Журналістка УНІАН виграла справу про плагіат і отримає компенсацію

23 Листопада 2007
13697
23 Листопада 2007
12:02

Журналістка УНІАН виграла справу про плагіат і отримає компенсацію

13697
Журналістка УНІАН виграла справу про плагіат і отримає компенсацію
Журналістка агентства УНІАН Тетяна Печончик виграла в суді справу про порушення її авторських прав газетою „Свобода істини”, що належить ТОВ „Леус Медіа-Проект”. Про це повідомляє прес-служба Медіа-профспілки. Позов спричинила стаття з №3 цієї газети від 25-31 січня 2007 року під назвою “Сленг – зеркало общества”, надрукована без зазначення прізвища автора.
 
Тетяна Печончик звернулася до суду після того, як виявила, що цей текст був передруком її статті „Чи існує український сленг?”, опублікованої в “Робітничій газеті” №188 від 11 грудня 2003 року.
 
Перевіряючи обставини справи, Шевченківський районний суд Києва встановив, що позивачка справді є автором статті “Чи існує українських сленг?”, яка з невеликими змінами з дозволу журналістки була передрукована інтернет-виданням from-ua.com під назвою “Следи за базаром”. Обидві публікації були підписані їх автором – Тетяна Печончик.
 
Представник газети „Свобода істини” визнала, що ними дійсно була передрукована стаття позивачки, але через технічну помилку не було вказано прізвище автора статті, також вона підтвердила, що видання не має дозволу на публікацію цієї статті.
 
Постановою від 18 липня 2007 року Шевченківський районний суд визнав “незаконним використання ТОВ “Леус Медіа Проект” в номері газети “Свобода істини” №3 від 25-31 січня 2007 року статті “Сленг – зеркало общества”, яка є об‘єктом авторського права Печончик Т.І.”.
 
“Стягнути з ТОВ “Леус Медіа Проект” на користь Печончик Т. І. компенсацію у розмірі 4430 грн. та 500 грн. моральної шкоди; зобов‘язати ТОВ “Леус Медіа Проект” протягом місяця з дня набрання даним рішенням законної сили за власний рахунок надрукувати у “Робітничій газеті” резолютивну частину цього рішення”, - сказано в рішенні судді Олега Савицького.
 
Представники “Свободи істини” не погодилися з таким рішенням і подали апеляцію. У четвер, 22 листопада 2007 року, Апеляційний суд міста Києва підтвердив рішення Шевченківського районного суду за позовом журналістки Тетяни Печончик.
 
За результатами успішного прецеденту, Медіа-профспілка в Києві спільно з Тетяною Печончик та її адвокатом Сергієм Костянчуком проведе прес-конференцію на тему: “Плагіат у журналістиці: як захистити авторські права?”
 
Прес-конференція відбудеться в понеділок, 26 листопада 2007 року, об 11.30 в агентстві УНІАН (Хрещатик, 4, вхід за журналістськими посвідченнями).
 Тел. для довідок: 8-095-306-70-53.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13697
Читайте також
19.02.2008 15:34
Наталія Данькова
44 110
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду