РНБОУ всерйоз зайнялась «цифрою», іміджем України, роздержавленням ЗМІ, українською мовою в телеефірі, регулюванням Інтернету тощо

23 Квітня 2008
11605
23 Квітня 2008
11:19

РНБОУ всерйоз зайнялась «цифрою», іміджем України, роздержавленням ЗМІ, українською мовою в телеефірі, регулюванням Інтернету тощо

11605
РНБОУ всерйоз зайнялась «цифрою», іміджем України, роздержавленням ЗМІ, українською мовою в телеефірі, регулюванням Інтернету тощо
Президент України видав Указ №377/2008 про введення у дію Рішення Ради національної безпеки і оборони України від 21 березня 2008 року «Про невідкладні заходи щодо забезпечення інформаційної безпеки України».
 
Серед заходів, передбачених рішенням, є вказівки Кабінету Міністрів України
 
- протягом місяця внести у зв'язку із впровадженням в Україні цифрових стандартів телерадіомовлення пропозиції щодо органу управління відповідними установами та підприємствами галузі зв'язку та затвердити Державну програму впровадження цифрового телерадіомовлення, в якій передбачити, зокрема, не менше одного частотного покриття за рахунок державних передавальних засобів, забезпечення державної підтримки населення під час впровадження цифрового телерадіомовлення:
 
- протягом двох місяців утворити на базі Державного департаменту з питань зв'язку та інформатизації Міністерства транспорту та зв'язку України центрального орган виконавчої влади у сфері зв'язку та інформатизації зі статусом державного комітету; передати до компетенції Державного комітету телебачення і радіомовлення України здійснення державної реєстрації друкованих засобів масової інформації та інформаційних агентств; затвердити Державну програму формування позитивного іміджу України; внести в установленому порядку пропозиції щодо ратифікації Європейської конвенції про транскордонне телебачення; ) розробити та затвердити невідкладні заходи щодо припинення ввезення на митну територію України та виробництва в Україні телеприймачів, нездатних приймати телевізійний сигнал у стандарті «DVB-Т/МРЕG-4»;
 
- протягом трьох місяців затвердити заходи щодо  розширення вітчизняного мовлення на території інших держав іноземними мовами; розробити і внести на розгляд Верховної Ради України законопроект щодо реформування друкованих засобів масової інформації, що знаходяться у  державній та комунальній власності, в якому передбачити, зокрема, механізми забезпечення прав громадян на доступ до інформації шляхом державної підтримки соціальне значущих видань, а також друкованих засобів масової інформації місцевої сфери розповсюдження; за участю Нацради з питань телебачення і радіомовлення затвердити заходи щодо державної підтримки створення та розповсюдження телевізійних і радіопрограм вітчизняного виробництва, пріоритетного включення у багатоканальні мережі мовлення програм вітчизняних телерадіоорганізацій, правових механізмів виявлення, фіксації, кваліфікації, блокування та видалення з українського сегмента мережі Інтернет інформації, поширення якої заборонено законодавством України.
 
- протягом шести місяців розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Концепції національної інформаційної політики.
 
Також протягом двох місяців після схвалення Радою національної безпеки і оборони України концепції створення системи Суспільного телебачення і радіомовлення України Кабінет Міністрів повинен підготувати та внести на розгляд Верховної Ради України законопроект про внесення змін до Закону України «Про систему Суспільного телебачення і радіомовлення України» (нова редакція), розроблений на основі зазначеної концепції та з урахуванням досвіду європейських держав. Уряд також зобов’язують вжити невідкладних заходів щодо забезпечення належного фінансування з Державного бюджету України державних телерадіокомпаній та інформаційних агентств, а також виробництва і розповсюдження телевізійних та радіопрограм, виготовлених для державних потреб.
Національній раді України з питань телебачення і радіомовлення запропоновано вжити невідкладних заходів шодо:
 
- удосконалення ліцензування мовлення, зокрема у частині забезпечення національних інтересів в інформаційній сфері, поліпшення охоплення населення вітчизняним інформаційним продуктом та підвищення якості наповнення національного інформаційного простору;
 
- посилення контролю за додержанням телерадіоорганізаціями та провайдерами програмної послуги вимог законодавства про телебачення і радіомовлення, зокрема вимог щодо частки національного продукту в загальному обсязі мовлення телерадіоорганізацій та обов'язкової частки мовлення українською мовою.
 
Кабмін також повинен затвердити у тримісячний термін перелік заходів щодо забезпечення радіочастотним ресурсом України впровадження цифрового  телерадіомовлення, насамперед у прикордонних областях та Автономній Республіці Крим.
 
Вирішено також відновити Міжвідомчу комісію з питань інформаційної політики та інформаційної безпеки при Раді національної безпеки і оборони України; забезпечити підготовку до розгляду Радою національної безпеки і оборони України у липні 2008 року питання про хід впровадження цифрового телерадіомовлення в Україні та забезпечення громадянам України доступу до телевізійного сигналу; організувати підготовку проекту Доктрини інформаційної безпеки України і подати його у шестимісячний строк на затвердження Президентові України.
 
Повний текст рішення РНБОУ ви можете побачити тут.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11605
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Баба Яга
5853 дн. тому
Дякую Ванькам-встанькам за мудрий висновок. Гризніть деревця - ще щось не менш муджре прийде в вашу головку
Морской
5853 дн. тому
Ну мужики, в некоторых частях - это полный прикол! Хоть бы немного подсуетились и проконсультировались у спецов. Снова промазали... Свежая робота для Дуси.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду