Щоденник євроатлантиста. Інформаційний наступ Росії

11 Квітня 2008
21606
11 Квітня 2008
13:32

Щоденник євроатлантиста. Інформаційний наступ Росії

21606
Після Бухарестського саміту мене довго переслідувала одна картинка. Бухарест, пізній вечір. Хол чотирьохзіркового готелю «Рін Гранд» в промисловій зоні на обочині міста.
Щоденник євроатлантиста. Інформаційний наступ Росії

Втомлені від затяжного початку саміту журналісти – основні клієнти побудованого румунами під саміт НАТО другого за величиною готельного комплексу в Європі – знімають стрес алкогольними і без- напоями в барі. В якийсь момент в холі з’являється відомий «друг» України, депутат Держдуми Сергій Марков у компанії з колегою Костянтином Косачевим.

 

Коли хтось із моїх колег російською покликав Маркова на два слова, той помітно насторожився: «А вы откуда?». Почувши, що має справу з українцями, розслаблено і радісно протянув: «О, я как раз сегодня об Украине вспоминал». Цього пан Марков міг і не казати: людина, яка, за власним зізнанням, купує на День захисника Вітчизни собі в подарунок DVD-фільм «Освобождение Украины», просто зобов’язана думати про Україну денно і «нощно». А в Бухаресті й поготів. Щоправда, Марков зізнався, що згадував він Україну в Держдумі у зв’язку з голодомором, а не з НАТО. Косачев, який останнім часом завдяки знанню англійської мови і, очевидно, відсутності затулінського радикалізму в заявах, фігурував на ток-шоу каналу «Бі-Бі-Сі», спокійно спостерігав за нашим з Марковим коротким «спілкуванням» з сусіднього столика, на котрому в якийсь момент з’явились склянки з чимось на кшталт віскі. Марков через це помітно нервував. Зрештою, заявив, що він перебирається до іншого готелю й кинув таку фразу: «Мы вас не предадим и не сдадим, хотите вы того или нет». Йшлось, звісно ж, про НАТО.

 

Сказати, що Марков відкрив якусь таємницю? Ні. Але остання частина його обіцянки («хотите вы того или нет») в черговий раз наштовхнула мене на зовсім не радісні думки про те, який інформаційний пресинг з боку Росії чекає на Україну після Бухарестського саміту. Більше ні Маркова, ні Косачева в Бухаресті я не зустрічала, отож його обіцянка якось забулась. Тим паче, що наступний день у румунській столиці з’явився Путін, який поводив себе на публіці напрочуд чемно: хіба що кілька разів різанув по вухах неросійських журналістів словом «брєд».

 

Це вже потім просочиться інформація, як Путін на засіданні Ради Росія-НАТО вичитував нові країни-члени за «тотальну демонізацію Росії». Як він відмовлявся приймати заключне комюніке, вимагаючи від Альянсу «компенсаційних формулювань» у зв’язку з рішенням НАТО прийняти Україну та Грузії в свої лави і грозився визнати незалежність Абхазії. І, нарешті, це вже потім газета «Коммерсант» видала на-гора шматок лекції з історії, яку Путін прочитав Бушу і в Бухаресті, і начебто в Сочі («Ты же понимаешь, Джордж, что Украина - это даже не государство! Что такое Украина? Часть ее территорий - это Восточная Европа, а часть, и значительная, подаренная нами!»).

 

І навіть, якщо допустити, що подібні випади Путіна, як свідчать деякі учасники дискусії в Бухаресті, лунали не з типовою для російського президента агресію та роздратуванням, а якимось жалем – факт залишається фактом: Владімір Владімірович на найвищому міжнародному рівні (хоч і за зачиненими дверима) заперечив існування України як незалежної держави, а також дав зрозуміти, що саме на її розколі буде грати Росія, не допускаючи Київ у НАТО. Тут варто зазначити, що відразу після президентської кампанії 2004-року, занепокоєння територіальною цілісністю України вже гуляло по штаб-квартирах Єврокомісії та НАТО – на цю тему західні співрозмовники неодноразово, за нашою інформацією, допитували українських дипломатів та експертів. Тепер ця російська фішка знову може реанімуватись на столах натівських і євросоюзівських бюрократів.

 

Те, що Путін робив подібні заяви, в інтерв’ю «Эхо Москвы» фактично підтвердив російський міністр закордонних справ Сергій Лавров. Хоч і досить дипломатично: «Президент Путин и в Бухаресте, и на встрече с президентом Бушем напомнил, как формировалась нынешняя Украина в ее сегодняшних границах, напомнил о том, насколько противоречивы настроения в украинском обществе по отношению к вступлению в НАТО, напомнил о том, насколько сложно идут процессы демократического развития Украины, они по-прежнему ищут модель своего государства, президентская республика, парламентская, парламентско-президентская, насколько сильны противоречия между западной частью страны и ее восточными и южными регионами».

 

Більш ніж очевидно, що подібна заява Путіна могла б стати неоціненним подарунком для прихильників євроатлантичної інтеграції в Україні (в Росії такий месидж ВВП міг би хіба додати йому зайвих балів в очах тамтешнього населення). Але судячи з того, що українські «верхи» відмовчуються, напрошується висновок, що цим подарунком в Україні поки не готові скористатись.

 

Зате, щоб ніхто і не сумнівався: його з радістю використають європейські скептики українського членства в НАТО напередодні того, як оцінити прогрес Києва з просування до ПДЧ у грудні. Адже, коли Німеччина виробляла свою позицію по Україні, одним з її аргументів було те, що потрібно дочекатись, коли Путін пересяде в крісло прем’єра: мовляв, Медвєдєв навряд чи буде так жорстко демонструвати свою незгоду проти розширення Альянсу далі на Схід. Це ми з вами розуміємо, що в сьогоднішній Росії бути налаштованим проти НАТО – це патріотично і модно. І не менш патріотично і модно бути налаштованим проти України в НАТО. Завдяки проробленій Путіним за вісім років роботі. І всупереч тому, що в 2000-му році він не виключав, що Росія теж буде в Альянсі («Я не исключаю такой возможности. В том случае, если с интересами России будут считаться, если она будет полноправным партнером... Когда мы возражаем против расширения НАТО на восток, мы не говорим о том, что у нас там какие-то особые интересы, мы думаем, прежде всего, о том месте в мире, которое занимает сегодня и будет занимать завтра наша собственная страна. И если нас пытаются исключить из процесса принятия решения, вот это вызывает опасение и раздражение с нашей стороны»).

 

І поки в Києві продовжують переварювати випади Путіна перед другом Джорджем (цікаво, насправді, як на неї реагували в присутності ВВП лідери країн-членів НАТО?), російські медіа, здається, вже розпочали масовану підготовку до грудневого засідання міністрів закордонних справ країн-членів Альянсу, де має відбутись «оцінка прогресу» Києва. На деяких російських ресурсах навіть з’явились матеріали, в яких вимальовуються сценарії військових дій на території України: пропоную, зокрема, ознайомитись з опусом «Танки и апельсины» на сайті Агентства політичних новин, аби зрозуміти, з яким родом інформаційних продуктів нам доведеться мати справу в найближчому майбутньому. Протистояти таким «продуктам» - означає, з-поміж іншого, опускатись до рівня дискусії, нав’язаної Кремлем. Не реагувати на них – те саме, що сприяти розповсюдженню на території своєї ж країни страшилок про євроатлантичне пекло для України. Єдине, що при таких медіа-потоках головні рупори Партії регіонів можуть особливо не хвилюватись, що з державного бюджету виділяються кошти на інформаційну кампанію по НАТО, а не проти НАТО: останню, судячи з усього, готова повністю профінансувати зі свого бюджету Росія (до речі, цікаво, чому Віктор Янукович, коли був прем’єром, не відмовлявся від 5 мільйонів гривень на інформаційну євроатлантичну кампанію, яка передбачала низку заходів з цього приводу?).

 

Сьогодні вже зрозуміло: надії тих, хто відмовивши Україні в терміновому ПДЧ, розраховував на зміну позиції Росії в цьому питанні – абсолютно марні. Тим паче – до грудня місяця. Марні також сподівання змінити позицію Німеччини без відповідного коригування настроїв в Росії. Єдине, на що залишається сподіватись, так це на те, що російський пресинг поставить провідні політичні сили в таку ситуацію, коли підігрувати Росії буде так само непатріотично й непопулярно, як ратувати за вступ України до НАТО на території Росії. А також на те, що Німеччини формуватиме свій вердикт стосовно України та ПДЧ, не дожидаючись зміни настроїв у цьому питанні в Москві.

 

Альона Гетьманчук, «Главред»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Альона Гетьманчук, «Главред»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21606
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду