У Росії прийнято законопроект, який дозволяє закривати ЗМІ за наклеп

25 Квітня 2008
21413
25 Квітня 2008
15:33

У Росії прийнято законопроект, який дозволяє закривати ЗМІ за наклеп

21413
У Росії прийнято законопроект, який дозволяє закривати ЗМІ за наклеп

Державна дума Російської Федерації прийняла в першому читанні поправки до закону про ЗМІ, які дозволяють закривати видання, які поширюють завідомо неправдиві відомості.

 

Автором законопроекту є депутат фракції "Єдина Росія" Роберт Шлегель. Виступаючи перед членами нижньої палати, він відзначив мінуси нинішньої редакції. За словами депутата, вона містить заборону загального характеру на наклеп, проте при розгляді відповідних справ в судах не враховується можливість винесення попередження ЗМІ.

 

Р.Шлегель підкреслив, що новий законопроект допоможе постраждалим особам вирішити дану проблему. Депутат додав, що "наклеп зустрічається в ЗМІ значно частіше за екстремістські матеріали і є основним, часто абсолютно безкарним зловживанням свободою".

 

Голова комітету Держдуми з інформаційної політики, інформаційних технологій та зв'язку Валерій Комаров запевнив, що ухвалення законопроекту не змінить порядку діючого притягнення до відповідальності. "Відповідальність як застосовувалася, так і застосовуватиметься, - заявив депутат, - тут просто йде гармонізація законодавства".

 

Депутат від "Справедливої Росії" Сергій Іванов виразив побоювання, що ухвалення законопроекту дозволить Мінюсту та Росрегистрації припиняти роботу ЗМІ без рішення суду. Він пояснив, що у разі неодноразового порушення статті 4 закону про ЗМІ вказані відомства можуть виносити редакції відповідні попередження та припиняти їхню роботу, якщо такі попередження виносилися неодноразово протягом 12 місяців. Проте, С.Іванов відзначив, що законопроект може бути прийнятий і допрацьований в другому читанні.

 

Перші коментарі від журналістського співтовариства свідчать про стурбованість прийнятим Держдумою законопроектом. Так, головний редактор газети "Московський комсомолець" Павло Гусєв, виступаючи в ефірі радіостанції "Ехо Москви", відзначив, що у влади з'явилася можливість закривати ЗМІ і боротися зі свободою слова.

 

"Можна просто провокувати журналістів, щоб в неугодних ЗМІ могла пройти та або інша інформація, яку потім можна визнати наклепницькою", - сказав Гусєв. Він не виключив, що пропозиція внести поправки до закону про ЗМІ пов'язана з публікацією в одній з московських газет, яка стосувалася особистого життя Володимира Путіна.

 

Нагадаємо, що питання, що стосується публікації в одному з таблоїдів, було поставлене Президенту Росії під час прес-конференції після зустрічі з Сильвіо Берлуськоні, який переміг на парламентських виборах в Італії. В.Путін спростував всі чутки та достатньо жорстко висловився на адресу тих, хто "копається в особистому житті". "Я завжди негативно ставився, коли хтось зі своїм грипозним носом та еротичними фантазіями лізе в чиєсь приватне життя", - сказав він.

 

РБК-Україна

Фото з оригіналу публікації

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21413
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду