Журналісти назвали найактуальніші проблеми Києва

13 Листопада 2007
36450
13 Листопада 2007
15:00

Журналісти назвали найактуальніші проблеми Києва

36450
Журналісти назвали найактуальніші проблеми Києва

У четвер, 8 листопада, кияни побачили на екранах своїх телевізорів нестандартний випуск ток-шоу "Київський форум". Цього разу для обговорення київських проблем були запрошені не чиновники, не активісти громадських організацій, не експерти і навіть не схвильовані кияни. Цього разу ведуча Рена Назарова зібрала в студії представників "четвертої влади" – журналістів київських ЗМІ, що пишуть про проблеми Києва.

Нескладне анкетування, проведене передачею напередодні показало, що журналісти вважають, що в 2007 році до першої п‘ятірки проблем, з якими місцева влада не може або не хоче, впоратися, є: – транспортні затори; – корумпованість керівництва міста; – хаотична забудова Києва; – непрозорий розподіл земельних ділянок – зменшення зелених зон;

В той же час кияни, опитані громадською організацією "Думай" назвали дещо інший перелік найдошкульніших проблем: – висока платня за компослуги; – незадовільна робота житлово-комунальних служб; – високі ціни на житло; – поганий стан еколого-санітарний стан, засміченість; – транспортні затори на дорогах.

Втім, обидва "проблемних" списки перегукуються. Відтак формальний привід говорити з журналістами про проблеми Києва є.

Проте розмова в ефірі швидко перейшла з русла власне проблем Києва в русло проблем міських ЗМІ, які пишуть і говорять про столичні негаразди.

Підняли мову і про самі ЗМІ, як проблему Києва. Дійсно, українські медіа не відчувають себе в повній мірі тією "четвертою владою" і не усвідомлюють покладеної на них відповідальності. Адже пересічний киянин, що не розбирається у нюансах проблем, які його оточують, майже цілковито покладається на газети і телебачення. А що ж тоді, коли самі ЗМІ не розуміються на цих проблемах? Більшість актуальних проблем лежать в площині земельного, містобудівного та природоохоронного законодавства, частина – в площині охорони історико-культурної спадщини. При цьому практично всі столичні ЗМІ не мають у своєму штаті фахівців по цим темам. Через це, більшість актуальних проблем і новин висвітлюються стисло і неякісно або ж взагалі проходять в режимі "новинних стрічок", в той час як варто було б висвітити їх значно ширше.

Видання, в якому немає вузьких фахівців принаймні по найактуальнішим темам, легко спровокувати. Про це висловився Василюк Олексій, що представляв на "Київському форумі" портал "Природа України": "Журналісти один поперед одного поспішають опублікувати гарячі новини і зовсім не розбираються що пишуть. Чиновники цим користуються і роблять медіа-провокації. Наприклад, Київрада дерибанить 2000 га парків і при цьому 271 га приміських лісів переводить в статус міської зеленої зони… проводять якийсь там брифінг і кажуть "В Києві з’явились нові парки"… і всі газети як один пишуть "Класно, в Києві з’явилось 271 га нових парків" в той час як треба писати, що роздали 2000 га. Ще приклад: Київрада скорочує площу найціннішого заказника в Києві "Острів Жуків" вдев’ятеро і з трибуни кажуть "Ми створили заказник"… і всі журналісти тут же пишуть "Вау! Київрада створила заказник!" в той час, як вона його знищила".

Серед учасників передачі був присутній один з не багатьох професіоналів своїй теми, біолог за освітою, Олег Листорад. Володар "Золотого пера", нині безробітний екс-журналіст "Столиці", вже багато років є прикладом фахівця своєї справи, журналіста, що дійсно розбирається в тому, про що пише. Минулого року Олег Листопад видав книгу, покликану підвисити екологічну грамотність українських журналістів. Але очікуваного ажіотажу серед ЗМІ вона не отримала. Вочевидь, на думку редакторів, "галопом по європам" – значно зручніший формат.

Незалежні журналісти, присутні на передачі, закликали колег підвищувати свою кваліфікацію і чим можна більше писати про актуальні проблеми – писати "поки проблема є в принципі", а не "поки вона ще є новиною". Лише так ЗМІ зможуть реально впливати на ситуацію в Києві і в Україні. Лише так вони зможуть не дати людям опустити руки.

Представник сайту "Наш Київ" Олег Андрос підняв питання і про цензуру опозиційних до влади ЗМІ. Так, ще наприкінці 2006 року хакерська атака знищила сайт "Наш Київ", була закрита "Екологічна газета", що була єдиною екологічною газетою, яку можна було виписати в Україні… Крім того, тиск з боку адміністрації знищив незалежну газету Київського університету імені Тараса Шевченка "Універ". Проблема студентських газет взагалі дуже серйозна, адже керівництво навчальних закладів не зацікавлене в тому, щоб студенти широко обговорювали власні недоліки роботи свого ВУЗу.

Кореспонденти і редактори жаліються на відсутність важелів впливу на ситуацію, які б, в принципі, мали б бути у "четвертої влади". Втім, незалежних аполітичних видань, які б відкрито протиставляли себе діючій міській владі Києва майже нема. Можливо, причина цього криється в міркуванням маркетологів і піарщиків, а можливо видання не бажають унаслідувати гіркий досвід "Екологічної газети" і "Нашого Києва". Крім видань громадських організацій в місті лишаються лише газети "По-Киевски" і "Контраст", що не соромляться відверто викривати протиправну діяльність влади і, власне передача "Київський форум", що раз-по раз віддає на поталу громадськості того чи іншого чиновника, примушуючи його в ефірі відповідати на прямі питання киян.

Гості "Київського форуму", чий професійний стаж сягає радянських часів, пригадують, яку вагу мала тоді бодай одна критична стаття в пресі і як байдуже ставиться до критики влада тепер.

Журналіст "Известиии в Украине" Володимир Заманський підсумував сказане в ефірі перефразованим афоризмом одіозного Гебельса "Пишіть правду, правду і нічого крім правди… щось та й залишиться".

 

Степан Жабка, Y-dachi.kiev

Текст з сайту «КИЯНИ»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
36450
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду