Оголошено лауреатів Міжнародної нагороди за свободу преси

21 Листопада 2007
13983
21 Листопада 2007
13:23

Оголошено лауреатів Міжнародної нагороди за свободу преси

13983
Оголошено лауреатів Міжнародної нагороди за свободу преси

59 журналістів було вбито під час виконання службового обов’язку цього року. Такі дані Комітету захисту журналістів (США).Вчора ця потужна неурядова організація присудила Міжнародну нагороду за свободу преси видатним журналістам з різних країн. Цьогорічними переможцями стали п’ять журналістів: Дмитро Муратов з Росії, Мажар Аббас (Mazhar Abbas) з Пакистану, Аделла Наварро Белло (Adela Navarro Bello) з Мексики, Гао Циньжун(Gao Quinrong) з Китаю та американець Том Брокау (Tom Brokaw).

В останньому випуску Wall Street Journal опублікована знакова редакторська стаття під назвою «Відвага і журналістика», присвячена цьогорічним переможцям.

«[…]Чоловіки й жінки, які висвітлюють новини, часто роблять це з величезним ризиком для себе. Вчора четверо таких журналістів отримали у Нью-Йорку нагороди Комітету захисту журналістів, громадської групи, що витупає за право репортерів працювати в усьому світі, не боячись покарання. Люди, вшановані нагородою, працюють в чотирьох країнах на трьох різних континентах. І всі вони можуть розповісти страхітливі історії. Колег трьох з них було вбито через професійну діяльність.

Адела Наварро Белло – генеральний директор тижневика Zeta, що виходить у прикороднному мексиканському місті Тихуана. Zeta пише про організовану злочинність, контрабанду наркотиків та корупцію у північних штатах Мексики, в тому числі про змови поліції зі злочинцями. За ці розслідування доводиться дорого платити. Одного з засновників та редакторів журналу вбили. Пані Наварро також погрожували. Під час візиту до редакції нашої газети вона описала ситуацію, в якій їй доводиться працювати: «На журналістів нападають, їх вбивають, вони просто зникають...»

Мажар Аббас із Пакистану працює на ARY One World, одному з телеканалів, закритому після введення президентом Первезом Мушаррафом надзвичайного стану. Ім’я репортера опинилось у «розстрільному списку» лояльного до Мушарафа етнічного угрупування, і Аббас разом з трьома журналістами помітив, що до його машини приклеєно конверт з патронами. І останнім часом разом з журналістами страждають їх сім’ї.

Дмитро Муратов – засновник та головний редактор «Нової газети», російського видання, де працювала покійна Анна Політковська, вбита минулого року. Газета Муратова відома розслідуванням корупції у вищих ешелонах влади, порушень прав людини та висвітленням війни у Чечні. «Уряд(Володимира Путіна) розглядає країну як власне ділове підприємство, -каже він,-І ми просто намагаємось показати це». Окрім Політковської, було вбито ще два працівники «Нової газети».

Четвертий нагороджений – Гао Циньжун, якого нещодавно випустили з китайської в’язниці. Він відсидів вісім років за сфабрикованими звинуваченнями після того, як розповів про корупцію в уряді, пов’язану з проектом будівництва зрошувальної системи у провінції Шаньсі. Пекін відмовився видати йому закордонний паспорт, тому нагороду присудили заочно. Зараз, за даними Комітету захисту журналістів, в китайських тюрмах знаходиться 29 представників ЗМІ.

Муратов від імені всіх нагороджених заявив нашій газеті: «Ми робимо те, що в наших силах». Але така скромність не повинна затьмарювати хоробрість і самовідданість цих людей»- пише The Wall Street Journal.

П’ятий лауреат, Том Брокау багато років вів новини NBC, отримав багато професійних нагород та став автором бестселлерів. Йому присудили нагороду за визначні досягнення у журналістиці.

«Це видатна група відважних жуналістів з найнебезпечніших для репортерів країн у світі», каже голова Комітету захисту журналістів Пол Штайгер про Муратова, Аббаса, Наварро та Циньжуна. «Ми вшановуємо їх відданість висвітленню новин за величезного ризику».

Виконавчий директор Комітету Джоель Саймон заявив: «Цих журналістів відзначають не лише за видатні матеріали, але й за мужність, з якою вони відстоюють свободу преси.Муратов, Аббас та Наварро боролись за справедливість від імені їх загиблих колег, тоді як Гао провів вісім років у в’язниці».

 

Софія Машовець, ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13983
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду