«Перший національний» розпочав перехід на цифрове мовлення

7 Серпня 2008
18495
7 Серпня 2008
13:10

«Перший національний» розпочав перехід на цифрове мовлення

18495
 «Перший національний» розпочав перехід на цифрове мовлення

Напередодні відкриття ХХІХ Олімпійських ігор у Пекіні, з 4 серпня, «Перший національний» (Національна телекомпанія України) почав формувати програму та транслювати її в ефірі каналу в цифровому форматі. Вартість переходу на цифрове мовлення не розголошується, однак у прес-службі телеканалу зазначили, що «сума зовсім невелика».

Після введення у дію нової схеми на головній апаратній програмного мовлення «Першого національного» АСБ–5, яка до цього моменту працювала з аналоговими відеосигналами, программа НТКУ формуватиметься у цифровому форматі SDI. Цей сигнал буде розповсюджуватись у цифрових трансляційних мережах - кабельного телебачення (наприклад, цифрових пакетів компанії «Воля» та «Поверхность-ТВ» в Києві) та експериментального цифрового телемовлення у форматі DVB-T. Також за допомогою спеціальних кодерів буде формуватись відеосигнал системи SECAM для розповсюдження аналоговими радіорелейними лініями зв’язку та передавачами концерну РРТ.

За словами віце-президента НТКУ Андрія Чернюка, усі проектні, монтажні та пусконалагоджувальні роботи з реконструкції ефірної апаратної було виконано в стислий термін (півтора місяці) в умовах мінімального фінансування та виключно інженерами Національної телекомпанії.

Нову якість картинки та звуку глядачі «Першого національного» зможуть оцінити вже під час олімпійських змагань, що транслюватимуться на каналі з 8 по 24 серпня. «Наша частина роботи з олімпійськими трансляціями, так само як і китайська, вестиметься в цифрі. Фактично в аналоговому варіанті залишиться лише розповсюдження інформації мережами концерну РРТ. Все інше вже буде в цифровому форматі», – зазначив перший віце-президент НТКУ Михайло Кобля.

Повний перехід НТКУ на цифрове мовлення – від трансляції заходу до отримання сигналу наземного розповсюдження цієї трансляції глядачами Першого каналу – можливий не раніше 2012 року, переконаний віце-президент НТКУ з технічних питань Сергій Федоров: «Це лише перший крок, який ми здійснили самотужки. Попереду – перехід на цифрову відеозйомку, цифровий монтаж та цифрове виробництво продукту телекомпанії. Все це залежить від бюджету, обсягів фінансування та часу. Проте наступним нашим кроком, переконаний, має бути перехід на повністю автоматизоване мовлення. Переважна частина телепрограми формується вручну, хоча певна частина вже йде в автоматизованому режимі».

Тим часом цифрові технології продовжують впроваджуватися у виробництві власних програм та проектів Першого каналу. Так, вже в серпні на цифру «перейде» найбільший в Україні апаратно-студійний блок – АСБ–1 (площа студії – 600 м²), який було модернізовано силами інженерів і технічних працівників НТКУ.

Телеканал «Перший національний» - Національна телекомпанія України. Заснована у 1939 р. Закупівельна аудиторія - 18+. Частка аудиторії 18+ в червні 2008 р. становила 4,37% (всеукраїнська панель). Технічне покриття – 97%. В.о. Президента НТКУ – Василь Ілащук.

 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18495
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду