Південна Осетія, війна на кінчиках пера

11 Серпня 2008
20610
11 Серпня 2008
16:04

Південна Осетія, війна на кінчиках пера

20610
Війна в Південній Осетії розігрується не лише «в траншеях». Моква та Тбілісі намагаються звалити одне одного, використовуючи ЗМІ, задача номер один - зничтожити військові сили супротивника, задача номер два - виставити ворога у найгіршому світлі. Прикладів цьому безліч, найяскравіший з них мав місце сьогодні. Вчора президент Саакашвілі оголосив перемир"я. Цю його заяву процитували усі світові агенції та ЗМІ. Проте сьогодні російська сторона відреагувала, зазначивши, що ніяких пропозицій щодо миру від Тбілісі не отримувала.
Південна Осетія, війна на кінчиках пера

Російські телеканали усі вихідні показували біженців з Цхінвалі, та повідомляли про обстріли з боку грузинської сторони з знаряддя «Град», російські військові говорили на камеру, що Тбілісі розстрілює машини з біженцями.

В той же час, грузинський президент Саакашвілі в ексклюзивному інтерв’ю BBC вчора ввечері казав, що бачив на свої власні очі, як російські літаки обстрілювали дорогу з машинами з мирним населенням, він розповів, що сам був в одній з тих машин. «То було дуже-дуже страшно дивитися на те, як розстрілюють машини, я президент цієї країни, обраний цим самим народом, я був за кермом машини сам, був сам мішенню, і точно я аж ніяк не міг допомогти цим людям». Згодом Саакашвілі зазначив також в інтерв’ю BBC, що на його думку увесь військовий процес наразі поширюється.

REUTERS каже про цілу армію агенцій новин та прес-служб, з тієї та іншої сторони, що формують суспільну думку на свій смак. З четверга, коли почалися бої у Південній Осетії, обидві сторони, і Грузія, і Росія, за допомогою спеціалістів з зв’язків з громадськістю у Брюсселі постійно організують телемости посадовців тієї чи іншої сторони конфлікту для іноземної преси. Високопосадовці не жаліючи сил переконують журналістів в правомірності своїх дій. CNN передає кадри з уповноваженим РФ в ООН, який вигукує в запалі в мікрофон, мовляв, назвіть причини, чому Путін мав розмовляти з Саакашвілі? Чому він вимушений розмовляти з ним, хто, мовляв, той такий?

Росія робить усе можливе, аби світ переконався в тому, що вона виконує роль чесного посередника, що вмішалася проти своєї волі, лише щоб заспокоїти грузинського президента, котрий вийшов з-під контролю, грузинська сторона почала етнічні чистки осетів.   

Грузія ж представляє себе як хоробру маленьку країну, яка лише те й робить, що намагається захистити себе від імперіалістського людожера. Мовляв, Кремль розгнівали прагнення бути незалежною демократією, союзником НАТО під боком Росії.

Обидві сторони звинувачують одна іншу, що їх атаки спричинили масові втрати мирного населення. Кількість загиблих, за офіційними даними, Грузії, та Росії різняться суттєво. Вчора грузинська сторона казала про 82 загибих (і військових і мирних), Росія робила заяву про 12 згиблих з свого боку (військових).Також Росія називала 2 тисячі загиблих в Цхінвалі. Посадовці Південної Осетії називали цифру 1 400 загиблих в першу ніч, коли на Цхінвалі скидали бомби, та 30 тисяч біженців. За іншими даними в Північній Осетії, кількість біженців називалася на декілька порядків менше. Центр біженців ООН називає інші цифри – між 10 та 20 тисячами осіб, які намагаються залишити зону військових дій.

Тбілісі заявив, що в ніч на понеділок, після оголошення Грузією перемир’я 50 російських винищувачів атакували мішені на території Грузії, передмістя Тбілісі, включаючи ракетну базу та радарну станцію. Про це повідомляє BBC. Саакашвілі зазначив в розмові з BBC, що мали місце численні вибухи в житлових масивах передмістя столиці Грузії.

Тим часом, також процитований радіо BBC, президент РФ Медведєв зазначив, що жорстокість, з якою діє Грузія, не можна кваліфікувати інакше, ніж геноцид. Також російські ЗМІ повідомили, що не зважаючи на перемир’я грузинські сили вбили трьох миротворців в Цхінвалі. Також у Москві заявляють про те, що операція майже завершена. І що головний принцип – не поширювати військові дії на територію Грузії. В той же час, Тбілісі повідомляє про бомбардування аеропорту під Тбілісі та про щойні атаки грузинського міста Горі.

Грузія стверджує, що російські військові кораблі блокують чорноморський порт Поті, тоді як Росія зазначає, що лише вантажні кораблі, що транспортують зброю не можуть увійти до порту. Грузія закидає Росії, що та перекинула по Чорному морю в Абхазію додатково 4 тисячі солдат, повідомляє BBC. Сепаратисти зазначили, що Грузія дислокувала 4 тисячі солдат у абхазького кордону.

Російські телеканали, транслюють поранених, окривавлених біженців, які свідчать про те, що в їх рідному місті не залишилося в живих ані сусідів, ані родичів. В Грузії від початку військового конфлікту працює лише один телеканал, усі сайти з розширенням .ru були заблоковані, хоча в суботу ввечері їх вже можна було відкрити.

На питання журналіста BBC, чи є оголошення перемир’я Грузією визнанням своєї поразки, адже як інакше можна назвати виведення сил з Південної Осетії, Саакашвілі уникав відповідати чітко та просто, замість цього він вдавався до роздумів про «чудову форму» та настрій своїх солдат.

Незалежні журналісти не мали можливості потрапити у Цхінвалі, столицю сепаратистського району, або були змушені перечикати обстріли в укритті, повідомляє REUTERS.   

Війну виграває той, хто вміє переконувати…

 
Анна Огняник, ІМІ
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Анна Огняник, ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20610
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду