5–11 травня майже половина загальнонаціональних телеканалів проігнорували столичні вибори

14 Травня 2008
15858
14 Травня 2008
16:27

5–11 травня майже половина загальнонаціональних телеканалів проігнорували столичні вибори

15858
5–11 травня майже половина загальнонаціональних телеканалів проігнорували столичні вибори
Леонід Черновецький та Олександр Турчинов були найактивніше представлені на телебаченні з 5-го по 11 травня. Це засвідчив моніторинг двох громадських організацій асоціації «Спільний простір» та комітет «Рівність можливостей», які досліджували інформаційні та інформаційно-аналітичні програми 11 телеканалів, а також 9 газет, 6 сайтів та 6 FM-станцій. 
 
Як зазначили на прес-конференції, що відбулася 14 травня 2008 року в інформагенції «Інтерфакс-Україна», голова комітету «Рівність можливостей» Олександр Чекмишев та президент асоціації «Спільний простір» Юрій Нестеряк, преса висвітлює вибори київського мера переважно у форматі джинси та іміджевих матеріалів, FM-станції відновили маніпуляції, а інтернет-видання найкритичніше ставиться до столичної виборчої кампанії.  
 
Особливістю третього тижня моніторингу стало те, що майже половина загальнонаціональних телеканалів практично проігнорували столичні вибори, а саме НТН, «1+1», 5 канал, «Україна», СТБ. У новинах цих телеканалів були лише незначні згадки про Леоніда Черновецького та Олександра Турчинова, але здебільшого в контексті виконання ними посадових обов’язків. Так само ці канали не дали жодної інформації про виборчі програми кандидатів та політичних сил.  
 
Досить пасивно висвітлював столичні вибори за цей період і телеканал «Інтер», протягом тижня тричі згадавши в контексті міських новин діючого мера.  
 
Найактивніше говорили про вибори ТРК «Київ», ICTV та Новий канал. Найнезбалансованіше подавав інформацію ТРК «Київ», який представляв Черновецького та його політичний блок тільки позитивно, а про інших кандидатів, якщо й говорив, то негативно. 
 
Телеканал ICTV найбільше уваги приділяв Блоку Юлії Тимошенко. Інформації про цю політичну силу було в чотири рази більше, ніж про Блок Леоніда Черновецького. Хоча кандидати в мери від цих політичних сил були представлені майже однаково.  
 
«Репортер» на Новому подавав інформацію про вибори об’єктивно, але незбалансовано. Про діяльність нинішнього мера вони говорили у 8 разів більше, ніж про Віталія Кличка, й у 9 разів більше, ніж про Олександра Турчинова. 
 
На думку доповідачів, досить збалансовано, але пасивно висвітлював вибори Перший національний. 
 
Канал «Сіті» почав подавати інформацію про вибори після блоку новин, запрошуючи до студії лідерів блоків чи демонструючи події за участю учасників перегонів. 
 
На запитання «ТК», чому майже половина загальнонаціональних телеканалів проігнорували за цей період столичні вибори, чи не пов’язано це з тим, що у політичних штабів бракує коштів на джинсу, Олександр Чекмишев зазначив, що, виходячи з аналізу витрат на зовнішню рекламу, грошей у штабів не поменшало. «Телеканали не очікували, що висвітлення цих локальних виборів буде так ретельно моніторитися. Бо більшість громадських організацій, які раніше займалися моніторингом, не отримали на це коштів. Ми єдині, хто досліджує перебіг столичних виборів. Можливо, саме ці телеканали вирішили дистанціюватися, цінуючи своє реноме. А може, зазвичай розцінки на висвітлення такі, що деякі виборчі штаби вирішили – краще ці кошти буде вкласти в FM-станції». На думку Юрія Нестеряка, тут ще відіграв роль фактор великої кількості вихідних днів. 
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15858
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Error
5829 дн. тому
А зачем национальным каналам уделять много времени выборам мэра в Киеве? Киев всего лишь один из областных центром, просто со статусом столицы
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду