«Укр-DVB-Форум»: Політика відомчого протекціонізму гальмує розвиток цифрового телебачення в Україні

22 Квітня 2008
15349
22 Квітня 2008
13:22

«Укр-DVB-Форум»: Політика відомчого протекціонізму гальмує розвиток цифрового телебачення в Україні

15349
«Укр-DVB-Форум»: Політика відомчого протекціонізму гальмує розвиток цифрового телебачення в Україні

Cитуація, яка склалася в Україні з переходом на цифрові стандарти телевізійного мовлення, становить загрозу інформаційній безпеці держави, вважають у Всеукраїнській громадській організації «Телерадіоасоціація «Укр-DVB-Форум». У Зверненні асоціації до всіх зацікавлених сторін, зокрема, зазначається, що відповідні міністерства та відомства, попри необхідність працювати злагоджено, розпочали конкурентну боротьбу за право вирішувати проблему цифризації самостійно. Результатом цього може стати втрата Україною інформаційного простору у 2015 році, коли держава, відповідно до міжнародних домовленостей, має повністю перейти на цифровий стандарт телемовлення.

 

В асоціації наголошують також на тому, що розрахунок зон, взятий за основу для впровадження цифрового наземного телебачення (DVB-Т) в Україні, не враховує нюанси цього виду «цифри». Свого часу Укрчастотнагляд проводив розрахунок зон для мобільного телебачення (DVB-H). Використання ж цих зон для стандарту наземного телебачення - велика помилка Мінтрансзв’язку та Національної ради з питань телебачення і радіомовлення.

 

Члени «Укр-DVB-Форум» переконані, що у цьому зв’язку потребує перерахунку і частотна база мультиплексу МХ4, який нещодавно, відповідно до конкурсу Нацради, розподілений між телекомпаніями. Адже мала потужність передавачів, передбачених у проекті(з розрахунком на мобільне телебачення), не забезпечить якісний сигнал у великих містах, де багато високих будинків. Підтвердженням цього слугує проведений у Києві експеримент, який довів, що потужність передавача в 1 кіловатт недостатня для доставки якісного цифрового сигналу.

 

Телерадіоасоціація також звертає увагу представників влади на перспективність для розвитку «цифри» матеріальної бази, яка була створена в Україні майже за 50 років існування в державі аналогового телебачення (наявність високих антенних опор та потужних передавачів 3-го, 4-го, 5-го діапазонів).

 

Наразі в Україні три повноцінних загальнодержавних аналогових покриття, які охоплюють понад 90% населення. Сьогодні на базі кожного з покриттів можна створити окремий мультиплекс і якщо започаткувати його у стандарті MPEG-4, то лише за рахунок модернізації нинішньої мережі аналогового мовлення та переведення її на «цифру» уже найближчим часом можна було гарантувати переважній більшості населення України щонайменше 30 загальнонаціональних каналів у відмінній якості.

 

В «Укр-DVB-Форумі» також занепокоєні тим, що в Україні зовсім не вирішуються питання конверсії частот та повернення для потреб телебачення частот, які використовуються операторами мобільного зв»язку. Це теж, на думку членів асоціації, стримує розвиток цифрового телебачення в Україні.

 

У зверненні Асоціації зазначається: «В України є ще час та можливості, щоб запобігти колапсу у сфері телебачення з переходом на цифрові технології. Але для цього необхідно об’єднати зусилля Президента, Верховної Ради та Кабінету Міністрів України, по-справжньому, а не формально врахувати громадську думку, припинити залаштункову відомчу метушню та ухвалити професійно підготовлену Державну програму розвитку цифрового телебачення».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
15349
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
глядач
5848 дн. тому
Кто-нибудь знает, зачем нам аж 30-общенациональных каналов? Смотреть по всем им одну и ту же "Иронию судьбы" с титрами? Одни и те же высосанные из дупы новости-аналитыку? Не смешите мои тапочки!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду