Генпрокуратура РФ має намір запровадити цензуру інтернет-сайтів

11 Квітня 2008
30673
11 Квітня 2008
10:56

Генпрокуратура РФ має намір запровадити цензуру інтернет-сайтів

30673
Генпрокуратура РФ має намір запровадити цензуру інтернет-сайтів

Для боротьби із злочинами на грунті расизму і націоналізму потрібно знов посилити ступінь відповідальності ЗМІ, узаконити норми відповідальності для Інтернет-сайтів, а також підсилити контроль держави за освітніми програмами в релігійних об'єднаннях. Така думка Генпрокуратури, співробітники якої вже розробили поправки до відповідних законів і передали їх для ознайомлення думському комітету з безпеки.

 

Про поправки стало відомо на засіданні думського комітету з безпеки, присвяченому злочинам проти іноземців. Заступник генпрокурора Євген Забарчук направив не тільки профільну інформацію, але цілий пакет законодавчих напрацювань, зведених в єдиний законопроект.

 

Найбільша кількість профілактичних заходів передбачене для мережі Інтернет, заради якої в генпрокуратурі написали нову статтю для закону "Про протидію екстремістській діяльності". Якщо який-небудь матеріал, розміщений на якому-небудь сайті, буде визнаний судом екстремістським, доступ до цього матеріалу повинен бути перекритий.

 

Якщо який-небудь сайт дозволить собі неодноразове розміщення екстремістських матеріалів, то він буде закритий. Список екстремістських інтернет-матеріалів і сайтів регулярно публікуватиметься в ЗМІ. Провайдери зобов'язані будуть протягом місяця припинити обслуговування сайту, який буде в цьому списку.

 

Ефективність таких заходів викликає сумніви як у депутатів, так і у експертів.

 

Заступник голови комітету Держдуми з інформаційної політики, інформаційних технологій і зв'язку Сергій Гаврилов (КПРФ) звертає увагу на те, що законодавці при всьому бажанні можуть регулювати тільки сегмент Інтернету в доменній зоні RU, а "йти шляхом Китаю технологічно складно". "Тема дозріла для того, щоб на міжнародному рівні, хоч би в рамках програм обміну інформацією з протидії тероризму, поки між Євросоюзом і США, прийняти угоду про створення якогось координуючого органу, який би допомагав вирішувати цю проблему", - вважає депутат. Заступник голови комітету з безпеки Геннадій Гудков ("Справедлива Росія") висловився різко: "Знову пропонують гайки закручувати. Ми закручуємо, а ситуація все погіршується".

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
30673
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду