15-й Форум видавців у Львові коштуватиме 1 млн 350 тисяч гривень

4 Вересня 2008
5018
4 Вересня 2008
13:19

15-й Форум видавців у Львові коштуватиме 1 млн 350 тисяч гривень

5018
15-й Форум видавців у Львові коштуватиме 1 млн 350 тисяч гривень
Бюджет 15-ї Національної книжкової виставки-ярмарку «Форум видавців у Львові», яка відбудеться 10 – 14 вересня, становить 1 млн 350 тисяч гривень. Для організації такого масштабного заходу цієї суми замало, але це те, що вдалося зібрати, розповіла президент ГО «Форум видавців» Олександра Коваль на прес-конференції 3 вересня.
 
Тим часом захід обіцяє бути масштабним, адже кількість учасників щороку зростає. Цьогоріч зареєстровано 652 учасники, а до програми включено 263 заходи, з них 135 – у рамках Третього міжнародного літературного фестивалю «Література в еру мас-медіа», який збере понад 150 учасників із 15 країн. На традиційний конкурс «Найкраща книга Форуму видавців» подано 325 книжок від 65 видавництв.
 
До головних заходів 15-го Форуму крім названих літературного фестивалю «Література в еру мас-медіа» та конкурсу «Найкраща книга» включено також Бізнес-форум «Український книжковий ринок. Значення статистичної та аналітичної інформації для ефективного розвитку» та Перший відкритий чемпіонат України зі швидких шахів серед українських письменників та видавців пам’яті Степана Попеля. Так, у рамках бізнес-форуму голова обласної Львівської адміністрації проведе тренінг для видавців стосовно шляхів подолання проблем у видавничому бізнесі. А учасниками чемпіонату зі швидких шахів наразі є дев’ять українських письменників та видавців, серед яких Тарас Лучук, Таня Молярчук, Назар Гончар та інші.
 
Як розповіла Оля Гнатюк, Перший радник Посольства Польщі, у рамках Форуму видавців працюватиме фотовиставка посла Польщі та окрема виставка, присвячена Вільяму Гельберту.«Форум видавців має велике значення для пришвидшення й нормалізації видавничого ринку наших країн, – зауважила пані Гнатюк. – Це культурний захід, який відвідують навіть ті, хто в книгарнях буває декілька разів на рік».
 
Крім того, такі видавничі форуми допомагають у вирішенні проблем перекладної літератури, зауважилаАташе з питань культури Посольства Литовської Республіки в Україні Габріелє Жайдіте. «Я сподіваюся, що у Литві матимуть змогу читати перекладну українську літературу, а Україна познайомиться з литовськими авторами, – заявила вона. – Це початок багатьох спільних проектів».
 
У рамках Форуму Литва також представить Виставку книжкової ілюстрації, проведе дискусію «Що таке Європа» (серед учасників – представники України, Польщі, Грузії, Литви, Білорусії), презентує проект студентів Консерваторії Литви «Текст із джазом».
 
Цьогоріч із Форуму видавців починаються дні Відня в Україні. «Я радію, що австрійські письменники протягом трьох днів братимуть участь у читаннях разом із Юрієм Андруховичем, Оксаною Забужко, Андрієм Курковим, – розповів Алєксандр Баєрль, Аташе з питань культури Посольства Австрії. За його словами,«продовженням Форуму буде візит українських письменників до Відня 14-16 листопада».
 
Власник мережі «Книжковий супермаркет КС» Костянтин Клімашенко розповів, що під час Форуму у мережі традиційно буде проведено «безпрограшну лотерею для акредитованих журналістів». Пан Клімашенко також поділився планами щодо відкриття кав’ярень-книгарень у Києві, Одесі та Львові, проте точних дат наразі не назвав.
 
Для любителів активного читання організатори Форуму проводитимуть літературні квести та ніч поезії нон-стоп. Крім того, планується серія зустрічей із зарубіжними (зокрема, норвезькими, французькими, литовськими, ізраїльськими, австрійськими) письменниками та низка прес-конференцій і круглих столів («Перлини Ізраїлю», «Україна, Росія: державні межі на літературній карті. Де вони?», «Що таке Європа?», «Чому жовта преса не пише про нових бойфрендів українських письменниць?» та інших). Крім того, планується низка чат-конференції із відомими письменниками на сайтах «ПІК» та «Майдан», позаяк цьогорічний фестиваль актуалізує зв’язок літератури та медіа.
 
У зв’язку зі стихійним лихом на Західній Україні 15-й Форум за підтримки Руслани проводитиме доброчинну акцію «Подаруй дитині книжку», що триватиме 11 – 14 вересня. Всі книги буде передано бібліотекам постраждалих районів.
 
Повну програму заходів літературного фестивалю можна подивитися на його сайті.
 
Віталіна Ковальчук, для «Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5018
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
5721 дн. тому
Таня Малярчук через "а" пишеться)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду