Світ очима регіонала

22 Вересня 2008
23233
22 Вересня 2008
12:57

Світ очима регіонала

23233
Мертва мова, як одна з характерних рис, знайшла місце на шпальтах.
Світ очима регіонала

Ви, напевно, вже помітили, що регіонал – це не партійна приналежність, регіонал – це система поглядів на світобудову й стан душі. Причому засоби масової інформації Партії регіонів – блакитні очі цієї самої душі. Сьогодні ми не говоритимемо про телеканал «Україна» й газету «Сєгодня», достатньо професійні ресурси, що належать прихильникам Януковича. Зараз мова винятково про ресурси партійні.

Газета «Врємя рєгіонов», орган видання ПР, що недавно з’явилася на світ, – одне з найжирніших партійних видань в Україні. Воно виходить на восьми шпальтах формату А2 (як газета «Правда»), кожна з яких – глянцева. Купити перший номер газети у звичайних київських кіосках виявилося справою зовсім не простою: «Такої навіть не знаємо», – відповідали мені продавці. Дістати кілька номерів видання можна було тільки в штабі партії – кінотеатрі «Зоряний». Причому охоронець, який давав мені газету (безкоштовно, а не за гривню, така її вартість), сказав, що десь у природі вже є другий номер. Але поки його не бачили навіть партійці.

 
Слово – андроїдові

Отже, передовиця першого номера належить перу самого Януковича й називається «Три кроки, які треба терміново зробити, щоб ступити на шлях стабільності та розвитку». Як справжній опозиціонер Віктор Федорович несхвально відгукується про дії «помаранчевої» влади. Особливо це стосується галузей економіки й зовнішньої політики. З першим зрозуміло: інфляція в країні зростає, виробництво спадає. В зовнішній політиці Віктора Федоровича не влаштовує позиція України щодо грузинсько-російського конфлікту. Головний регіонал критикує заяви Києва, спрямовані на підтримку Тбілісі. При цьому проросійський Віктор Федорович уживає словосполучення «Південний Кавказ», що можна вважати смисловою помилкою. «Південний Кавказ» – поняття, котре внесене антимосковськими силами. Справжні російські патріоти вдаються до слова «Закавказзя» («Все Закавказзя повинно палахкотіти сьогодні», – Владімір Жиріновскій в інтерв’ю радіостанції «Эхо Москвы» 23 листопада 2003 року).

На завершення Віктор Федорович пропонує: по-перше, обговорити ситуацію з Росією, по-друге, визнати, що правлячої коаліції не існує, по-третє, домовитися щодо внесення змін до Конституції, щоб усунути двовладдя. Цікава стаття й пропозиції конструктивні, тільки все дуже нагадує «10 кроків назустріч людям» Віктора Ющенка. Шкода, що й гонорарів за свій лист Янукович не отримає: «Три кроки» передруковано з газети «Дзеркало тижня».

З «Врємєні рєгіонов» можна дізнатися ще багато цікавого. Наприклад, у рубриці «Це по-нашому!» вміщено статтю «Бібліотека – кращий подарунок», в якій повідомляється, що в Харкові з’явиться бібліотека суспільно-політичної літератури. Передбачається, що заклад займатиме площу 7000 м2, пропуск на спроможність становитиме – 2 тисячі осіб на день. Тут запрацює найбільший у Східній Європі комп’ютерний зал – на 350 місць. Бібліотека носитиме ім’я… Євгена Кушнарьова, убитого під час полювання на кабана.

Взагалі культ особи цього покійного народного депутата – одна з основних тем ЗМІ біло-блакитних. Наприклад, на першій шпальті «Времени регионов» наведено думки простих читачів. Серед них є і таке: «Це ще стверджував покійний Євген Кушнарьов – Україна має бути федеральною!» На думку спадає аналогія з Хорстом Весселем, якого підстрелили в п’яній бійці.

Але що найбільше вражає у виданнях регіоналів, це їх наївність. Наразі газета видається накладом 10 тис. примірників, редакція ж обіцяє мільйон. Цікаво, де вони візьмуть цих читачів, якщо навіть загальний середній наклад тієї самої «Сєгодня», де з ранку до ночі працює величезний штат бульварних журналістів, становить всього близько 700 000 екземплярів на тиждень? Невже люди почнуть купувати «Врємя рєгіонов» за надруковані в ній документи партії, як це було зроблено в першому номері, де три сторінки займає Програма регіоналів?

А може, простий споживач, навіть співчуваючий біло-блакитним, викладе гривню за одкровення Кінаха? «Цінності, які є національним надбанням – безпека, економічна стабільність, правова захищеність, стратегія розвитку, спадкоємність влади, – перетворилися на аргументи нескінченних політичних суперечок, методи реалізації авантюрних політичних кампаній або ж прагнення створити більше сприйнятливих стартових умов для майбутніх президентських виборів», – хто-небудь дочитав це до кінця? Ні? А це, між іншим, лише одне речення, й саме за талант породжувати таке Анатолій Кирилович заслужив прізвисько андроїд.

Ілюстрації тут теж не найпривабливіші, їхня левова частка – пісні обличчя лідерів ПР. Як редакція збирається все це продавати чи навіть роздавати, – не знаю.

 
Активістка, комсомолка й просто красуня!

На відміну від всеукраїнської газети «Врємя рєгіонов», видання «Врємя рєгіонов Харьковщини» намагається бути цікавим й актуальним. Так, тема 36-го випуску (він же 135-й) присвячена вибухам на військових складах у Лозовій, у зв’язку з чим місцеві депутати на сторінках видання імітують бурхливу діяльність. Вони вимагають допомогти постраждалим, погрожують комусь пікетами тощо.

У рубриці «Колонка редактора» Ольга Сівцова тихо зловтішається з приводу розколу в НС-НУ та застерігає від подібної долі свою партію. Також на шпальтах видання повідомляється про доброту й безкорисливість Близнюківської районної організації ПР, яка щорічно дарує 27-ми школам району по волейбольному та футбольному м’ячу. Окрема колонка в газеті присвячена привітанням членам партії – в основному депутатам міської, районної та обласної рад. Враховуючи той факт, що Харківщина – один з оплотів ПР, шпальта не пустує. Але, як повелося, найцікавіша сторінка – остання, де гарячі прихильники Партії регіонів можуть зустрітися з прекрасним. Виявляється, газета влаштовує конкурс «Краса регіону», до участі в якому запрошуються всі мешканки міста і області. Про одну з учасниць заходу – Антоніну Калишенко – стаття «За внучку червоніти не доводиться!» Голова Покотилівської громадської приймальні Партії регіонів Лідія Таранець знайомить читачів зі своєю онукою Тонею. На фото – миловидна студентка, яка весь вільний час присвячує освіті й участі в акціях регіоналів. А минулого року, за словами бабусі, активістка, комсомолка й просто красуня сама вступила в ПР. «Якщо в партію йде молодь – за нею майбутнє», – глибокодумно заявляє газета. Проте в конкурсі можуть взяти участь всі охочі старші 18-ти років, тому не можна заперечувати участі в ньому і самої бабусі.

Партійний сайт регіоналів – www.partyofregions.org.ua – мало чим відрізняється від сайтів інших партій. Він двомовний, тільки не українсько-англійський, а російсько-український. Тоді як інтернет-ресурс «Опозиційного уряду України» www.okm.com.ua, на який є посилання з партійного, має повно цінний варіант державною мовою. Вочевидь це має свідчити про те, що регіонали збираються повернутися в Кабінет Міністрів.

 
Фото: Валентин Дирман
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Антон Зікора, «Український тиждень»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
23233
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду