Науковці довели, що куріння зірок перед телекамерами збільшує рівень куріння серед молоді

22 Серпня 2008
3587
22 Серпня 2008
14:42

Науковці довели, що куріння зірок перед телекамерами збільшує рівень куріння серед молоді

3587
Науковці довели, що куріння зірок перед телекамерами збільшує рівень куріння серед молоді

21 серпня 2008 р. о 18 годині вечора американський Національний інститут раку вперше оприлюднив ґрунтовне дослідження «Роль ЗМІ в просуванні і скороченні споживання тютюну». Як повідомляє прес-центр Коаліції громадських організацій «За вільну від тютюнового диму Україну», дослідження науково доводить зв'язок між кількістю курців та присутністю теми тютюну в засобах масової інформації, таких як преса, телебачення, кіно та інші.

Повідомляється, що дослідження ґрунтується на аналізі понад 1000 досліджень та має обсяг більше 600 сторінок. Для цих висновків було проаналізовано дані з усього світу зі сфер маркетингу, психології, засобів зв'язку, статистики, епідеміології та охорони здоров'я. Результатом називають наукове підтвердження багатьох ідей, котрі Всесвітня Організація Охорони Здоров’я запропонувала світові для боротьби з епідемією куріння у вигляді «Рамкової конвенції ВООЗ із боротьби проти тютюну», яку 2006 р. підписала й Україна, приєднавшись до більшості країн світу.

«Наукові дані беззаперечно вказують на те, що куріння перед телекамерами зірок або куріння, яке показують у кінофільмах, збільшує популярність цієї звички серед молоді», - говориться у повідомленні. 

Крім того, науковці також дійшли висновку, що реклама тютюну часто націлена на психологічні потреби підлітків, такі як популярність, прийняття однолітками і позитивний образ в очах самого себе, що дуже часто і використовується під час створення певних кінообразів героїв.

Ще один висновок: інформаційні кампанії для громадськості є ефективними в запобіганні початку куріння серед молоді і стимулюють у курців бажання кинути курити. Проте так звані «кампанії по запобіганню куріння серед молоді», що спонсоруються тютюновою промисловістю, в більшості випадків є неефективними, а іноді навіть призводять до підвищення рівня куріння серед молоді. 

У дослідженні констатується, що тютюнові компанії прагнуть послабити суспільну або законодавчу підтримку боротьби з тютюном. Для цього застосовуються різні інформаційні тактики. Так, тютюнові компанії впроваджують корпоративне спонсорство заходів та громадських рухів, А також інформаційні кампанії, які акцентують увагу на добродійній діяльності виробників цигарок, і, нарешті, «кампанії по запобіганню курінню серед молоді», які не досягають ніяких суттєвих результатів.

 
Довідка

«Кампанія за майбутнє без куріння» (Campaign for Tobacco-Free Kids) – це міжнародна громадська організація, яка є світовим лідером у боротьбі за зменшення споживання тютюну та руйнівних наслідків куріння для здоров’я та економіки у США та у всьому світі. Мета українського відділення – зменшити споживання тютюнових виробів, особливо серед молоді, через прийняття законів про повну заборону реклами, підвищення цін на цигарки, розміщення графічних зображень на пачках цигарок, а також через проведення інформаційних кампаній і підтримку громадських організацій.

Сайт: www.tobaccofreekids.org/

Американський Національний інститут раку (The National Cancer Institute) – найбільша в світі організація з дослідження онкологічних захворювань, створена 1937 р. рішенням Конгресу Сполучених Штатів Америки. Серед завдань Інституту – створення і проведення досліджень раку, розгляд і схвалення прохань на дотації для підтримки перспективних дослідницьких проектів, запобігання, діагностика та лікування раку; збір, аналіз і розповсюдження результатів досліджень раку, проведених в США та інших країнах, а також проведення тренінгів у сфері діагностики і лікування ракових захворювань.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3587
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
DimOК
5728 дн. тому
И это до них дошло только сейчас? Бездари
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду