На російських тележурналістів подали до суду за «путінг»

11 Січня 2008
25331
11 Січня 2008
11:26

На російських тележурналістів подали до суду за «путінг»

25331
На російських тележурналістів подали до суду за «путінг»

Слідче управління слідчого комітету при прокуратурі Володимирської області РФ порушило кримінальну справу проти журналістів телекомпанії "ТВ-6 Владимир" за фактом можливої образи президента РФ Володимира Путіна.

 

Як повідомляється на сайті телекомпанії, йдеться про матеріал, що вийшов 30 листопада 2007 року в рубриці "Без коментарів", в якому розповідалося про форум прихильників Путіна. Приводом для перевірки стало звернення члена "Єдиної Росії" Михайла Бабича, обраного депутатом Держдуми від Володимирської області. Через день після виборів депутат поскаржився в прокуратуру, що, на його думку, слова ведучого новин і відеоряд із заходу містили образи президента і розпалювання національної ворожнечі.

 

Експерт Нижегородського лінгвістичного університету Михайло Грачов, до якого звернулися за порадою, заявив, що публіцистичне кліше "путінг", яке означає мітинг на підтримку Путіна, і словосполучення "вірні путіністи" ("верные путинцы") в значенні "Прихильники Путіна" "в певному контексті" можуть бути образою президента країни, пояснюють співробітники телекомпанії. У зв`язку з цим було порушено справу за статтею 319 КК РФ (публічна образа представника влади при виконанні посадових обов`язків).

 

З 14 січня співробітників "ТВ-6 Владимир" почнуть викликати на допити у відділ у особливо важливих справах слідчого управління при прокуратурі Володимирської області, поки як свідків. Максимальна міра покарання за статтею про образу представника влади - до року виправних робіт.

 

Як уточнює "Комсомольська правда", розпалювання національної ворожнечі Бабич угледів у тому, що виступ іншого "єдинороса" Андрія Ісаєва в кадрі чергувався з концертними номерами у виконанні грузинського, чукотського і єврейського ансамблів. Про порушення справи за цими звинуваченнями поки нічого не повідомляється. Раніше автор сюжету Сергій Головінов заявив, що розглядає можливість стрічного позову про захист професійної і ділової репутації. Підозри в розпалюванні національної ворожнечі журналіст вважає образою, оскільки телекомпанія "завжди активно виступала проти націоналізму", повідомив він газеті.

 

Нагадаємо, в Саратові досі продовжується справа про публікацію в газеті "Саратовський репортер" колажа, де Путін зображений в образі штандартенфюрера Штірліца. Члени саратовського відділення "Єдиної Росії" угледіли в опублікованій 31 серпня 2007 року ілюстрації образу представника влади. Слідчий комітет вже двічі відмовляв у порушенні кримінальної справи, проте у середині грудня його утретє відправили на додаткову перевірку.

 

Тим часом головний редактор інтернет-видання "Курсив" Володимир Рахманьков у жовтні 2006 року був засуджений до штрафу в 20 тисяч рублів за публікацію на сайті своєї статті "Путін як фалічний символ Росії". Івановський мировий суд визнав його винним за тією ж 319 статтею.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
25331
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду