«Морський бій» в інформаційній акваторії

21 Квітня 2008
30285
21 Квітня 2008
14:15

«Морський бій» в інформаційній акваторії

30285
Поки українські політики з різних легендарних вулиць столиці криють один одного «похвалами», в Криму наші північні сусіди успішно розгортають чергову базу. Але вже не військово-морську, а ударно-медійну. Без попереднього обумовлення термінів її дислокації. Як мовиться, під місцевим прикриттям.
«Морський бій» в інформаційній акваторії
Як повідомили джерела з Сімферополя, інформаційне агентство «Е-Крым» вже встигло розрекламувати на своєму сайті нове друковане видання під скромною назвою «Головний проспект», яке вперше вийшло в світ 9 квітня цього року на 16 шпальтах формату А3.
 
А ось і перші відомості про новонароджену: «Газета покликана інформувати жителів кримської столиці про головні події, що відбуваються в місті, а також надавати корисну інформацію, що допомагає приймати життєво важливі рішення. Засновник газети — видавництво «Крымские Вести» ставить за мету максимально полегшити доступ сімферопольців до якісної інформації. З цієї причини «Головний проспект» розповсюджуватиметься безкоштовно. Жителі кримської столиці зможуть вільно брати газету з фірмових стійок у торгових центрах, супермаркетах, а також в магазинах, банківських установах і підприємствах сфери обслуговування Сімферополя».
 
Звичайно, поява нової «газетки» в Криму явно залишилася непоміченою в «центрі». І на перший погляд, ніяк не пов'язана з російсько-українськими відносинами. Тим більше що саме час радіти - з'явилася гучна заява МЗС про те, що «Україна передала Росії Меморандум щодо етапів і порядку виведення до 28 травня 2017 року військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації з місць його тимчасової дислокації на території України». Мовляв, ось, панове присяжні засідателі, лід рушив! І цей самий Меморандум передав, мовляв, сам міністр закордонних справ України Володимир Огризко своєму російському колезі Сергію Лаврову під час свого візиту в Москву 15 квітня. Українців запевнили, що Меморандум має вивчити і проаналізувати російська сторона, і у разі згоди сторони підпишуть його. Передбачається, що з 1 червня 2008 року повинні початися консультації щодо порядку та етапів виведення військових формувань ЧФ РФ з території України.
 
Тепер можна уявити, як був зіпсований апетит наших братів-слов'ян, коли їм принесли дайджест новин іноземних ЗМІ з таким повідомленням переможного характеру. Та видно ложки, вилки й ножі відразу були відкинуті убік, бо відповідь Україні намалювали практично миттєво.
 
«Твердження про початок в червні поточного року консультацій з питань виведення Чорноморського флоту Російської Федерації з території України не відповідають дійсності», - відповів у свою чергу Департамент інформації і преси МЗС Росії. І з властивою язвинкою додав: «15 квітня в ході зустрічі міністрів закордонних справ Росії і України українська сторона передала російській стороні проект меморандуму про етапи і порядок виведення військових формувань Чорноморського флоту Російської Федерації з території України. Українській стороні було сказано, що в Москві розглянуть даний документ, проте обговорення цієї теми не є для нас актуальним. Позицію української сторони з питання про терміни перебування Чорноморського флоту Російської Федерації на території України ми взяли до відома, і її враховуватимуть під час вибудовування всього комплексу відносин між двома державами».
 
А у відповідь – державна тиша. Лише два українські політики відкоментувалися журналістам. «Якщо Росія продовжуватиме робити провокаційні антиукраїнські заяви, то Україна може вимагати дострокового виведення Чорноморського флоту РФ з Криму», - заявив народний депутат з фракції НУНС Борис Тарасюк. Він навіть не виключив, що особисто в такій ситуації ініціюватиме питання про дострокове виведення Чорноморського флоту. І нагадав, що Росія узяла на себе зобов'язання вивести флот не після, а до 2017 року!
 
Цікаво, але в унісон зі своїм політичним опонентом висловився і депутат від Партії регіонів Олександр Кузьмук, міністр оборони в «тіньовому» уряді Віктора Януковича: «Росія вже сьогодні повинна була вивести з Криму 50% військових формувань Чорноморського флоту, щоб встигнути звільнити півострів до 2017 року. Існують домовленості, які передбачають виведення флоту до 2017 року. І ми їх повинні виконувати. Чорноморський флот – це украй складна структура. І якраз тому, для того, щоб її вивести, було відведено 20 років. Сьогодні вже має бути зроблено 50% необхідного у підготовці інфраструктури скорочення складу флоту і вирішення соціальних питань», – сказав Кузьмук і одразу ж запропонував зробити ревізію того, що виконано.
 
Як розгортатимуться події далі – поки що невідомо. Але інформаційно Москва упевнено випереджає Київ, де не поспішають реагувати на випади Кремля. Хоча, як вважає голова парламентського комітету з питань національної безпеки і оборони Анатолій Гриценко, «Російська Федерація – це держава, в якій просто так заяви не роблять, і там проводиться серйозна інформаційна політика». Щоправда, він, перебуваючи міністром оборони, намагався дати офіційний «відлуп» росіянам, після того, як 12 березня 2006 року на телеканалі «РТР-планета» російський журналіст Аркадій Мамонтов поширив інформацію про розміщення на території України таємних в'язниць Центрального розвідувального управління США. Тоді Гриценко відразу ж організував виїзд журналістів і політиків на місця нібито в'язниць ЦРУ і потім подав до суду на телеканал. Хоча мало хто чекав, що ця затія виграшна, але 24 липня 2007 року Голосіївський суд Києва задовольнив в повному обсязі позов Міноборони і визнав поширену інформацію про розміщення на території України таємних в'язниць ЦРУ недостовірною і зобов'язав телеканал і журналіста Мамонтова спростувати недостовірну інформацію за допомогою трансляції в ефірі повного тексту рішення Голосіївського районного суду Києва. Не погодившись із рішенням Голосіївського суду від 24 липня, телерадіокомпанія і журналіст подали до Апеляційного суду міста Києва скаргу. 28 листопада суд цю скаргу відхилив, а рішення Голосіївського районного суду міста Києва залишив без змін.
 
Такої поразки на інформаційному фронті Москва ніколи не пробачить Києву. Обов'язково буде продовження. Хоча, чому буде? «Головний проспект» у столиці Криму вже з'явився і починає свій бурхливий розвиток, уміло користуючись внутрішньополітичним галасом у центрі.
 
За інформацією джерел - газета повнокольорова, друкується в недешевому запорізькому видавництві, зарплати співробітників на порядок вищі, ніж у колег з інших видань, і стартанула вона з тиражу в 20 тисяч примірників. І хоча вона позиціонується як міська, але вже в другому числі на розвороті розповіла про конфлікт, пов'язаний із Тузлою. Також є інформація, що газета не зупиниться на щотижневому форматі і поступово переросте у щоденну. Говорять і про перспективи розвитку в медіа-холдинг. Тобто «Головний проспект» став звичайним плацдармом для розвитку російського інформаційного наступу.
 
Що буде далі з медіа-простором України, припустити вже легко, тому що на носі - вибори президента України. Медіа-простір перетвориться на медіа-толоку. І розібратися «маленькому українцеві» в цьому потоці інформації буде вже вельми непросто. Втім, і для «великого росіянина» Україна теж має свої медіа-пропозиції – чом би не налагодити розповсюдження газети «Голос України» на Арбаті та не запустити в кабельні мережі Москви телеканал «Рада»? За відсутністю коштів для нового національного ЗМІ-продукту.
 
 
Василь Годований, для «Главреда»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Василь Годований, для «Главреда»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30285
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду