Скандал навколо «Трибуни-ТВ»: програли знову глядачі

2 Жовтня 2007
16642
2 Жовтня 2007
12:15

Скандал навколо «Трибуни-ТВ»: програли знову глядачі

16642
Скандал навколо «Трибуни-ТВ»: програли знову глядачі

Ця виборча кампанія видалась спокійною для журналістів. Обійшлося без судових справ та закриття видань. Та ситуація, звичайно, не є ідеальною: тихо, так само, як і відбувається голосування, але з безліччю неоднозначностей, у Харкові припинив роботу медіа-центр «Трибуна-ТВ».

 

Конфлікт виник минулого тижня, коли 27 вересня «Трибуна-ТВ» поширила на деяких харківських телеканалах відеоролик за участю мера міста Михайла Добкіна та секретаря Харківської міськради Геннадія Кернеса, повідомляє «Українська правда».

 

Ролик тривалістю 5 хвилин 10 секунд являє собою відеозапис робочих моментів запису телезвертання Добкіна до харків'ян і містить ненормативні вислови, покриті звуковим сигналом (писком). Згодом цей ролик неодноразово демонстрував ряд харківських телеканалів. Він був також розміщений у мережі Інтернет без заміни ненормативної лексики (з початковою звуковою доріжкою).

 

Виглядає, ніби відеоролик, що швидко обійшов харківські телеканали та Інтернет, став «останньою краплею» для харківського мера. Трьома тижнями раніше керівництво «Трибуни» пішло на демонстративний крок: в прямому ефірі спалили табличку з іменем Михайла Добкіна через небажання мера прийти на дебати та обсудити нагальні проблеми Харкова. Тоді мера обізвали боягузом, та така прямолінійність медіа-центру не справила сильного враження, а відео ролик таку роль зіграв.

 

Отже, вранці 28 вересня приміщення виявилось опечатаним. Офіційна причина такого кроку - заборгованість «Трибуни-ТВ» за оренду. Заборгованість дійсно була, і, за словами керівника медіа-центру Андрія Войцехівського, становила 45 тисяч гривень. Проте ситуація не є однозначною, оскільки одним з п’яти співвласників «Трибуни» є Олександр Довтян, акціонер готелю «Харків», де медіа-центр орендує приміщення. Він один з усіх, за словами Войцехівського, не платив свою частку за оренду, обіцяючи пізніше покрити цю заборгованість своєму ж готелю. Можливо, така несплата була вигідна тим, що у будь-який момент могла стати приводом для закриття медіа-центру. ІМІ звернувся по коментар до Олександра Довтяна, який повністю відкинув звинувачення Войцехівського. За його словами, він регулярно давав гроші на оренду, а куди вони йшли далі – не знає. А до питань оренди приміщення готелю пан Довтян, за його словами, ніякого відношення не мав. «Йдеться про крадіжки, і прикривати це свободою слова низько», - заявив пан Довтян.

 

Андрій Войцехівський каже, що не може спрогнозувати майбутнє «Трибуни ТВ». Він каже, що може знайти кошти для покриття заборгованості, та не певен, що це вирішить ситуацію, оскільки мотиви закриття – політичні. Постають також інші питання: чому минулорічний ролик з’явився саме зараз, а не раніше? Чи не було це спробою спровокувати закриття «Трибуни»? Войцехівський каже, що, побачивши ці архівні кадри, не міг їх пропустити, а звинувачення у політичному замовленні і будь-яких розрахунках відкидає. На його думку, поява цього відео помста Добкіну та Кернеру певних політичних та бізнес-груп, а «Трибуна-ТВ», прагнучи інформувати глядачів, просто невдало підхопила це відео, за що і поплатилася.

 

Тим часом Олександр Довтян наголошує, що «Трибуну-ТВ» ніхто не закривав, і медіа-центр скоро відновить свою роботу: «Є штат висококваліфікованих журналістів, і ми обов’язково працюватимемо далі».

 

Скандал з «Трибуною-ТВ»- чергове свідчення того, що в українському суспільстві ані медіа, ані політики та бізнесмени не готові до відкритого обговорення проблем. Внаслідок неоднозначної ситуації, де звучать взаємні звинувачення з політичних та фінансових питань, програли глядачі: напередодні виборів вони втратили джерело інформації, можливість спостерігати за політичними дискусіями та дебатами, і відповідно, робити якнайнайбільш поінформований вибір. Вочевидь, відповідальність перед власною аудиторією все ще залишається чимось абстрактним для власників ЗМІ. Це - загальний висновок. А щодо деталей-сторони, вочевидь, ще довго обмінюватимуться звинуваченнями.

Софія Машовець, ІМІ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Софія Машовець, ІМІ
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
16642
Коментарі
1
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій
5742 дн. тому
Знайшовши офіційний сайт ТрибуниТВ - http://tribuna.tv я сподівався дізнатися більше, але там зовсім немає інформації щодо цих подій. Може хтось знає чим скінчилось поперання Довтяном свободи слова? Все що я чув про нього - це те що він після цього напав на журналіста та зіпсував оператору камеру.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду