Активістка боротьби за права афганських жінок Малалай Джойя здобула премію Політковської

7 Жовтня 2008
11526
7 Жовтня 2008
10:46

Активістка боротьби за права афганських жінок Малалай Джойя здобула премію Політковської

11526
Активістка боротьби за права афганських жінок Малалай Джойя здобула премію Політковської
У роковини вбивства Анни Політковської вдруге присуджено премію її імені активістці боротьби за права афганських жінок Малалай Джойі. Минулого року премію вручили чеченській журналістці і правозахисниці Наталії Естеміровій.
 
Премія заснована спеціальним фондом за підтримки багатьох відомих політиків і громадських діячів. З-поміж них – Вацлав Гавел, Збігнев Бжезінський, Ванесса Редгрейв, Сергій Ковальов та ін.
 
Як повідомляє Пік України, новому лауреатові лише 30 років. Три роки тому вона стала наймолодшим членом парламенту Афганістану, але згодом через критичні висловлювання про парламентаріїв Малалай позбавили мандату.
 
Малалай Джойя стала відомою 2003 року, виступивши на конституційній асамблеї Лойя-Джірга з різкою критикою військових лідерів місцевих племен.
 
Її пропозиція притягати колишніх лідерів моджахедів до судової відповідальності за злочини проти цивільного населення Афганістану, зокрема проти жінок, викликала широкий резонанс.
 

На життя Джойі організовували чотири замахи. Їй доводилося мало не щодня ночувати в різних місцях, щоб уникнути розправи. Цього року влада відмовилася видати колишньому депутатові паспорт і внесла її ім'я до списків осіб, яким заборонено полишати країну.

Наразі Малалай Джойя працює в організації, що відстоює соціальні права афганських жінок. Вона займається збором коштів для гуманітарних проектів, зокрема для будівництва лікарні і школи у своїй провінції.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11526
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду