Дагеромедіа

31 Жовтня 2007
13830
31 Жовтня 2007
17:59

Дагеромедіа

13830
Дагеромедіа

Виявляється, на серйозний і тернистий процес формування українського медіа-простору можна дивитися не лише через призму власне медійну, а і творчу. Фотоконкурс на тему «Вся правда про медіа», організований проектом «Детектор медіа» і Школою фотографії Віктора Марущенка, обрав саме цей кут зору. Декілька десятків молодих фотохудожників зробили спробу заскочити світ медіа зненацька. Роботи відобразили цей світ не буквально — в портретах телеведучих або зображеннях процесу створення видання, а значно глобальніше. «Вся правда про медіа» — це дослідження впливу медіа на глобальному рівні нашої сучасності.

 

Термін подання робіт для участі в конкурсі закінчився ще 21 серпня. З того часу Віктор Марущенко особисто займався відбором фоторобіт, які зараз представлені у загальній експозиції. Відбір було повністю довірено панові Марущенку як фотохудожнику зі світовим ім’ям, і роботи якого у 2001 році було експоновано куратором Геральдом Заєманом у головному проекті 49-ї Венеціанської бієнале. До речі, Віктор Марущенко — колишній фотокореспондент «Дня». Зокрема, його творчий доробок представлений у щойно виданому фотоальбомі, де зібранні найкращі роботи з фотовиставок газети «День» за дев’ять років їх проведення.

 

Безпосередніх трьох переможців обирало вже експертне журі у складі шеф-редактора «Детектор медіа» Наталії Лигачової, директора з розвитку проекту «Детектор медіа» і за сумісництвом критика сучасного мистецтва Костянтина Дорошенка, а також Віктора Марущенка. Ними стали Артем Григорян (перше місце), Святослав Зоркий (друге місце) і Наталя Сімурова (третє місце). Авторів найкращих фоторобіт, які найоптимальніше і найнеочікуваніше відобразили задану тему «Вся правда про медіа» нагородили сучасною фототехнікою. Окрім того, їх роботи будуть використані в майбутній рекламній кампанії «Детектор медіа». «Ми навмисно не зверталися до спеціалізованих рекламних агенцій, — пояснює Костянтин Дорошенко, — нам було цікаво, що запропонують молоді художники, а не професіонали із замиленим оком, які вже довгі роки займаються рекламною фотографією.»

 

Більшість представленої експозиції склали роботи учнів Віктора Марущенка, хоча були і роботи фотографів, так би мовити, з вулиці. «Нам хотілося чогось свіжого, несподіваного, нестандартного погляду на медіа з боку суспільства, а не тих, хто працює у цій сфері. На виставці представлені нелобові роботи, які примушують замислюватися.»

 

Єдиною живописною частиною експозиції стало полотно канадської художниці Ірини Деменчук під назвою «Баби», що, на погляд Костянтина Дорошенка, «може слугувати виразним символом українського способу поширення інформації, який Юрій Онух влучно назвав «місцевою службою Бі- Бі-Сі: баба бабі сказала».

 

Однією з центральних гостей презентації стала Світлана Вольнова, персонаж власне світський, а з недавніх пір — ще й журналістка і телеведуча. Принагідно Світлана розповіла «Дню», що відтепер формат її програми «Вольності з Вольновою», що виходить на «М1» «зміститься» у бік аналітики. Телеведуча розповідає, що вона прагне відійти від формату «жовтої» преси. Відтепер об’єктами її розмов із публічними персонами повинні стати не буквальні подробиці їх особистого життя, а ті чи інші обставини, життєві умови, психологічні моменти, причини і наслідки їх виникнення. Світлана висловлює надію, що рано чи пізно більшість української «жовтої» преси перейде саме на такий формат висвітлення життя зірок.

 

Фотовиставка «Вся правда про медіа» експонуватиметься в галереї «Ра» до 4 листопада.

 

Маша Томак, «День»

Фото Руслана Канюки

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Маша Томак, «День»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13830
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду