Заслужений журналіст України Григорій Козаков: «Телебачення мене "відвоювало"»

4 Травня 2008
25927
4 Травня 2008
17:24

Заслужений журналіст України Григорій Козаков: «Телебачення мене "відвоювало"»

25927
Григорій Козаков – відома у телевізійному світі постать. За плечима Григорія Тимофійовича, заслуженого журналіста України, багато років роботи у кадрі й за кадром, телеінтерв’ю, документальні фільми.
Заслужений журналіст України Григорій Козаков: «Телебачення мене "відвоювало"»

86-го року він став співавтором документального фільму «Чорнобиль очима журналістів». А через 20 років Григорій Тимофійович підготував документальний фільм «Чорнобиль: до запитання». За задумкою творчої групи, було вирішено зібрати у студії Першого Національного учасників того, першого його фільму про ЧАЕС. Звичайно, прийшли не всі – адже Чорнобиль продовжує збирати свої гіркий врожай – людські життя…

 

Напередодні чергової річниці Чорнобильської катастрофи ми зустрілися з Григорієм Тимофійовичем Козаковим. Він добре пам’ятає свої перші кроки на телебаченні, численні зустрічі з цікавими людьми, і ті дні, коли він був серед ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

 

- Григорію Тимофійовичу, це правда що Ваша робота у ЗМІ почалася на радіо?

- Дійсно, я був завідуючим відділом новин на радіо, мої матеріали сподобалися комусь там на УТ. Дуже давно і наполегливо мене туди запрошували. За першою освітою я – філолог російської мови, а за другою – журналіст. Після закінчення факультету кіно і телебачення Вищої партійної школи я проходив практику – на радіо. Я зробив два чи три вдалих репортажі, і мене «відвоювали» – в ЦК справжня війна йшла за мене, адже за законом я мав повернутися додому, у Васильків, і працювати за фахом там. Але якось все владналося. Я зостався працювати на радіо, і мені навіть дали в Києві житло. І от тоді вже можна було говорити про телебачення – адже коли ти працюєш у кадрі, завжди мусиш бути гарно вбраний, елегантний, охайний. Тоді не було такого, що ти приїжджаєш на телецентр, перевдягаєшся і їдеш на зйомку, треба було приїздити одразу гарно вбраним.

 

- То хто ж запропонував Вам працювати на телебаченні?

- Був у нас такий Тараненко – заступник голови Держтелерадіо. Він мене увесь час запрошував працювати до себе, а все відмовлявся і відмовлявся. Одного разу він підходить (а ми ж працювали в одному приміщенні на Хрещатику), і говорить: «Григорію, останній раз тебе питаю – йдеш працювати до нас?». І так це було сказано, що я здався. Я вже тоді мав житло у Києві, не боявся щось не встигнути, і врешті погодився на цю пропозицію. Мене одразу взяли на посаду заступника головного редактора та коментатора служби новин. Це було 2 грудня 1984 року.

 

- Що входило тоді до кола Ваших обов’язків?

- Раз на три дні я мав формувати випуск програми «Актуальна камера», монтувати сюжети, редагувати, а після цього я мав готувати коментарі. По суті. Наша група першою почала працювати у прямому ефірі. Як було раніше – Олександр Сазонов, Мая Лупар чи Тетяна Цимбал брали тексти і начитували – дивлячись у папери, чи на камеру. А ми вже імітували роботу коментаторів у прямому ефірі. Обирали актуальну тему, диктор розповідав якусь інформацію, а потім передавав слово коментатору. І от коментатор Григорій Козаков вже не читав тексти, а працював із суфлером – робив вигляд, що розповідає від себе.

 

- Вам одразу припала до душі дикторська робота?

- Ні, просто начитувати тексти мені ніколи не подобалося. Пам’ятаю, була якась чергова подія, і запропонував зробити актуальний коментар з цього приводу. Хай не в основну програму, що виходила о 19 годині, а для денного випуску. Режисер погодився, і я вночі написав цей коментар – адже вдень я мав працювати заступником головного редактора. І от приходжу я із цим матеріалом до режисера, він сказав: «Дуже добре, плануємо до денного випуску». А денні випуски тоді йшли з такої маленької кімнатки, де було місце тільки для одного диктора, і навіть суфлера там не було. Тож без суфлера мене не пустили, і запропонували побути «на тракті» (перед тим як виходила вечірня програма, о 17 годині відбувався «тракт», тобто попередній внутрішній перегляд програми, яку рецензували наші керівники). Тоді якраз був четвер, і працювала Ірина Потапська, коментатор листів, які надходили у редакцію. Я стояв на репетиції, і поправляв їй суфлер, бо постійно випадала стрічка, і зникало зображення. Тоді Ірина запропонувала мені сісти в кадр і почитати свої тексти. Я сів, якось прочитав свої тексти, і одразу ж втік зі студії. І раптом сталося те, чого я зовсім не очікував, і що й досі не може мені пробачити Потапська – її зняли з ефіру, а мене призначили вести програму замість неї. Мене розшукували по всьому телецентрові – аби я йшов гримуватися, а в мене, не повірите, трусилися руки-ноги від хвилювання.

 

- Коли Вас направили працювати у Чорнобильську зону?

- Ми приїхали у Чорнобиль в травні, десятого числа вже були біля реактора. Після того, як ми відзняли матеріал і показали його, там все перекрили, і більше потрапити до зони було неможливо. Але я познайомився з одним хлопцем, домовився із ним, і він нас знову туди відвіз.

 

- Які репортажі Ви робили з місця аварії?

- Репортажів було дуже багато. Коли я привозив відзнятий матеріал, режисери монтували і плакали, дійсно плакали – коли ми їм розповідали про те, що бачили, про жахливі умови, в яких працювали. Я як заступник головного редактора, звичайно, рідше виїздив на зйомки, ніж мої спеціальні кореспонденти, але оскільки я керував штабом по висвітленню чорнобильських подій в редакції нашої «Актуальної камери», я теж мусив їздити до зони.

 

- Їздили у броньованих автобусах?

- Від телебачення нас возили звичайними автобусами. Вдягаєш респіратор, і цілий день у ньому ходиш, працюєш, і тільки коли повертаєшся до Києва – знімаєш його з себе. Респіратори ці – ми їх називали «пелюстки» – було призначено фактично для одноразового використання, вже потім нам почали давати нормальні засоби захисту. Коли ми під’їжджали до реактору, бачили пожежні машини, які заправлялися спеціальним дезактивуючим розчином. З них поливали грунт – від реактора до місця, де стояла наша камера. Все це було неймовірно складно…

 

- До речі, Ви згадали про державну цензуру на телебаченні. Яким чином складалися Ваші відносини з тодішньою владою?

- Пам’ятаю, одного разу викликали мене в ЦК. Хотіли виписати догану, хоча я й досі не знаю, за що. І раптом, на комсомольському з’їзді у палаці «Україна», повз мене проходить Щербицький. Щербицький підходить до мене, тисне руку (до речі, оператори все це зафіксували на плівці) і говорить: «Який же Ви молодчина, отак це начальство припираєте до стінки, культурно, толерантно!». Річ у тім, що я тоді багато критикував директорів заводів, які облаштовували собі кабінети, а не дбали про робітників. Ось саме це так сподобалося Щербицькому. Після цього випадку мене завжди відправляли на усі події. Де був присутнім Володимир Васильович.

Що цікаво, пізніше подібна історія трапилася у мене із Леонідом Кучмою. Якось я робив репортаж з презентації Української торгово-промислової палати у Лейпцизі. Для мене це була перша поїздка за кордон. О 16 годині я приїхав зробити репортаж з презентації, змонтувався і збирався вже йти з редакції, аж раптом виявилося, що немає кому їхати на протокольну зустріч із Президентом. Довелось знову їхати мені. Швиденько відзнялися, і вже думали, можна відпочивати, та не вийшло – попросили залишитися і зняти ще зустріч Президента Кучми із делегацією Миколаївської області на чолі з губернатором.

 

- І яким мав бути цей сюжет?

- Сказали, зроби критичний матеріал. Я приїхав до редакції вже десь після восьмої вечора. В мене один репортаж готовий, а ще треба два, один з яких має бути критичним. То я вже сів, і написав так критично, що коли дружина подивилася цей репортаж, сказала: «Козаков! Ти ненормальний! Завтра тебе виженуть з роботи!». «Ну що ж. виженуть так виженуть», - відповів я. Наступного дня йду на роботу. Боюся. А мене зустрічають із привітаннями: «Григорій, поздоровляємо! Кучмі так сподобався твій репортаж, що тепер ти супроводжуватимеш його по всьому світові». Я не повірив, але мушу зізнатися, поїздив із Леонідом Даниловичем – Аргентина, Чилі, Бразилія, Європа, зо двадцять країн подивився.

 

- Чим Ви займаєтесь зараз? Адже на телебаченні Вас не часто зустрінеш…

 

- Зараз я займаюся лише викладацькою діяльністю. 6 років назад мені зробили операцію на серці, була операція на серці, працювати стало складно. Побув ще трохи на телебаченні, адже думав, що я потрібен тут зі своїм досвідом, але…

Мені дуже подобається викладати. В мене ж дві освіти – перша філологічна, і в мене є педагогічний досвід, свої методики. Ми витворяємо таке на заняттях, що іноді регочемо, під стіл залазимо! Коли студенти ніби проводять ток-шоу в прямому ефірі, а ми задаємо запитання. В мене такі студенти були, що задавали ну дуже смішні запитання, що аж ведуча під столом від сміху опинялася. Я їй кажу суворо: «Тоня, збирайся, концентруйся!» – і вже за дві хвилини вона серйозна в кадрі, продовжує вести програму.

А от два роки тому у мене був випуск – 17 студентів захистили дипломи на відмінно. Ось це приємно, не уявляєте як!

 

Розмовляла Юлія Максимчук, Перший канал

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Юлія Максимчук, Перший канал
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25927
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Д.Чигрин
5470 дн. тому
Він насправді був талановитим журналістом, з багатим творчим потенціалом і безмежно щирою душею. Вічна Вам пам'ять.
просто зірка
5679 дн. тому
Григорій Тимофійович НАЙКРАЩИЙ))))))))
просто зірка
5679 дн. тому
Григорій Тимофійович НАЙКРАЩИЙ))))))))
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду