Оприлюднено попередній звіт за результатами моніторингу ЗМІ на виборах мера Києва

20 Травня 2008
12422
20 Травня 2008
14:16

Оприлюднено попередній звіт за результатами моніторингу ЗМІ на виборах мера Києва

12422
Оприлюднено попередній звіт за результатами моніторингу ЗМІ на виборах мера Києва
Cьогодні Асоціація «Спільний простір» та Комітет «Рівність можливостей» оприлюднили попередній звіт за результатами моніторингу ЗМІ під час виборчої кампанії на виборах Київського міського голови та депутатів міськради (21 квітня – 18 травня 2008 року).

 

Звіт поділено на чотири основні рубрики: телебачення, радіо, преса та інтернет.

 

За результатами телевізійного моніторингу найбільше ефірного часу канали приділяли чинному меру Леоніду Черновецькому та його блоку. Про Черновецького було у 8-10 разів більше інформації, ніж про інших кандидатів. На другому місці – Олександр Турчинов та Віталій Кличко. На третьому – Віктор Пилипишин та Микола Катеринчук. Про Олександра Омельченка телеканали інформували найпасивніше. З поміж численних партій і блоків найактивніше була представлена позиція Блоку Черновецького. Значно менше і «порівняно збалансовано» – БЮТ та Блоку Кличка.

 

Стосовно радімовлення у повідомленні робиться висновок про те, за чотири тижні моніторингу обрані радіостанції під час передвиборчої агітації «не керувалися принципом рівного доступу, «зловживали» замовними матеріалами, відповідно і виборці не мали змоги отримати об’єктивну інформацію та зробити усвідомлений вибір».

 

«Радіостанції «отримали» свого лідера ефіру, про якого хоч і в нейтральній тональності, але переважно кожного випуску, надавалася певна інформація, що не завжди розкривала програму кандидата, а лише говорила про його заяви з приводу окремої ситуації. Щодо інших кандидатів, то вони з’являлися порівняно з „лідером” або у негативному світлі хоч і в нейтральній тональності (якщо він є конкурентом), або раз на 2–3 випуски новин (якщо його рейтинг не ніс суттєвої загрози)» - говориться у повідомленні.

 

Ззаначається, що радіостанції з «яскраво вираженим завданням прикрасити діяльність свого „лідера” та похитнути довіру до іншого кандидата» займалися «жонглюванням» семантикою (так, у нейтральному факті вони або замінювали порядок слів, або замінювали слова нейтрального змісту на слова позитивного або негативного: «дбати», «завмирати» тощо). Крім того, у синхронах або цитатах заяв вміщувалися ті уривки коментарів, де використовувалися емоційно-забарвлені прикметники, іменники тощо. Крім того радіостанції почали інтенсивніше інформувати про наближення дострокових виборів (що не було замовним матеріалом): про роботу тервиборчкомів, заклики не продавати голос, не фальсифікувати результати виборів, інформацію про кількість зареєстрованих кандидатів та блоків/партій.

 

Стосовно друкованої преси у повідомленні зазначається: «об’єктивного та збалансованого висвітлення виборів мера Києва та Київради за період виборчої кампанії не було». Муніципальні видання «використовувалися міською владою як відверті агітки» та в ролі «відправних точок» для поширення іміджевих матеріалів Блоку Черновецького у загальнонаціональних виданнях.

 

Що ж до Інтернет-ресурсів, то саме на них, згідно повідомленню, протягом всього періоду моніторингу проходило найбільш активне, критичне, збалансоване висвітлення перебігу виборчої кампанії. Кожним сайтом вибірки розміщувались матеріали щодо діяльності всіх основних кандидатів і політичних сил (звичайно ж різною мірою).

 

Презентацію у форматі .ppt з цифровими даними стосовно кожного об’єкту моніторингу можна завантажити тут.

 

Додаткова інформація

 

Загальноукраїнський моніторинг проводився за період з 21 квітня – 18 травня 2008 року за методами контент-аналізу, експертного аналізу змісту інформаційних повідомлень. Ці методики є міжнародно визнаними саме як методики моніторингу висвітлення виборчих кампаній у мас-медіа та є аналогічними до тих, які впродовж 1998-2006 використовували моніторингові місії ОБСЄ в Україні, на Балканах, інших країнах пострадянського блоку й колишнього СРСР.

 

Об’єктом моніторингу були такі телепрограми:

"ТСН" (1+1), "ТСН. Пiдсумки" (1+1), "Новини" (Перший національний), "Факти" (ICTV), "Факти з Оксаною Соколовою" (ICTV), "Вчасно" (НТН), "События" (ТРК "Україна"), "События недели" (ТРК "Україна"), "Подробности" (Інтер), "Подробности недели" (Інтер), "Час новин" (5-й канал), "Новини" ("Сiті"), "Новини" (ТРК "Київ"), "Новини-тижневик" (ТРК "Київ"), "Вiкна-новини" (СТБ), "Репортер" (Новий канал),

 

Такі газети:

«Вечірній Київ», «Газета по-киевски», «Газета по-украински», «Дзеркало тижня», «Комсомольсткая правда в Украине», «Сегодня», «Украина молода», «Факты и коментарии», «Хрещатик».

 

Такі Інтернет-сайти:

«Українська правда», «Кореспондент», «Главред-столица», «Обоз-Кияни», «Pro.UA», Обком».

 

Такі FM-станції:

«Радіо Київ FM», «Радіо Ера», «Народне радіо», «Русское радио «Украина», "Ренесанс», «Бізнес-радіо».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12422
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду