«Репортери без кордонів»: 2007 рік - найгірший за рівнем свободи слова в останньому десятиріччі

13 Лютого 2008
20924
13 Лютого 2008
08:09

«Репортери без кордонів»: 2007 рік - найгірший за рівнем свободи слова в останньому десятиріччі

20924
«Репортери без кордонів»: 2007 рік - найгірший за рівнем свободи слова в останньому десятиріччі

Такої поганої ситуації зі свободою слова та думки у світі, як у 2007 році, не спостерігалося щонайменше десять років. Про це йдеться у звіті міжнародної правозахисної організації «Репортери без кордонів» за минулий рік, який оприлюднили у вівторок в Берліні.

 

Зокрема, за даними правозахисників, торік під час виконання своїх обов’язків загинули 86 журналістів та 20 медіа-асистентів. Як попередили правозахисники, у 2008 році ускладнення чекають на журналістів тих країн, де відбуватимуться вибори, а саме - Пакистан, Іран, Зімбабве та Російську Федерацію.

 

В Україні, на думку оглядачів, з президентством Віктора Ющенка журналістам стало легше дихати, але вони далі перебувають під політичним тиском.

 

За словами керівника відділу Європи та колишнього Радянського Союзу в цій організації Ельзи Відал, Україну ще не можна назвати прикладом для наслідування: «Україна не звільнилася від політичного тиску, навіть якщо ситуація поліпшилася. Я б сказала, що становище трохи краще, ніж у Росії в 2007 році», - зазначила вона.

 

«Репортери без кордонів» як приклад наводять закриття телевізійної програми «Толока» на каналі УТ-1 і відставку редактора «Газети 24» через те, що один із головних акціонерів видання захотів диктувати політичну лінію.

 

Також правозахисники звертають увагу на побиття фотокореспондента газети «Сегодня» в Одесі під час мітингу прихильників Юлії Тимошенко, через три дні після того, як невідомі повідомили, що офіс видання замінований. Головний редактор пов’язує ці події з тим, що «Сегодня» судиться з Олександром Турчиновим, який звинувачує видання у наклепі.

 

Також уже постійним докором на адресу української влади є малий поступ у розслідуванні справи Ґонґадзе: суд над виконавцями почався 2006 року, але досі затягується.

 

Окрім того, «Репортери без кордонів» вважають, що більшість урядів на пострадянських теренах має проблеми з вільною пресою. Зокрема Ельза Відал, наводить приклад Росії: «Упродовж 2007 року у Росії ми буди свідками того, як заарештовують журналістів під час демонстрацій опозиції, закривають незалежні газети, а деяких журналістів відправляють до психіатричних лікарень».

 

За даними «Репортерів без кордонів» до психлікарень минулого року потрапили щонайменше двоє російських журналістів – як покарання за гостре слово.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20924
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду