Асоціація «Новомедіа» викрила «антисектантську істерію» і вимагає вибачень від «1+1» та «Дела»

27 Листопада 2007
10333
27 Листопада 2007
08:17

Асоціація «Новомедіа» викрила «антисектантську істерію» і вимагає вибачень від «1+1» та «Дела»

10333
Асоціація «Новомедіа» викрила «антисектантську істерію» і вимагає вибачень від «1+1» та «Дела»
Асоціація журналістів, видавців і мовників-християн «Новомедіа» висловлює занепокоєння з приводу зростання кількості випадків, на думку учасників ініціативи, упередженого і необ’єктивного висвітлення українськими мас-медіа релігійної тематики. Про це йдеться в заяві асоціації.
 
«Ми спостерігаємо появу нової хвилі матеріалів про так звані «неорелігії» або «секти» в ефірі загальнонаціональних телевізійних каналів («1+1», СТБ, ICTV та ін.) і на шпальтах друкованих видань («Дзеркало Тижня», «Дело», «Комсомольская правда» та ін.). Майже усі ці публікації та телевізійні сюжети викривляють факти про офіційно зареєстровані протестантські християнські церкви (харизмати, п’ятидесятники, баптисти та ін.) в Україні. Наголошуємо, що у такий спосіб українські ЗМІ поширюють нетолерантність і провокують релігійну ворожнечу в суспільстві. Працівники багатьох мас-медіа демонструють відсутність необхідних знань і професійних навичок у висвітленні релігійної тематики. Також мусимо припустити, що своїми “антисектантськими повідомленнями” журналісти та мас-медіа виконують чиєсь замовлення для паплюження доброго імені євангельських церков та сотень тисяч їхніх вірян», - ідеться в заяві.
 
Особливо обурюють учасників ініціативи сюжети Валентини Доброти у випусках «ТСН» в ефірі каналу «1+1» (з 14 по 16.11.2007 р.). «Ознакою професіоналізму в журналістиці завжди вважалось об’єктивне висвітлення будь-яких подій та явищ, надання можливості всім сторонам висловити свою точку зору. На жаль, цього ми не побачили в сюжеті пані Доброти від 14.11.2007 р. Замість цього відбувалось пряме маніпулювання суспільною думкою. У сюжеті лунали численні звинувачення на адресу євангельських церков без переконливих доказів будь-якої провини або підтверджених фактів щодо їхньої деструктивності. Були лише емоційні висловлювання “постраждалих родичів” та “експертів”, які так конкретно і не вказали на жодну з протестантських церков України. Таким чином, відсутність чіткого переліку “деструктивних релігій” призводить до того, що під штучне визначення “секта” підпадають офіційно діючі відповідно до українського законодавства протестантські церкви з багаторічною історією існування на теренах України. Натомість жоден пастор або протестантський священик не мав можливості прокоментувати ці звинувачення в ефірі ТСН», - роз’яснюють свою позицію автори заяви.

«Не менше здивування викликає серія так званих “антисектантських” публікацій у газеті «Дело», у яких журналіст Владислав Павлов називає євангельських християн слабкими, скаліченими людьми, не здатними логічно мислити і робити правильний вибір у житті. Свої суб’єктивні здогадки і припущення автор публікацій видає за авторитетні висновки, отримані ним під час власного журналістського розслідування. Натомість висновки справжніх фахівців і релігієзнавців у цих матеріалах відсутні. Мусимо зауважити, що Павлов сам плутає певні факти щодо тих чи інших релігійних конфесій. Його аналіз релігійних організацій є доволі поверховим. Все це свідчить про те, що метою цієї серії репортажів було не об’єктивне висвітлення діяльності християнських євангельських церков, а завчасно сплановане поширення певних стереотипів щодо них, що може бути вигідним третій стороні», - наголошують автори, закликаючи журналістів відмовитись від уживання термінів «адепти», «сектанти», «тоталітарні культи», «зомбування» тощо, коли йдеться про вірних євангельських церков. Вони також зазначають, що журналісти не помічають суспільної активності християн-протестантів.
 
Учасники ініціативи закликають контролюючі органи – Держтелерадіо, Комітет ВР з питань свободи слова та інформації, Нацраду, Держкомітет у справах національностей і релігій - «вжити необхідних рішучих дій щодо захисту суспільства від необ’єктивної і замовної інформації про християнські євангельські протестантські церкви». Вони також вимагають офіційних і публічних вибачень від керівництва «1+1», Валентини Доброти, головного редактора газети «Дело» та Владислава Павлова.

 «Акцентуємо увагу українські мас-медіа та журналістів на тому, що протестантські євангельські церкви не мають нічого спільного з “Білим братством”, мормонами, саєнтологами, раселістами (“Свідками Єгови”) та іншими релігійними організаціями, які не сповідують фундаментальні доктрини християнства та Нікейський символ віри. Закликаємо українські мас-медіа бути виваженими і об’єктивними у висвітленні релігійної тематики, а також поважати релігійні почуття громадян України, шанувати свободу совісті, гарантовану вітчизняним та міжнародним законодавством», - підсумовують автори заяви.
 
«Всеукраїнська громадська організація “Асоціація журналістів, видавців і мовників християн «ново медіа» створена, щоб об’єднати журналістів, видавців, мовників, різні ЗМІ для утвердження християнських біблійних принципів у суспільстві та проповіді Благої Звістки з трибуни засобів масової інформації. Створення “чистого” медіа-простору стане надзвичайно важливим важелем у справі протистояння диявольському впливу на громадську думку», - йдеться на сайті Асоціації «Новомедіа».
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
10333
Коментарі
10
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Владимир
6011 дн. тому
Я хоть и не осуждаю не православных и не протестантов – все-таки согласен с заявлением ассоциации Новомедиа. Я раньше много исследовал эти вопросы и могу сказать люди, которые ведут борьбу против сектантов много дают неверной информации о протестантах. Тем более я не верю людям, которые осуждают, не дав возможности осуждаемой стороне оправдать себя или прокомментировать. Если говорить о благодеянии, то конечно протестанты в этом преуспели. Если говорить что протестанты это сектанты то извините православные друзья, как не странно, но ваше учение произошло от протестантского, так как протестанты живут по оригинальному учению Христа и апостолов, а православные по тому которое изменялось много веков (вспомните историю). Так что если протестанты не правы то христианство вообще, по сути, не право. Еще протестантам можно дать большой плюс в том, что они не употребляют спиртное и не корят (это мне нравится, так как сам не курю и употребляю спиртного.).
Ганна
6014 дн. тому
Неможна зовсім відкинути значний внесок православних церков, не можна і протестантам тягнути ковдру лише на себе. Якщо ви хочете, щоб із вами рахувались і визнавали ваше право сповідувати свою віру, то поважайте таке ж право інших. Тут не на православ"я як таке треба наїжджати, а на конкретний випадок журналістської безграмотності
Сергей
6014 дн. тому
7 Вы шли хорошо: кто остановил вас, чтобы вы не покорялись истине? 14 Ибо весь закон в одном слове заключается: люби ближнего твоего, как самого себя. 15 Если же друг друга угрызаете и съедаете, берегитесь, чтобы вы не были истреблены друг другом. (Гал.5:7,14,15) Ребята любить ближнего своего, как самого себя, и осудить его чтобы отвернувшись, от него, не мучала совесть, это разные вещи. Отсюда вывод Христианство и православие тоже не одно и тоже.
alx
6014 дн. тому
Юля! Вы предлагаете лечить уже существующие болезни, вместо того, что бы их предупреждать. Разве православные виноваты, в том, что есть наркоманы, больные СПИДОм. Люди сами себе выбирают свою участь, вы думаете они не знают что они делают. Знают, раз некоторые говорят, что они "православные". Такие они православные, раз делают такие вещи. Среди неопятидесятников, я тоже, встречал "странных" людей... Так же вы не осведомлены, возможно не владеете информацией, что православные церкви так же, занимаются "благотворительностью, спасает души, рассказывают людям о Боге. Вообще, верующий - верующему рознь!
Юля
6016 дн. тому
Скажiть православнi " умніки" , що ваша супер-пупер правильна вiра дала суспільству? Ви дали хоч одному наркоману надію на життя? Ви запезпечуєте гарне майбутнє дітям сиротам? Ви взагалі задумувались над тим скільки на сьогоднішній день помирає людей від страшних хвороб? Протестанти хоч якось боряться із цим, займаючись благодійністю, а ви тільки можете сказати"Руки прочь от православной веры". Захищати свою ніби-то віру може кожний, а ось на практиці я бачу поки тільки тих самих протестантів....
Ганна
6016 дн. тому
Ага, справді! руская вєра - самая праваславная вєра на УкрАєнє! Геть хахляцькі закони! :)
Антонин
6016 дн. тому
Собаки лают, караван идет. Ассоциация - сама секта, которая вошла в ситуативный союз с культами. Помните, умники, что грешники пойдут на вечные муки (Мт. 25:46), а так же, что в аду огонь не угасает (Мр. 9:44)и выхода оттуда нет (Лк. 16:26). И вы, спекулирующие на вере в добро и на Боге, пойдете туда одними из первых!
Алегарф
6016 дн. тому
Господа, так вы для начала разберитесь со всеми этими дьявольскими "мормонами, саєнтологами, раселістами (“Свідками Єгови”) та іншими релігійними організаціями", выходцами из дружественного вам протестантизма, выведите их на чистую воду - тогда, может, вас и зауважают на нашей земле! Что, слабо? Тогда зачем с такими слабаками вообще разговаривать?! Сами, небось, заинтересованы!? Руки прочь от русской православной веры!!!
otar
6016 дн. тому
2 Тереза - Це свідчить про оперативність роботи людей, які редагують цей сайт, оскільки вранці я скопіював цю фразу звідти, з розділу "Презентація", а зараз із того абзаца просто зникло речення :) http://zakladka.org.ua/page-1245.html ось тут є свідчення того, що я не вигадав це речення.
Тереза, журналіст (Київ)
6016 дн. тому
Добрий матеріал. Цілком підтримую. От тільки промоніторивши сайт Асоціації "Новомедіа", я не знайшла такого речення: "Створення “чистого” медіа-простору стане надзвичайно важливим важелем у справі протистояння диявольському впливу на громадську думку".
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду