довільно, а дехто дозволяє собі втручатися в тексти Святого письма. Тому називати їх відгалуженнями протестантизму не зовсім коректно. Насправді це – псевдохристянські культи, мета яких інколи лежить дуже далеко від релігії. Свідченням цього діяльність Аделаджі, який до речі, навіть в Україні довгий час перебував незаконно. До «Человека»: про які бойні, які буцімто «влаштовувала» Православна церква, ви марите? До «монОстирів», як ви пишете, ніхто ніколи нікого не затягував. Це ви сплутали з милими вашому серцю харизматами, які дійсно за допомогою застосування прийомыв НЛП затягують до своїх груп молодь. До Зої: Ви до сьогодні грунтуєте свої уявлення про Православну церкву та її служителів на радянських підручниках з «наукового атеїзму». Звісно, серед священників, на жаль, зустрічаються не лише гарні люди, але «погані вівці» бувають в різних конфесіях. Не треба ображати Церкву, про діяльність якої Ви, судячи з Вашого посту, нічогісінько не знаєте.
Зоя
5646 дн. тому
Й справді, найстрашніша секта-так зване "православіє". Батюшки з липкими бородаи й вошима- вся асоцація.Аще ненаситність, ненажерливість, аморальність й повна боговідступність.
человек
5646 дн. тому
Самая опасная секта в Украине - православие. Именно она устраивала самые кровавые бойнина площадях страны. Она затягивает в свои сети детей, когда те еще в младенческом возрасте. Ее моностыри, с лишением всего мирского (кроме содомии) это отголосок средневековья. Если бы любая протестанская или неохристианская группа позволила бы себе хоть десятую часть того хамства, которое позволяет себе православная церковь, то трудно даже представить какую истерику закатили бы в СМИ. Или уже забыли как отец Павел, настоятель Печерской Лавры отлупил журналистку 5 канала за то что она его снимала. Жуткая православня секта.
протестант
5646 дн. тому
Думаю, что большинства протестантов, или как я предпочитаю говорить евангельских христиан, то что пишут в газетах имеет второстепенное значение. Для них всегда более важно, что говорится в Библии. А в Библии говорится: "берегитесь, когда о вас все говорят хорошо, так говорили о лжепророках". Другое дело, что информация, опубликованная в статье, необходима. Ведь, как показывает практика, широкая общественность руководствуется не фактами о протестантах. Она малознакома с их учением. С тем чему учил Лютер, хотя бы. Все их знания базируются на карикатурах времен "развитого социализма". А жаль. Прежде чем критиковать, разумные люди изучают позицию другой стороны.
ого, сколько сектантов обиженных сразу повылезло!
5646 дн. тому
А чё вы обижаетесь, гностики? Можно подумать на этой планете можно ещё поклоняться чему либо кроме Солнца (Христа, Ра, Тора, Тиатам....). Было бы два Солнца в нашей системе, ваши гностические "пророки"-астрологи изобрели бы ван не единобожью а двубожью "веру". Известно ли вам, неучи засектанченные, что образованным людям известно по крайней мере два десятка "богов" родившихся от "непорочных дев", висевших три дня на кресте, воскресших .... и т.д.? Что периоды поклонения этим "богам" в истории человечества в разы были дольше чем ваш последний номер с Иисусом? Что вся ваша "евангельская" туфта - априори астрологическая образная мистика, за которую вас и гноили по катакомбам предшествовавшие вам "пасторы"? Скачайте из сети фильм "Zeitgeist" (дух времени), первую часть, может узнаете больше чем ваши полиграфически растиражированные сказки бизнес-"евангелия". Стыдно видеть самооболванивающихся гомосапиенсов в эпоху разума.
Виталий
5646 дн. тому
Не люблю сектантов. Особбенно тех кто пристает ко мне с разными дурацкими вопросами и предложениями. Хотя точно так же не люблю продавцов подбегающих ко мне с идиотской улыбкой и вопросом: "Чем могу быть полезен?" Но я люблю справедливость. И могу скзать, что я как православный, знаю многих, так называемых сектантов, которые лучше православных, и наоборот. Не люблю журналистов гоняющихся за материалом любой ценой. Вывод: статья классная и побольше бы такого объективизма. Но Сандея надо гнать поганой метлой. Как не крути, а не наше все это. Многа букафф.
5646 дн. тому
А вот это вообще к чему????
Асоціація журналістів-християн бггг, звучит как Обьединение ПИСАк за Белое братство))))))))
5646 дн. тому
Какой Бог сектанты у вас может быть, если вы поддерживаете существующую систему власти и взаимоотношений меж людьми, основанную на общесистемном перманетном кризисе и получаете доход за это.
ко всем боящимся
5646 дн. тому
Особенно отличилась во всей этой истерии газета "Дело", которая не удосужилась проверить факты и поливала грязью всех и вся в серии публикаций против акции "Ощути силу перемен". Высказывались публичные люди, возмущались "рекламой Бога". Получается, что рекламировать на улицах города алкоголь, табак, стриптиз-бары и другие виды разрушительного поведения - это олицетворение свободы выбора человека, а вот когда речь заходит о духовном, тут уж извините, "у нас православная страна" и "не дай Бог" люди заинтересуются настоящим живым Богом, который умер за них, а не тем, который вмещается в рамку иконы на стене и ни к чему не обязывает своим присутствием. Люди бояться реальности, бояться вдруг обнаружить, что они могли заблуждаться и тем больше защищаются и нападают на всех инакомыслящих, чтоб только это все, что говорят христиане, не оказалось правдой и им не пришлось делать выбор, определяющий всю их жизнь в вечности.
5646 дн. тому
Cамо слово "секта" несёт в сознании людей ярко отрицательный оттенок. Секта в сознании людей -- это однозначно плохо. Это то, чего следует избегать. Поэтому слово "секта" служит очень удобным оружием в дискуссиях для нечистых на руку полемистов.
украинка
5646 дн. тому
Да тут дело даже не в протестантах (хотя к ним отношусь абсолютно нормально). Просто действительно видно, что все сюжеты накрученные и однобокие. Такое можно наваять о любой даже самой традиционной церкви и самой безобидной организации. Пару странных кадров, напряженная музыка, хлесткая текстовка - и сюжетик готов. Сегодня "заказали" протестантов, завтра - католиков, а потом и к православным кто-то захочет "приглядеться" ...
5646 дн. тому
Cамо слово "секта" несёт в сознании людей ярко отрицательный оттенок. Секта в сознании людей -- это однозначно плохо. Это то, чего следует избегать. Поэтому слово "секта" служит очень удобным оружием в дискуссиях для нечистых на руку полемистов.
Агностик
5646 дн. тому
Ага, давайте снова переплавим все колокола на пушки. Где-то это уже было ;)
Баптист
5646 дн. тому
Ну да, за две тысячи лет таких прагматиков, как вы, миллионы было, и все померли, никто не остался в живых. А вот само Христианство все еще живо. И не стоит упразднять этот факт. А на всех тех, кто порицает Бога и христиан, управа найдется, а уже особенно на тех, кто даже не знает сути предмета, о котором пишет. Потому что "имя Бога порицаемо не бывает".
5646 дн. тому
В українській Конституції закріплено право людини на свободу віросповідання. І якщо вони обрали протестантство - це їх право. Це ж не політика, це свобода вибору… А що далі? Нам будуть казати, що нам вдягати та чим займатися?
Mask
5647 дн. тому
TO "с презрением к гностикам" Я думал, что мода на привитый нам советской властью атеизм прошла. Приматам привет!
с презрением к гностикам
5647 дн. тому
Пусть вообще радуются, что государство не запрещает им свою агитацию. Две тысячи лет расширяют свою гностическую секту вооружённым насилием, ложью и подкупом, и ещё чем-то недовольны. Радуйтесь, что государство только помагает вам дурачить народ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду