«Дзеркало тижня» відповіло Ігорю Коліушку на звинувачення в цензуруванні текстів

21 Жовтня 2008
19022
21 Жовтня 2008
18:25

«Дзеркало тижня» відповіло Ігорю Коліушку на звинувачення в цензуруванні текстів

19022
«Дзеркало тижня» відповіло Ігорю Коліушку на звинувачення в цензуруванні текстів
20 жовтня Голова Правління Центру політико-правових реформ Ігор Коліушко розповсюдив відкритий лист до редакції тижневика «Дзеркало тижня», в якому звинувачує це видання в цензуруванні матеріалів позаштатних авторів. «Детектор медіа» публікує відповідь редакції газети «Дзеркало тижня» повністю:
 
Відкритий лист панові Ігорю Коліушку
Подив і нерозуміння викликає не тільки зміст, а й сам факт поширення відкритого листа до видання «Дзеркало тижня» паном Коліушком. Передусім — те, що, не спробувавши з’ясувати питання, що його цікавили, з редакцією, голова правління Центру політико-правових реформ вдався до широкої розсилки свого листа. У свою чергу, ми не маємо іншого вибору, окрім як долучитися до обраного ним стилю спілкування.
 
Декілька слів про історію появи в газеті статті пана Коліушка. Нещодавно до рекламного відділу «ДТ» звернулися люди з проханням на платній основі опублікувати інтерв’ю з Ігорем Коліушком. Платити за матеріал мала відома політична сила. Ми відмовили і зв’язалися з Ігорем Коліушком, щоб повідомити про причини такого рішення. Під час розмови з’ясувалося, що Ігор Коліушко підготував статтю у відповідь на публікацію двох докторів наук, опубліковану в «ДТ» наприкінці серпня і присвячену проблемі реформування судової влади. Ігор Коліушко надіслав нам свою статтю і ми, звичайно, на безоплатній основі підготували її до друку відповідно до вимог редакційної політики.
 
Нагадаємо, що статті, підписані Ігорем Коліушком, досить часто публікувалися на сторінках тижневика. Що ж змусило Ігоря Коліушка стверджувати, що в газеті «ДТ» не поважають демократію, свободу слова і що в ній панує цензура?
 
Якщо Ігор Коліушко справді, як він пише, багато років не тільки передплачує, а й читає «ДТ», він не міг не помітити, що наша редакційна політика полягає в тому, що, даючи змогу висловитися всім, чиї думки можуть становити інтерес для громадськості, ми віддаємо перевагу конкуренції ідей і поглядів, а не окремих персон, посадових осіб чи політичних сил. «ДТ» надавало можливість висловити свою точку зору з приводу судової реформи без перебільшення величезній кількості наших дописувачів - науковців, адвокатів, прокурорів, суддів. Всі матеріали піддавалися редагуванню і скороченню. За всі ці роки претензію висловила лише одна людина.
 
Через об’єктивні причини періодично видаючи газету на 16 сторінках замість 24, ми знайшли можливість без зволікань надрукувати статтю Ігоря Коліушка, відмовивши іншим, не менш поважним авторам. Оскільки вважаємо, що судова реформа належить до найважливіших пріоритетів. Тому що звикли з повагою ставитися до права людини висловити свою думку, а надто — з дискусійного питання. Зробили це, не зважаючи на те, що читалося між рядками цієї статті.
 
Проте маємо нагадати: ми не звикли піддаватися будь-якому тиску і робимо все, від нас залежне, аби не стати знаряддям вирішення будь-чиїх кар’єрних чи інших особистих питань шляхом публікації в нашому виданні. І це не цензура, як здалося авторові. Це повага до себе і до читача.
 
Намагання пана Коліушка в неприпустимій формі втручатися у здійснення внутрішньої редакційної політики змушує замислитися над тим, що ж саме стало причиною такого неадекватного гніву автора і обраної ним форми спілкування. І, відверто кажучи, складається враження, що через скорочення частини статті вона не виконала якогось свого призначення, вельми далекого від проблем судової реформи як такої. Адже ідеї Ігоря Коліушка щодо реформування аж ніяк не постраждали внаслідок редагування його тексту. А не властивий авторові стиль викладу (неповага до опонентів, перекручування їхніх аргументів, не гідна науковця аргументація — тобто ті моменти, значну частину яких і було скорочено у статті при підготовці до друку) справляє враження, що матеріал Ігоря Коліушка не тільки вичитували, а й редагували в комітеті верховної ради, очолюваному вельми відомим своїм внеском у розбудову судової системи України паном Сергієм Ківаловим. Чи не намагається автор шляхом поширення відкритого листа виправдатися перед замовниками? До речі, показовими із цього погляду є деякі коментарі до статті Ігоря Коліушка наших читачів, з якими можна познайомитися на сайті «ДТ».
 
Наостанок, перефразуючи автора, можемо сказати, що багато років знали і поважали Ігоря  Коліушка. Завжди вважали його серйозним і чесним науковцем, який знає, що таке демократія і свобода слова і поважає їх. І відрізняє цензуру від права редакції на редагування публікацій відповідно до власних уявлень про пристойність і взаємну повагу при веденні дискусій. Стосовно ж того, хто кого боїться напередодні виборів, то перед тим, як розмірковувати щодо чиїхось фобій, радимо почати з власних.  
 
 «Дзеркало тижня»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19022
Коментарі
6
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Марія
5671 дн. тому
Написано ж - текст було скорочено текст, а не змінено якось по суті. Пояснили, чому. Коліушко просто зверхній і самозакоханий без меж, як це його геніального скоротити сміли. Та й Ківалов видно нагнув
Жекка
5671 дн. тому
Я, як людина, шо пропрацювала у пресі 30 років знаю - у редакції є право редагувати тексти. Є й так звана юридична цензура (на неетичні висловлювання автора, які можуть призвести до судового позову до редакції). Якщо, наприклад, автор статті називає свого оппонента "невігласом", "злочинцем", "хворим на голову" і т.д. чи варто таке давати в газеті? Інша справа - і це мають знати в ДТ, всі скорочення треба погоджувати з автором, і він має право зняти статтю з номера в разі незгоди.
автор
5671 дн. тому
"права редакції на редагування публікацій відповідно до власних уявлень про пристойність і взаємну повагу при веденні дискусій". нічого собі - оце Дзеркало загнуло!! немає такого права і близько. і навіть якщо ви в газеті напишете - "редакція залишає за собою право скорочувати і редагувати тексти" все рівно це нічого не міняє. немає у вас такого права. відповідно до авторського законодавства будь-які зміни авторського тексту мають бути погоджені з автором. крапка. між іншим це так само стосується відносин редакції і журналіста. свинство вносити редакційні правки і навіть не показати людині текст перед друком - і ці люди вчать журналістській етиці.
жабой придавленным
5672 дн. тому
Наверное у Колиушко рост метр двадцать, ему каблуки нужны, чтобы себя уважать. Зеркало - единственное, кто системно и грамотно ведет дискуссию о судебной реформе! Так что нечего пенять...
Свобода слова за гроші
5672 дн. тому
А що хтось не знав - У сімейній газеті Мостових 90% статтей за гроші
"на платній основі"
5672 дн. тому
Ми відмовили і зв’язалися з Ігорем Коліушком, щоб повідомити про причини такого рішення. И правда. Другим не отказываем не платной основе, заказухи больше чем всего остального, а тут вдруг отказали. Кто не знает, что Верховный суд платит "ЗН" за тексты? Заявы Онопенка практически полностью печатаются в виде якобы журналистского изложения.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду