Прокуратура Криму розслідує появу у файлообмінних мережах Сімферополя відеороликів із жорстокими вбивствами

18 Квітня 2008
25134
18 Квітня 2008
13:38

Прокуратура Криму розслідує появу у файлообмінних мережах Сімферополя відеороликів із жорстокими вбивствами

25134
Прокуратура Криму розслідує появу у файлообмінних мережах Сімферополя відеороликів із жорстокими вбивствами
Прокуратура Криму порушила кримінальну справу за фактом розповсюдження відеоматеріалів, що пропагують культ насильства і жорстокості. Як повідомила «Телекритиці» прес-секретар відомства Наталія Бояркіна, ролики з’явилися у локальній файлообмінній мережі Сімферополя, власником якої є компанія AVANET. Підставою для проведення прокурорської перевірки стала скарга мешканки кримської столиці.
 
«Це були два відеоролики. Перший, під назвою “Усі дивляться”, демонстрував жорстоке побиття дівчини. Другий – “Смерть таджика та ага” – демонстрував, наскільки можна судити по назві, убивство таджика і дагестанця», – зазначила пані Наталія.
 
За її словами, вже встановлено комп’ютер, із якого розміщувалися матеріали. Наразі тривають слідчі дії. Справу порушено за ч. 2 ст. 300 Кримінального кодексу України – розповсюдження творів, що пропагують культ насильства і жорстокості, яка передбачає покарання у вигляді штрафу від ста до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до п’яти років.
 
Зазначимо, що принаймні один із цих відеороликів – «Убивство таджика і дага» – вже відомий в інтернеті. У ньому показано двох людей, що стоять на колінах. Одному з них відрізають голову ножем із зазубринами, епізод триває близько півтори хвилини. Другому, який знаходиться перед виритою ямою, з-за кадру стріляють у голову. Перед стратою обидві жертви повторюють на камеру: «Нас заарештували російські націонал-соціалісти». Ролик завершується музикою та планом червоно-білого прапору зі свастикою. Відповідальність за вбивства взяла на себе нікому не відома «Націонал-соціалістична партія Русі».
 
Уперше ролик потрапив в інтернет минулого року – його розмістив у Живому журналі російський блоґер під ніком Антициган. Ним виявився студент Майкопського державного технологічного університету Віктор Мільков. У листопаді 2007-го його засудили за ч. 1 ст. 282 КК РФ (публічне розпалювання ненависті або ворожнечі за ознакою національності) до одного року виправних робіт. При цьому авторів відеоролику, а також чи є справжнім показані на ньому убивства, російським правоохоронцям встановити не вдалося.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25134
Читайте також
02.06.2008 12:07
Николай Кузякин
для «Детектор медіа»
10 659
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду