Український форум благодійників стурбований форматом роботи Національної Ради з питань благодійництва «Зігрій любов’ю дитину»

28 Грудня 2007
4863
28 Грудня 2007
15:30

Український форум благодійників стурбований форматом роботи Національної Ради з питань благодійництва «Зігрій любов’ю дитину»

4863
Український форум благодійників стурбований форматом роботи Національної Ради з питань благодійництва «Зігрій любов’ю дитину»
«Детектор медіа» отримала відкритого листа Українського форуму благодійників з приводу Указу Президента України №1238/2007 про створення Національної ради з питань благодійництва «Зігрій любов’ю дитину. Зокрема, УФБ висловлює занепокоєння непрозорістю та закритістю діяльності Ради.
 
Ниже наводимо текст листа повністю.
 
Відкритий лист Українського форуму благодійників
з приводу Указу Президента України   1238/2007 про створення
Національної ради з питань благодійництва „Зігрій любов’ю дитину”
 
Український форум благодійників, членами якого є 16 провідних українських та міжнародних благодійних фондів, щиро підтримує Главу держави у його прагненні відродити національну традицію та розвинути систему благодійної допомоги дітям України.
 
Протягом останніх п’ятнадцяти років у цій сфері державою та суспільством накопичено чимало складних проблем. Подолати їх можна також лише спільними зусиллями суспільства та держави й, у першу чергу, поєднанням ініціатив громадськості і соціально відповідального бізнесу за сприяння інститутів влади.
 
Провідні українські громадські організації та благодійні фонди ще з спочатку 90-х років у міру своїх місій та можливостей допомагали дітям країни, які потребували допомоги, – сприяли боротьбі з безпритульністю, дотриманню прав дитини, розвитку дітей з особливими потребами тощо. Вся ця діяльність спиралася та спирається на правові та етичні норми, закріплені у європейських стандартах благочинності.
 
Демократичною традицією провідних країн Європи є державна підтримка громадських ініціатив у соціальній сфері й, відповідно, прийняття державних рішень лише шляхом попереднього публічного обговорення. Це забезпечує прозорість та якість прийнятих рішень, попередження можливої несправедливості при розподілі допомоги, уникнення конфлікту інтересів у представників держави та бізнесу, у разі взаємодії державних інституцій та бізнесових структур на ґрунті благодійництва.
 
Ми вітаємо створення Національної Ради з питань благодійництва „Зігрій любов’ю дитину”. Втім, схема державного утворення цього благочинного починання здатна з самого початку викривити шлях розвитку благодійництва в Україні.
 
Правління Українського Форуму Благодійників стурбоване непрозорістю, закритістю прийнятого рішення щодо формату діяльності Національної Ради та призначення її керівника. Ми вважаємо, що у процесі прийняття рішення про Національну Раду з питань благодійництва та її керівництво порушено ряд морально-етичних принципів як діяльності третього сектору, так і законодавства щодо державних службовців.
 
Серед тих порушень, на які ми звертаємо особливу увагу громадськості, – відсутність попередніх широких консультацій з громадськими, у тому числі благодійними, організаціями, створення згаданої Ради в рамках структури Секретаріату Президента, а також призначення на посаду керівника, хай навіть на громадських засадах, близького родича Президента України.
 
За світовою традицією, робота двох близьких родичів в одній, навіть комерційній, установі, не кажучи про державну, не є припустима. У випадку призначення Віталіни Ющенко на посаду Голови Національної Ради, очевидною є наявність конфлікту інтересів. Такі дії, навіть за умови підтримки діяльності Національної Ради суспільством, викривлюють демократичну перспективу розвитку благодійництва у країні, віддаляють час набуття цією сферою європейських стандартів, отже, в кінцевому рахунку, суперечать самій ідеї суспільної взаємодопомоги.
 
Перші рішення щодо Національної Ради з питань благодійництва „Зігрій любов’ю дитину” викликають надто багато питань, оскільки суперечать як українським, так і міжнародним, прийнятим Україною, нормам державного управління.
 
Так, стаття 5 Закону України „Про державну службу” забороняє державному службовцеві „вчиняти дії, що можуть бути розцінені як використання свого службового становища в корисливих цілях у власних інтересах, а також дії, які відповідно до чинного законодавства вважаються корупційними”, „виявляти всупереч інтересам справи упередженість або прихильність до будь-якого підприємства, установи, організації, органу, об’єднання громадян чи конкретної особи”.
 
Кодекс поведінки державних службовців, рекомендований Комітетом Міністрів Ради Європи всім країнам-членам організації, також заперечує надання переваг у прийнятті рішень нематеріального характеру щодо кар’єрного росту родичам і визначає керівників установ відповідальними за збереження чесності державної служби, нагляд за належною процедурою відбору, вдосконалення кодексу поведінки та підтримання дисципліни.
 
Також Празька декларація „Положення про принципи та взаємні зобов’язання”, прийняту членами Європейського центру фундацій – найпотужнішого об’єднання фондів та донорських установі у Європі, закликає керівництво держав визнавати благодійні інституції вагомою складовою відкритого громадянського суспільства та співпрацювати з ними, поважаючи принципи професіоналізму, прозорості та підзвітності, відповідно до букви закону.
 
Розвиваючи європейські стандарти благодійності, Український форум благодійників закликає Президента дотримуватися загальноєвропейських етичних норм, а також норм законодавства України. Закликаємо дати можливість Національній Раді, після закінчення формування її складу у визначений термін, самостійно обрати Голову та сформувати робочі органи і програму діяльності. Також закликаємо Національну раду та всю спільноту благодійників формувати стратегії та здійснювати свою щоденну діяльність на засадах фахового підходу, відкритості та правомірності, що сприятиме ефективному розвитку сектору благодійництва в Україні.
 
Сподіваємось, що наш лист буде сприйнято як достойну пораду. Ми готові долучитись до роботи зі створення Національної Ради з питань благодійництва „Зігрій любов’ю дитину” і сприяти її ефективній роботі.
 
 
ПРАВЛІННЯ УКРАЇНСЬКОГО ФОРУМУ БЛАГОДІЙНИКІВ:
 
Євген Бистрицький, голова правління, Виконавчий директор Міжнародного фонду „Відродження”
Михайло Мінаков, директор з розвитку програм фонду „Євразія”
Святослав Павлюк , заступник виконавчого директора Польсько-української фундації співпраці (ПАУСІ)
Яків Рогалін, директор Донецького міського благодійного фонду „Доброта”
Світлана Супрун, консультант Фонду Ч. С. Мотта
Анна Гулевська-Черниш, виконавчий директор Українського форуму благодійників
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
4863
Коментарі
4
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Правдоруб
6119 дн. тому
О... свадебные генералы абиделись! Без них все решили! Или может за то, что бюджеты без них дерибанить будут?!
Врач
6119 дн. тому
А что это так грантоеды взволновались? Быстрицкий - на содержании старика Сороса, другие - правительства США... Борются против семейной коррупции? Можно подумать! То, что Ющенки гребут без совести - давно известно. Скорее всего, их не пустили к какому-то корыту
вужик_вогнепалик
6119 дн. тому
якщо б суспільство звертало увагу на порушення закону Президентом ще на початку 2005, може б ми і не були б в такій задниці зараз. як на мене, такий указ повине бути оскаржений прокуратурою.
прозревший
6119 дн. тому
Упс! Неужели уважаемые гг.Быстрицкий и Пекло еще не поняли с чем приходиться сталкиваться в нашей демократичной стране?! Странно, ведь взрослые и опытные же люди.... А пишут письма................
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду