Супутникова конкуренція

29 Травня 2008
16919
29 Травня 2008
13:01

Супутникова конкуренція

16919
Супутникова конкуренція

У світі активно розвивається новий напрямок телебачення HDTV (High Definition TV), що забезпечує надзвичайно високу роздільну здатність. Він дозволяє отримувати і дивитися вп’ятеро більшу й чіткішу картинку, аніж на звичайному телебаченні. Наприклад, при трансляції футбольного матчу глядач у певних планах може побачити кожну окрему травинку на полі... Віднині доступ до такої якості зображення матимуть і українські телеглядачі: днями група компаній «Повєрхность» запустила проект супутникового зв’язку під однойменною назвою, додавши до неї ще й позначку «+».

 

Ще одна новинка для українського ринку від «Повєрхності» — перший власний вітчизняний супутниковий телепорт, що складається з комплексів передачі та прийому, волоконно-оптичної мережі, систем енерго- та життєзабезпечення. Віднині київський супутниковий телепорт забезпечуватиме послугою проекту «Повєрхность +» всю територію України.

 

Глядачам, що відносять себе до середнього класу, це буде, як мовиться, «по кишені» — близько $250 за ресівер з персональною абонентською карткою при підключенні, а також близько $20 щомісячної абонплати за загальний пакет. Цю послугу, за словами президента групи компаній «Повєрхность» Віктора Самойленка, поки не ділитимуть. Глядачі матимуть 60 вітчизняних і іноземних телеканалів у цифровому форматі зі звичайною якістю, а також декілька — з HD-якістю. Цією новинкою підприємці пишаються найбільше...

 

Нове телевізійне обладнання робиться під ТБ високої якості. Відповідно, клієнт, який придбав, наприклад, новий телевізор, хоче дивитися таке телебачення, яке покаже всі можливості його телевізора. В такому разі єдиний вихід для нього — користуватися супутниковим телебаченням, адже жодний інший спосіб не дасть такої якості, високої чіткості, запевняє регіональний директор Eutelsat Микола Орлов.

 

Така пропозиція — серйозний поштовх для розвитку вітчизняного ринку платного супутникового телебачення, упевнені підприємці... І його стрімкому розвитку не зможуть завадити ані кабельні оператори, ані наявність так званого безкоштовного супутникового ТБ, ані ефірне телебачення.

 

«У сусідній Польщі за наявності серйозного ефірного телебачення існують три незалежні платформи супутникового ТБ з кількістю абонентів понад чотири мільйони. І ця кількість постійно зростає... Потенціал України — десь чотири—п’ять мільйонів абонентів. Ми хочемо досягти півмільйона абонентів за п’ять років. Проте це програма-мінімум, а максимум — два мільйони до 2012 року», — зазначає Самойленко. Він упевнений, що за послугами супутникового телебачення, особливо HD-якості — майбутнє. Адже воно покриває всю територію країни й надає послугу високої якості.

 

Підприємці також підкреслюють акцентованість супутникового телебачення на спортивні канали, що виглядає актуальним в аспекті підготовки до Євро-2012 та створення вітчизняної футбольної Прем’єр-ліги.

 

Утім, конкуренти «Повєрхності» скептично ставляться саме до спортивної тематики. Менеджер із зв’язків з громадськістю компанії VisionTV (провайдер міжнародного супутникового ТБ Viasat) Яна Бойко сказала «Дню»: «Купляти такий пакет лише через п’ять спортивних каналів HD? Дослідження (наші та інші) показують, що в українського глядача спортивні канали далеко не на першому місці. Зокрема, опитування Touch Poll свідчить, що на першому місці у наших телеглядачів кіно, потім новини, пізнавальні програми й тільки після них — спорт. Та й ціна телевізора HD (близько $2000) також вражає».

 

Але, звичайно ж, ні в кого не викликає сумнівів, що ринок супутникового ТБ активно розвивається. Наразі на ньому присутні НТВ+ та Viasat, який лише місяць тому презентував свою послугу, а також сотні компаній — монтажників супутникових тарілок, з допомогою яких глядач може приймати безкоштовні канали. З урахуванням «Повєрхності +» Україна, принаймні, за кількістю операторів платного супутникового ТБ, наздогнала Польщу.

 

Олексій Савицький, «День»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Олексій Савицький, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16919
Читайте також
10.10.2008 12:32
Атрем Вакалюк, «Экономические известия»
13 737
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду