Колектив газети СПУ «Києве мій» звільнений без пояснення причин і матеріальної компенсації

4 Березня 2008
16873
4 Березня 2008
12:02

Колектив газети СПУ «Києве мій» звільнений без пояснення причин і матеріальної компенсації

16873
Колектив газети СПУ «Києве мій» звільнений без пояснення причин і матеріальної компенсації
29 лютого весь колектив газети Соціалістичної партії України «Києві мій» було звільнено з роботи без пояснення причин та матеріальної компенсації.
 
Як розповів «Телекритиці» один із працівників видання Антон Щегельський, в газеті від початку її існування було багато негараздів. У момент заснування газети, два з половиною роки тому, була ухвала Київського міському про те, що всі працівники редакції повинні бути зачислені в штат із оформленням трудових книжок, але цю ухвалу так і не було виконано. У середині минулого року головного редактора «Києве мій» Людмилу Цибулько все-таки зарахували – як головного редактора однієї з газет медіахолдингу СПУ - на символічну ставку в тисячу гривень. Інших працівників пообіцяли оформити після Нового року. Проте цього так і не сталося.
 
Напруження в редакції підсилилося після того, як позачергові вибори до Парламенту в минулому році закінчилися не найкращим чином для СПУ. За словами Антона Щегельского, тоді дехто з колективу дозволив собі досить різкі висловлювання на адресу Київського комітету СПУ, першим секретарем якого є Микола Данилін (на фото). Крім того, працівники намагалися підняти питання про підвищення платні. Адже фактично до щотижневої газети дописували три людини: редактор та два журналісти. Проте реакції від засновників вони не так і не дочекалися: «Ми відчули, що нас поступово намагаються вижити з редакції».
 
28 лютого працівники «Києве мій» надіслали листа на адресу Миколи Даниліна, в якому звернулися до нього із проханням конкретно відповісти на поставлені ними питання: «Кто наш работодатель? Кто выплатит нам отпускные за прошлые годы? Как, где и когда мы будем оформлены? Будет ли пересмотрена наша заработная плата в связи с инфляцией? Будет ли увеличен штат в связи с непомерно возросшими требованиями к газете как со стороны холдинга, так и со стороны товарищей из городского «актива»?Как вообще вам представляется такая структура как редакция газеты в дальнейшем и как будут организованы взаимоотношения с остальными партийными структурами». Якщо ці умови не було б виконано, працівники видання планували з 1 березня розпочати страйк.
 
Наступного дня Микола Данилін все ж таки прийшов до редакції, разом із секретарем міськкому з ідеології Ігорем Швигіним та у супроводі озброєного охоронця. Проте наслідки цієї зустрічі виявилися неочікуваними для колективу. Замість того, щоб дати якісь пояснення, він викинув весь колектив газети «Києве мій» на вулицю. Причому люди не мали змоги навіть зібрати свої особисті речі: «В редакційних комп’ютерах залишилась документація, необхідна для здачі фінансового звіту, а також матеріали штатних журналістів і позаштатних авторів. Ці матеріали готувалися для наступних номерів і є нашою інтелектуальною власністю. При цьому вони не пред’явили нам жодних письмових чи бодай усних пояснень. На наше прохання здійснити передбачений у таких випадках законом грошовий розрахунок вони також відмовилися й від цього».
 
За словами Антона Щегельського, в нього залишився диктофонний запис цієї зустрічі. Наразі вони відправили заяву, в якій звертають увагу на цю подію, на адреси керівника медіахолдінгу СПУ Юрія Бутусова, Голови Національної спілки журналістів Ігоря Лубченка, Голови Київського комітету Незалежної медіа-профспілки Михайлини Скорик та голови СПУ Олександра Мороза:  
 
«Ми здивовані реакцією на ці події Олександра Мороза, а точніше – її відсутністю. Адже він не лише були повністю в курсі всіх наших негараздів, у тому числі й соціальних, але й неодноразово заявляв про особисту підтримку журналістів, які відстоюють людську правду і свої права на чесну працю та гідний соціальний захист. Спільно з ним нам обіцяли підтримку ще два партійні лідери – Валентина Семенюк-Самсоненко та Ярослав Мендусь. То де ж Ваша підтримка? Де правда і де сповідувана Вами соціальна справедливість?! Невже вона полягає в тому, щоб людей за критику зарозумілих партійних персоналій викидали як непотріб на вулицю – без будь-якого з’ясування обставин і належних, згідно із законодавством, виплат».
 
За словами журналістів, у разі потреби вони збираються звернутися до міжнародної спільноти, Соціалістичного інтернаціоналу, судових інстанцій, включаючи Європейський суд з прав людини.
 
«Детектор медіа» також звернулася за коментарями до самого Миколи Даниліна. Проте він не виявив бажання прояснити ситуацію: «Грязь и ложь, которую они распространяют сегодня, я комментировать не буду». Також, за його словами, газета «Києве мій» надалі буде виходити у звичайному режимі. Проте видавати її буде вже новий колектив.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16873
Коментарі
2
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Член СПУ
6042 дн. тому
Гнать господ Мендуся и Бутусова в три шеи надо подальше от Соцпартии. А то создали себе бизнес-проект и зарабатывают на партии. А если Мороз подигрывает указаным господам, то и его туда же... Может быть тогда и партия возродится и начнет отстаивать социальные идеи....
Маю очі
6051 дн. тому
Ситуация в печатных органах СПУдействительно сложная. Обычно "кто ужинает девушку, тот ее и танцует", вот с газетами социалистов так не получается. Холдинг их финансирует, а учредителями и собственниками являются местные парторганы. И вопрос о трудоустройстве непонятно перед кем ставить: то ли перед собственником, то ли перед тем кто платит. Пока господа Мендусь и Бутусов не решат вопросы перерегистрации изданий "на холдинг" такая "стремная" ситуация будет сохраняться во всех региональных изданиях СПУ.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду