Ведучого радіо «Рокс» звільнили і хочуть засудити за ненормативну лексику в ефірі

16 Травня 2008
15636
16 Травня 2008
13:38

Ведучого радіо «Рокс» звільнили і хочуть засудити за ненормативну лексику в ефірі

15636
Ведучого радіо «Рокс» звільнили і хочуть засудити за ненормативну лексику в ефірі
У ході позапланової перевірки Національною радою з питань телебачення та радіомовлення радіо «Рокс» (ПП Фірма «Лямін») 16 лютого 2008 року в передачі «Монохромний звук» з 18:20 до 18:55 було зафіксовано п’ять випадків використання ненормативної лексики з боку ведучого. Про це повідомляється в офіційних результатах позапланової перевірки Нацрадою радіо «Рокс».
 
Цей випадок підтверджено в пояснювальній записці генерального директора радіостанції Наталії Бережної: «16.02.08 у програмі «Монохромний звук», яка виходить з ефірної студії на живо” ведучий дозволив собі використання ненормативної лексики. Цей винятково жахливий випадок був ретельно розібраний на зборах працівників студії і офісу. Програма знята з ефіру. Ведучого звільнено».
 
 

 
У коментарях «ТК» пані Бережна зазначила: «Я його звільнила та подала до суду. Чекатиму розгляду судової справи. У позові йдеться про те, що він образив слухачів». Гендиректор радіо «Рокс» стверджує, що за 16 років роботи радіостанції такого ніколи не було, навіть із дзвінками слухачів.
 
Водночас сам екс-ведучий «Монохромного звуку», який вів програму під псевдонімом Чай, не впевнений, що судовий позов проти нього існує. «ТК» він розповів, що рішення про закриття програми було прийняте раніше перевірки: «Програму закрили із зовсім інших причин, доволі дивних – погана поведінка поза ефіром”. На той день, коли вона востаннє виходила (16 лютого, – «ТК»), за 5 хвилин до початку другої години ефіру нам було сказано, що це останній випуск». Конкретних обставин випадку вживання ненормативної лексики ведучий не пам’ятає: «По-перше, це було давно. По-друге, після того, як мені й гостям програми повідомили, що це останній ефір, можливо, були певні емоції».
 
Також пан Чай зазначає, що офіційного звільнення не було, оскільки не існувало офіційної трудової угоди. «Я був ведучим на «Рокс», але ніколи там не був оформлений, тому й звільнити мене не могли. Я працював два роки на чистому ентузіазмі», - пояснює молодий чоловік.  
 
Автор програми «Рок-солянка» на радіо «Рокс» Михайло Ніколаєв підтвердив «ТК», що взимку була закрита програма «Монохромний звук», а директор Наталія Бережна провела загальні збори ведучих, де закликала співробітників не лаятися в ефірі. «Вона попросила не робити цього», – зауважив Михайло.
 
Юрист Інституту медіа права Ігор Розкладай каже, що директор радіостанції не могла подавати позов «за образу слухачів»: «Поняття образи (як і наклепу) зникло із законодавства в 2001 році, у зв'язку з прийняттям нового кримінального кодексу.  З того часу ми маємо підставу для захисту – захист честі й гідності фізичної особи та захист ділової репутації фізичної і юридичної особи. Подати до суд через образу слухачів директор не може. По-перше, немає статті «образа», по-друге, слухачі її на це скоріш за все не уповноважили. Єдине, що вона може зробити – це подати на захист ділової репутації, яка могла бути спаплюжена тим, що диктор вживав нецензурну лайку і це призвело до скарг, позовів чи втрати рейтингу. Але це все, звісно, треба довести».
 
Водночас в офіційних результатах перевірки Нацрадою зазначено, що вживання ненормативної лексики в ефірі – це порушення закону «Про телебачення і радіомовлення», зокрема ст. 6 (ч. 2 абз. 6) та ст. 62 щодо заборони трансляції програм, які можуть зашкодити фізичному, психічному чи моральному розвитку неповнолітніх, та вимоги дотримання законодавства про захист суспільної моралі. За результатами позапланової перевірки в ході виявлених порушень (зокрема, ряд порушень ліцензійних умов та закону «Про телебачення і радіомовлення») Нацрада винесла радіо «Рокс» попередження.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15636
Коментарі
18
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Чай
5818 дн. тому
і знову ми слухаємо, та не чуємо - програма б не існувала, коли б була такою поганою як її намагаються виставити.. 2, ба навіть, 2 з половиною роки вести програму, бо до того лежала душа, а не тому що платили гроші.. а потім, одного вечора, за 5 хвилин до початку 2ї години програми, почути, що це останнє видання.. у мене був вибір: підставити другу щоку чи самому закрити програму.. і мене не цікавить, що зробили б ви на моєму місці. справи добре.. про все інше згодом.. усьому свій час
Влад
5819 дн. тому
2Чай - Об'єктивно можуть говорити про цей випадок лише слухачі, які цю програму чули. Тема двозначна, одна справа лаятися в ефірі, інша - матюкатися. Для нецензурщини в ефірі виправдання немає, ми не в штатах - і це добре. Надто вільна поведінка завжди свідчить про те, що ведучий не цінує ефір, слухача, і компанію, в якій працює. А, якщо так, то варто, просто, піти і не доводити ситуацію до крайнощів. Це дуже важка, але конче необхідна річ - вміти вчасно піти...Як справи зараз? Якісь проекти є в наявності чи на горизонті?
Чай
5819 дн. тому
колись цією радіостанцією пишалися і слухали практично всі, кого перло від року і його похідних.. зараз більшість навіть не здогадується про його існування.. сумнівний прогрес чи не так?. почитайте коментарі - програма існувала 2 роки.. для мене було не пріоритетним використання не нормативної лексики.. записів, на жаль, не має.. потяг пішов..
Влад
5819 дн. тому
Ой-йо...скажіть, хоч, програма цікава була? Чай, є файл для ознайомлення?
WSG
5819 дн. тому
Якби ви знали, як насправді "працює" нацрада, то жодного цензурного слова від вас не вирвалося б. Особисто вважаю, що сама стилістика жанру "рок" дозволяє вживати нецензурні слова. Люди, яких поглинула естетика нехай слухають класику...
romana
5819 дн. тому
Чай, ти рок-н-рол сюди приплів, як підтримку свого "протесту" чи що? Та й де тобі взагалі ця радіостанція (адо й будь-яка взагалі) обіцяла давати в ефір тільки те, що ТОБІ потрібно? З зіркою у лобі, звичайно ж, потреби інших слухати іншу музику, ведучих, політичні, суспільні, релігійні програми тощо, невимовно тяжко, бо зірка ж звалиться....
Чай
5821 дн. тому
ленька, по-перше, ніхто не говорить, що радіо Свобода - погане.. от тільки коли Ви не знаєте, то рок-н-рол з'явився як протест, у свою чергу радіостанція (яка була "злизана" з російського відповідника) з'явилася так само.. а тепер з перерахованих компонентів видно, що й духу того протесту не лишилось.. тепер його слухають такі поважні люди як Ви, яким треба висловитись "про наболіле".. чому б у такому випадку не забути про Рокс і не слухати "проводове мовлення"?. по-друге, коли б Ви не сліпо вірили в написане і знали б, про що пишете, то й не казали про манери ведучого. програма існувала 2 роки. думаєте у неї не було слухачів, котрі б не почули "щось неладне"? чи перевірка Нацради 1 раз на n-ну кількість років? і останнє, лишіть політику собі. будь ласка. адже не відомо для чого взагалі був написаний коментар: "засудити жахливого ведучого" чи розрекламувати одного з кандидатів на мери, а може й очорнити іншого?. слідкуйте за собою, Пані
ленька
5821 дн. тому
Я з великим задоволенням слухаю радіо свобода.Може воно єдине на Україну говорить правду,і туди завжди можна додзонитися і сказати все, що наболіло. А ще на радіо свобода культурні гості і гарні ведучі. І матюків там не почуєш, то точно. На Роксі я завжди слухаю цей "цирк "со слезами на глазах " -засідання Верховної Ради.Кого ми наобирали ! А те, що ведучого вигнали з радіо Рокс,то дуже прпавильно зробили. Через якогось хама постраждав цілий колектив і авторитет радіо Мені подобається їх нова програма "Київ обирає мера". З задоволенням слухала Тягнибока. Шкода, що не запросили Турчинова. А то космічні фантазії Космоса і його сімейки - з усіх каналів! Утюг включиш - і там піарщики Льоні -космоса!
Чай
5821 дн. тому
до речі, для тих, хто не знає на Роксі досі працює звукорежисер Ира - та людина, яка власне і закрила програму "Монохромний Звук". збіг чи випадковість, що більшість коментарів підписані схожим ім'ям?. не дивно звідки у того ведучого Чая такі погані манери - певно, були гарні вчителі. "Рокс", спочивай у спокої
Чай
5821 дн. тому
И.Р.А., от бачите - прогрес видно неозброєним оком. угага що ж до статті, звісно все шкереберть.. та варто лише подивитись на сітку мовлення Рокс Україна ( а не Рокс, як то звучить у джинглах цього радіва, за що. до речі, і було насправді винесено попередження Нацрадою ) і стане зрозуміло - воно померло. тихо, уві сні згинуло. лишилося від нього кілька програм сумнівної якості: "Ромб по квадрату", "Little time", тощо.. + проплачені програми: "Життєвивчення Біблії", "Soundtrack Show" + всюдисуще радіо "Свобода" + трансляції Верховної Ради. от і все.. забув ще пріоритетну для рок-радіва програму "Школа красоты"..
И.Р.А.
5822 дн. тому
Чай, иди {CENSORED}
Чай
5822 дн. тому
Ира, краще б ви матюкалися
И.Р.А.
5822 дн. тому
не подам, так как не умею матюкаться, прости Господи! Не умею матюкаться, как заказчик этого интервью, глупый, матюкливый ведущий радио-рокс Чай.
rest
5822 дн. тому
гыыыы...Вы на меня в суд подайте))
Ира - Ресту
5822 дн. тому
Блога, к сожалению, своего нету - не дают украиномовные из-за того, что с рождения воспитана на величии Языка Пушкина. Насчет Камеди Клаба - полностью согласна. Зря вы, величие мысли в скобки взяли, ой как зря!
rest
5822 дн. тому
Ирин, а у Вас своего блога нету случаем? А то "Камеди клаб" скучно и пресно..А тут хоть поржать можно над "величием мысли"
Ира
5822 дн. тому
Заказуха. глупый, матюкливый журналист "Чай" (очевидно, принадлежит к оранжевым ублюдкам) подпоил без сомнения честного журналиста "Телекритики" и в грубой, извращенной форме заказал этот материал. Стыдно. А еще боретесь с цензурой и против джинсы. Ай-ай-ай!!!
c
5822 дн. тому
АННА ГЕРМАН: «Я ВЫРЕЗАЛА КУКЛАМ ВНУТРЕННОСТИ, А ИЗ СКАТЕРТЕЙ — ТЕАТРАЛЬНЫЕ КОСТЮМЫ» Анна Герман обожала роль Снежной Королевы Моя игрушка — ножницы. Я делала операции куклам моей сестры. Помните ,тогда были куклы внутри с опилками. К сожалению, некоторые из них «умирали» — мне некогда было их зашивать. Я обычно хотела вырезать какой-то «орган». Мне все время казалось, что если я разрежу, то там что-то должно быть, а там всегда оказывались опилки. Так что приходилось просто фантазировать — я представляла себе, что вот печень, а вот аппендицит. При этом младшую сестру я закрывала на ключ в другой комнате. Она очень плакала и не давала своих кукол на операцию, а я говорила, что больные должны быть прооперированы. Всего пациентов у меня было — 9. Помню, как сестра колотила в дверь руками. Она очень любила куклы и ей всегда их покупали. А я как-то игрушки не любила. Еще я вырезала костюмы театральные из скатерти или покрывал с кровати. Наряжала ребятишек и делала спектакль. Я и костюмером, и гримером, и сценаристом была — всем. Ставила пьесы Корнейчука, Франко, к примеру «Украденное счастье». Уже позже в школе, когда я участвовала в театральных постановках, то моей любимой ролью была снежная королева. У меня были из дождика волосы, большая корона, запудренное лицо — я ж была смуглой в детстве, а мне надо было быть белой. ПСИХОЛОГ: Не обязательно, что этот человек — хирург. Тут важен уровень агрессии. Обычно хирурги — люди со своеобразной психикой. Потому что вспарывать животы даже с благой целью — это сложно психологически. Вполне вероятно, что такое увлечение — проявление негатива, недовольства или агрессии. В то же время вырезающие, обрезающие — люди с дизайнерской жилкой и идеально реализуют себя в творчестве.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду