У Росії ініціюють створення громадської ради для контролю над телебаченням

7 Лютого 2008
36530
7 Лютого 2008
09:42

У Росії ініціюють створення громадської ради для контролю над телебаченням

36530
У Росії ініціюють створення громадської ради для контролю над телебаченням
Спікер Ради Федерації Росії Сергій Миронов скерував до Державної Думи законопроект, який передбачає створення громадської ради, що займатиметься «аналізом телепродукції та виробленням рекомендацій за основними напрямками телемовної політики», повідомляє російська газета «КоммерсантЪ».
 
Проект передбачає внесення змін до законів «Про засоби масової інформацію» та «Про громадську палату РФ». Раду пропонують формувати за аналогією з Громадською палатою. По двоє членів буде запропоновано призначити президентові, уряду, Раді Федерації та Держдумі, вповноваженому з прав людини в РФ та Громадській палаті. А вже призначені 12 із 25 членів ради протягом 60 днів із дня свого призначення мають обрати ще 13 членів із-поміж кандидатур, висунутих громадськими об’єднаннями та творчими спілками. Членами ради не можуть бути чиновники та працівники телеканалів; рада формуватиметься з людей віком понад 25 років, «які мають особливі заслуги перед державою та суспільством у сфері розвитку свободи масової інформації та культури». Склад громадської ради пропонують оновлювати що два роки, вона матиме свого секретаря та апарат, а витрати на її діяльність пропишуть окремим рядком у федеральному бюджеті.
 
Основними напрямками роботи ради, що збиратиметься не рідше, ніж двічі на місяць, будуть «аналіз телевізійної продукції», «виявлення думки населення з основних напрямків телемовлення», «вироблення рекомендацій у галузі телемовної політики» та «виявлення фактів зловживання свободою масової інформації на телебаченні». У документі наголошено, що «діяльність ради не може порушувати свободу масової інформації, яка гарантується Конституцією та виключає цензуру».
 
За інформацією газети, фракція «Справедливая Россия» у Держдумі допрацює документ, після чого він буде винесений на розгляд парламенту. Сергій Миронов пояснив свою ініціативу так: «Те, що зараз коїться на телебаченні, не тільки аморально, але й антидержавно». Як пояснили газеті у Раді федерації, законопроект готувався за підсумками консультацій із клубом православних журналістів, який ще торік закликав Сергія Миронова вжити заходів для впливу на телебачення. На сайті клубу «Релігія і ЗМІ» вже активно висувають кандидатів у члени громадської ради та просувають ідею її створення.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36530
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду