Кабельники погрожують Нацраді повторним зверненням до Антимонопольного комітету

4 Грудня 2007
19117
4 Грудня 2007
16:20

Кабельники погрожують Нацраді повторним зверненням до Антимонопольного комітету

19117
Кабельники погрожують Нацраді повторним зверненням до Антимонопольного комітету
Учасники відкритих зборів Асоціації «Укртелемережа», в яких прийняли участь 143 оператора телемереж із 15 регіонів України, вирішили повторно звернутися до Антимонопольного комітету України (АМКУ) з приводу антиконкурентних дій Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення.
 
Активну участь у зборах також прийняли українські об'єднання операторів кабельного телебачення - Спілка кабельного телебачення України, Всеукраїнська Асоціація операторів кабельного телебачення і телеінформаційних мереж, Західно-Українська гільдія операторів кабельного телебачення, Асоціація телеінформаційних мереж Криму, Донецьке регіональне об’єднання телерадіокомпаній, операторів ефірного, ефірно-кабельного та кабельного мовлення «Донбастелемережа»- члени Координаційної ради операторів кабельного телебачення України.
 
Нацрада дедалі частіше зловживає своїми повноваженнями, видає суперечливі нормативно-правові акти, ідеться в прес-релізі, розісланому Наталією Клітною, гендиректором «Укртелемережі». Стосунки між Нацраддою та провайдерами програмної послуги схарактеризовано в цьому релізі як «громадський конфлікт». Новим витком конфлікту стала  рішення Нацради від 31 жовтня 2007 р., яке ухвалює за основу проект Положення про порядок ліцензування кабельного мовлення та здійснення ретрансляції телерадіопрограм (далі-Положення). Проектом надано тлумачення порядку проведення провайдерами програмної послуги адаптації змісту програм до вимог законодавства України у Дні трауру, інші дні скорботи. Зокрема в релізі ідеться, що документом:
 
«...встановлено заборону ретрансляції будь-яких телерадіопрограм та передач, особливо іноземного виробництва, за винятком виключно програм інформаційно-аналітичного та публіцистичного жанрового спрямування. Учасники зборів цілком згодні із тим, що ретрансляція розважальних телепередач у дні трауру є неприпустимою, але встановлені цим Положенням норми є цілком нездійсненними для провайдерів програмної послуги, які не мають ні технічної, ні юридичної можливості здійснювати таку адаптацію телепрограм. Відповідальність за зміст телерадіопрограм і передач та ії адаптацію згідно діючого законодавства несуть мовники, які створюють (комплектують, пакетують) телевізійний програмний продукт. Прийом та передача телепрограм здійснюється операторами у режимі реальному часу, що фізично виключає можливість аналізу змісту телепрограм, які транслюються мовником. Окрім того, умовами договорів із правовласниками телепрограм заборонено вносити будь-які зміни до телепрограм».
 
До того ж, вважають кабельники, «обов'язок адаптування змісту іноземних телепрограм провайдерами програмної послуги, передбачений проектом Положення Нацради, є втручанням в програмну концепцію іноземних телеканалів, суперечить міжнародним документам, зокрема Європейській конвенції про транскордонне телебачення, Європейській хартії регіональних мов або мов меншин, відповідно до яких обмеження доступу телеглядачів до телепрограм є неприпустимим. Такі дії мають ознаки цензури, яка заборонена Конституцією України (ст.15)...».
           
Учасники зборів також вирішили повторно звернутися до Антимонопольного комітету України з приводу антиконкурентних дій Національної Ради України з питань телебачення і радіомовлення.
 
Зі свого боку, члени Нацради неодноразово висловлювалися щодо необхідності регулювання мовного простору України і контролю за дотриманням законодавства усіма мовниками, що здійснюють мовлення на території країни, а не лише вітчизняними ТРО.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
19117
Коментарі
3
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
6007 дн. тому
Кабельники повинні лобіювати створення українських версій каналів з адаптацією контенту, а не волати до АМК!
Карен
6007 дн. тому
Приче здесь Антимонопольный? Обращаться нужно в Генпрокуратуру!Непрфессионализм Нацсовета-полбеды.Беда-в тривиальной коррупции.
Абонант
6008 дн. тому
Чего постоянно эти кабельщики возмущаются? Купи спутниковую тарелку, и смотри весь мир без украинских купонов!
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду