Звинувачені у квартирному здирництві у Донецьку через суд вимагають від журналістів 25 тисяч гривень

5 Серпня 2008
12966
5 Серпня 2008
17:04

Звинувачені у квартирному здирництві у Донецьку через суд вимагають від журналістів 25 тисяч гривень

12966
Звинувачені у квартирному здирництві у Донецьку через суд вимагають від журналістів 25 тисяч гривень
Фігуранти кримінальної справи про здирництво подали до суду на донецьку газету «Донбас» та оглядача видання Тетяну Заровну. Як повідомляє «PRO TEST», Андрій Ніфонтов, Володимир Шмідт та Олександр Ліляк вимагають спростувати окремі висловлювання у публікації від 5 лютого 2008 року «Повязали банду подселенцев», а саме: «В Киевском райсуде г. Донецка началось слушанье уголовного дела по обвинению вымогателей Андрея Нифонтова, Владимира Шмидта, Александра Лиляка», та по відношенню до Андрія Нифонтова: «Он ее избил».
 
Позивачі, зокрема, вважають, що дані висловлювання є неправдивими та завдають шкоду їхній репутації, оскорбляють честь та гідність. В якості компенсації вони просять суд зобов’язати журналістку та редакцію газети виплатити по 12, 5 тисяч гривень. Судове засідання, теж у київському райсуді Донецька, має відбутися 18 серпня.
 
Ніфонтова, Шмідта та Ліляка звинувачують у заволодінні чужими квартирами за схемою, коли викупалася частина житлової площі, а згодом для співмешканців створювали нестерпні умови існування та примушували продати свою частину помешкання за безцінь.
 
У коментарі «Детектор медіа» Тетяна Заровна заявила, що розцінює ситуацію як тиск на ЗМІ: «Взагалі не ясно, як суд приймав цей позов до розгляду, якщо слухання самої кримінальної справи ще не завершено».
 
Оглядач «Донбасу» розповіла, що у цій справі усі троє позивачів проходять як організована злочинна група. Раніше вони перебували під вартою, проте за рішенням суду їх звільнили. «Андрій Ніфонтов – керівник цієїОПГ. Згідно з законом до нього не може бути застосована альтернативна міра покарання. Це рішення суду - незаконне», - підкреслила журналістка.
 
Водночас Тетяна Заровна зазначила, що мала повне право називати прізвища. «По-перше, я веду репортажі з зали суду. По-друге, ця справа має великий резонанс та суспільне значення. По-третє, ці ж прізвища називалися під час брифінгу керівництва донецького УБОЗу», - наголосила вона.
 
Тетяна Заровна також розповіла, що лунали погрози про судове переслідування до всіх ЗМІ, які згадували в негативному контексті прізвища обвинувачених. «Це ніби попередження – не лізьте у цю справу, яке виглядає як бандитська розбірка з журналістами», - вважає журналістка.
 
«Цей громадянин, Ніфонтов, бандит без лапок. При чому бандит, переконаний в своїй безкарності. До речі, саме київський районний суд Донецька узаконював усі його оборудки», - заявила оглядачка «Донбасу». За її словами, у справі змінилося вже троє суддів, яким була висловлена недовіра з боку звинувачення.
 
На думку Тетяни Заровної, позов до ЗМІ це ще й спроба якось відбілити себе: «Ніфонтов ніби каже, що звинувачувального вироку не буде».
 
«Я переконана, це один з тих випадків, коли журналістам треба проявити солідарність. Бо якщо ми не матимемо права працювати в суді і називати речі своїми іменами, то тоді що ми можемо?» - підкреслила журналістка.  
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12966
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Коллега
5759 дн. тому
Тетяно, тримайся! Усе буде ОК!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду