Законодавчі ініціативи щодо наклепу та заборони зображувати на банерах політиків обмежують свободу слова

17 Липня 2008
20431
17 Липня 2008
11:18

Законодавчі ініціативи щодо наклепу та заборони зображувати на банерах політиків обмежують свободу слова

20431
Законодавчі ініціативи щодо наклепу та заборони зображувати на банерах політиків обмежують свободу слова
Вадим Гладчук, редактор інтернет-видання Sprotiv.org, і журналіст Юрій Шеляженко назвали дві законодавчі ініціативи, які на їхню думку, обмежать свободу слова в Україні. Про це вони повідомили 16 липня на прес-конференції «Законодавчі ініціативи, що обмежують свободу слова в Україні».
 
Першою ініціативою вони визначили проект Закону про внесення змін до Кримінального кодексу України (щодо наклепу), автором якого є Антон Яценко. «За часів Союзу завдяки таким постановам закривали рот журналістам», – пояснив Вадим Гладчук. Його обурив і той факт, що цей законопроект не подається на розгляд Профільному комітету з питань свободи слова при ВР.
 
Друга ініціатива – проект народного депутата БЮТ Віктора Уколова (який ще не набув правового оформлення), що заборонить зображувати на банерах політиків. «Ініціатива Уколова – це спроба ввести політичну цензуру, – вважає пан Гладчук. –Зараз формуються умови для зачистки інформаційного простору перед президентськими виборами».
 
Юрій Шеляженко погодився з Вадимом Гладчуком: «Ми є свідками початку нового масштабного наступу на свободу слова, який відбувається в інтересах певних бізнес-груп, ширма яких – політика. Зараз хочуть повністю знищити альтернативу інформації, розповсюдження якої контролює мафія». Пан Юрій закликав не боятися і боротися за свободу слова.
 
Організатори також розповіли про проблеми, що виникли під час підготовки прес-конференції. Спочатку їм відмовили у декількох інформаційних агентствах. А 15 липня Вадима Гладчука було викликано на допит у справі щодо матеріалів, розміщених на його сайті 2005 року (яких саме – невідомо), що мав відбутися в той же час, що і конференція. Доповідачі вважають, що це пов’язано з тематикою прес-конференції.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20431
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду